Vorig jaar om deze tijd verkende ik een Oostenrijks wijngebied. Heel passend daarom dat deze achtste, zomerse aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids gewijd is aan dit land, waar ik tamelijk verkikkerd op ben geworden. Jan Veldhoen (1955) van webwinkel De Kelder van de Coningh stuurde mij zes wijnen uit het Burgenland, omgeving Neusiedlersee, die ik samen met Nico proefde. Ik vroeg Jan uiteraard ook naar de achtergronden van zijn webwinkel, en dit is zijn verhaal.
“Al meer dan 30 jaar kom ik in het wijnbouwgebied Neusiedlersee in Oostenrijk. In de 70-er jaren begon ik hier met wijn drinken en proeven, tijdens vakanties. Ik was jong en dronk frisdrank en bier. Het was de tijd van drie flessen rosé d’Anjou voor fl 10,-. ‘Chemische koppijnwijn’ noemde een vriend van mij dat. In het Burgenland stond tussen de middag geen melk op tafel, maar een ‘Doppler’, een tweeliterfles. Eerlijke wijn, daar kreeg je geen koppijn van. Dat was eigenlijk het begin van mijn passie voor wijn. Om allerlei redenen ben ik altijd naar Oostenrijk blijven gaan, het is mijn tweede thuis, en ik heb daar hele goede vrienden, spreek uiteraard het dialect. “
Oostenrijkse wijn
“Toen ik na een carrière van meer dan 25 jaar als inkoper en leidinggevende in diverse industriële branches besloot voor mezelf te beginnen, was de keuze voor Oostenrijkse wijn dan ook een logische. Die stap heb ik eind 2010 gemaakt. Eind 2011 heb ik in Groningen de cursus SWEN 1 gevolgd, maar de meeste ervaring heb ik in de praktijk opgebouwd. Sinds 1980 heb ik bijvoorbeeld regelmatig meegeholpen in de kelder van Hildegard Lentsch in Podersdorf am See. We stonden met laarzen aan handmatig flessen te vullen: hevelen, kurken en ‘schlichten’. Nu is de zoon van Hilde, Franz, één van mijn leveranciers. Hij levert continue kwaliteit, is meervoudig ‘Landessieger’ van Burgenland met druivenrassen als Weißburgunder en Chardonnay. Zijn Blaufränkisch Hoförtl is al jaren onze ‘huiswijn’.
Oostenrijk kent na het wijnschandaal in 1985-86 een van de strengste wijnwetgevingen ter wereld. Je mag niet meer dan 9000 kg druiven oogsten per hectare, wat neerkomt op ongeveer 67.000 liter. Alle wijnen moeten worden gekeurd en dan pas mag je ze verkopen. Zo heb ik een aantal maanden moeten wachten op de Figaro 2011. Dit is een Grüner Veltliner die 12 maanden op nieuw Frans eiken heeft gerijpt. Ik had deze al ongefilterd geproefd in de zomer, en vond hem toen al geweldig. Je mag echter geen ongefilterde wijn verkopen. “
Onbekende schatten
“Passie voor de regio, de mensen, de natuur en vooral de schitterende, ‘onbekende’ en volgens mij ook ondergewaardeerde wijnen uit dit deel van Europa moesten gewoon leiden tot De Kelder van de Coningh. We hebben alles zelf van de grond af aan opgebouwd; en we horen steeds vaker van klanten dat de wijnen mooi en verrassend zijn. Ook sommeliers beginnen de wijnen van De Kelder van de Coningh te ontdekken.
In 2010 ben ik begonnen met drie wijnmakers in Podersdorf, en daar zijn er nog steeds twee van over. Via vrienden werd ik geattendeerd op andere. Ik proef alles zelf en selecteer bewust op verscheidenheid. En ik probeer een kenmerkende mix voor dit wijnbouwgebied aan te bieden: zowel de typisch Oostenrijkse druivenrassen als Grüner Veltliner, Welschriesling, Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent, als de internationale Weißburgunder (Pinot Blanc), Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon.
Ik richt mij op de wijnliefhebber die voor een zeer betaalbare prijs een eerlijk en mooi glas wijn wil drinken. Ook lever ik steeds vaker aan restaurants die zich durven te onderscheiden en ik bedien enkele wijnspeciaalzaken in den lande.
Wat mijn favoriete wijn is? Altijd lastig, deze vraag. Dat hangt af van mijn stemming, de setting en of er bij gegeten wordt. Eind van de middag, lekker in de zon: Grüner Veltliner, Welschriesling of droge rosé. Iets later, met een hapje: een glas Zweigelt. Maar wordt er speciaal gekookt, dan uiteraard ook een mooie fles op tafel. Ik heb in het assortiment veel culinair goed inzetbare wijnen. En tot slot een dessertwijn – fijn en vooral laag in de alcohol.”
Webshop
De webshop van De Kelder van Coningh is helder en overzichtelijk. De zoekmogelijkheden zijn uitgebreid: zo kun je zelfs zoeken op houtrijping of geen houtrijping! Uit het assortiment proefden we zes wijnen, en we waren over allen enthousiast. Ze bewijzen maar weer dat Oostenrijk echt kwaliteit te bieden heeft!
Geproefd
Van de genoemde producent Lentsch proefden we twee wijnen. Beide staan aan de top van ons lijstje, waar het overigens best dringen is.
Rosé Blaufränkisch 2012: Een superrosé, die ons heel erg verraste. Bloemig, kruidig, prikkelend, met een minimaal niet-storend zoetjes, barstensvol fruit. Een pittige klassieker; lijkt Provençaals maar met meer kracht. Een voorraadje deze zomer kan geen kwaad. Prijs € 8,50.
Sämling Spätlese 2011: Zoete kanjer met slechts 9% alcohol, heerlijk bij de bitterkoekjespudding. In geur en smaak veel sinaasappel, met een fris prikkelend bittertje. De smaken van de pudding en de wijn lagen precies in het verlengde van elkaar, heel erg mooi. Een zondagse traktatie door-de-week. Om standaard in huis te hebben! Prijs € 12,50.
Van het huis Salzl in Seewinkelhof proefden we eveneens twee wijnen.
Figaro 2011: Grüner Veltliner die stevig aan het hout is; heeft veel weg van een Bourgogne. Afgezien van hout leek er in eerste instantie weinig te ontdekken. Maar na wat zuurstof komt de mineraliteit boven drijven. Combineerde goed bij groentecurry met rijst (soyasaus, Indiase currypasta, kokos); het hout wordt dan minder overheersend en komt geïntegreerder over. Prijs € 11,95
Grüner Veltliner 2012: Dik en vet, echt zo’n rijke GruVe. Toont aan hoe divers deze druif kan zijn. Mooie wijn, al hebben wij onze Veltliners liever wat strakker en slanker. En voor die prijs moet je ook gewoon helemaal niet klagen. Prijs € 7,50.
De laatste twee wijnen:
Welschriesling Kabinet 2012 van Michlits – Stadlmann: een rijke en volle wijn, met heel veel citrus, precies wat we lekker vinden in onze Welschriesling. Top! En dat alcoholpercentage van 12,5% is altijd een pré natuurlijk. Prijs € 8,95.
Grüner Veltliner 2012 van Weingut Robert Keringer: Wat ons betreft de simpelste van de zes, maar dat is geen negatieve beoordeling! Citrus en groene kruiden (wijnruit, selderij), tikje filmend, stevige en prikkelende zuren; gewoon een sappige, lekker wijn. En dat voor maar € 6,95. Perfecte huiswijn dus.