Al weer meer dan een half jaar geleden maakte ik kennis met de wijnen die kookboekenschrijfster Annette van Ruitenburg, bekend van het boek Liever Lokaal, importeert uit Zuid-Frankrijk. Ik proefde ze op een winterse dag op Texel, samen met Annette en businesspartner Alice Reinders. Annette en Alice verkopen de wijnen van slechts één wijnhuis, Le Clos des Suds, uit de Minervois. Op dit domein produceren Pierre Aliste en Aurée Tautil diverse wijnen op traditionele wijze, met respect voor de natuur. Oude wijnstokken, traditionele druivenrassen en moderne inzichten staan centraal. Le Clos des Suds omvat 7,5 hectare wijngaard op de uitlopers van het Centraal Massief, op een hoogte van 200-300 meter, waar de knoestige wijnstokken van tussen de 40 en 120 jaar oud diep wortelen in de mineraalrijke kalkstenen bodem. Chemische bemesting wordt niet gebruikt en oogsten gaat met de hand, direct in kleine kistjes. Het gebruik van sulfiet is minimaal.
Zoals altijd voor de Digitale Wijn(web)winkelgids legde ik Annette een aantal vragen voor, om te beginnen waarom zij aan dit avontuur is begonnen. ‘Als kookboekenschrijfster en importeur houd ik me bezig met heerlijk eten en bijpassende wijnen. Deze wijnen kwamen toevallig op mijn pad. Het gaat om wijnen van oude druivenstokken en ook soms nog van oude rassen; de druiven worden handgeplukt en de wijnen bevatten geen toevoegingen. Wijn gemaakt met respect voor de natuur! En daarom heel goed te combineren met mijn recepten. Vanaf 2009 ben ik met deze wijnen bezig. Eerst nam ik maar een paar dozen mee. Inmiddels zijn het al acht verschillende soorten. Het leuke is dat ik elk jaar al deze soorten proef, en zo telkens de kwaliteit kan blijven beoordelen. Dat is het leuke van me te beperken tot één wijnboer. Natuurlijk bezoek ik het domein regelmatig, bijvoorbeeld tijdens de oogst. Ik weet dus heel goed wat er aan vooraf gaat voordat de wijn gebotteld wordt.’
Wie wil je bereiken met deze wijnen? ‘Mensen die snappen wat er voor een fles wijn gedaan moet worden, die de kwaliteit en de prijs kunnen inschatten. Vanaf € 7,95 lever ik een mooie fles wijn; de prijzen lopen op tot € 19,95. Het zijn allemaal bijzondere wijnen, met zorg gemaakt. En de smaak? Je proeft dat het eerlijke wijnen zijn . Ze blijven verrassen en altijd drink je weer iets bijzonders.’
En hoe kunnen de mensen de wijn bij je kopen? ‘Stuur me gewoon een mailtje met je wensen. De beschrijvingen staan op mijn website, ik ben nog bezig om ze in een webshop te plaatsen.’
Wat is je favoriete wijn binnen de selectie van Le Clos des Suds? ‘Momenteel zijn we heel blij met de Cuvée Fleur de Rocaille, een Muscat sec. Een bloemrijke droge witte wijn. En verder wachten we op de Coeur de Pierre, net gebotteld, een nieuwe wijn. Een selectie van Pierre zelf, van zijn beste delen van de akkers en daar nog eens de beste druiven van. Vorig jaar had ik maar vijf dozen hiervan. Dit jaar wordt er gelukkig meer gebotteld. ‘
Wat betekent wijn in het algemeen voor jou? ‘Wijnen zijn voor mij het resultaat van natuur, cultuur, ambacht, creativiteit, geluk en een verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe ga je om met de natuur en hoe maak je een eerlijke, smakelijke wijn, zonder souvenir de volgende ochtend, zoals Pierre Aliste dat noemt!’
Wat is je meest memorabele ervaring met wijn? ‘Ooit aten mijn man en ik in een goed bekend staand restaurant. De wijnkaart bleek nog een paar restanten te bevatten: een Pétrus bijvoorbeeld, AOC Pomerol. De sommelier deed een bijzonder goed voorstel en uiteraard bestelden we de wijn. Vervolgens kozen we er de gerechten bij. Wat een ervaring! Elke slok was zo rijk en vol van smaak. De fles kregen we niet eens leeg, elke slok was intens genieten. Maar natuurlijk namen we hem mee naar huis.’
En tot slot, met wie zou je graag eens een glas willen drinken? ‘Met Rene Redzepi! [van restaurant NOMA, in Kopenhagen, mb]. Texelse wijn natuurlijk, maar ook Le Clos des Suds. En dan gecombineerd met allerlei lokaal eten van het eiland!’
Geproefd van Le Clos des Suds
La Note Bleue 2012
Terret gris | Mooi kruidige aroma’s, groene kruiden, iets vettig, meloen, peper. In de mond een beetje drop, citrus. De neus is neutraal, komt later wat meer los. Heerlijke combinatie bij een sandwich met Texelse kaas; de wijn wordt er iets ‘serieuzer’ van.
Fleur de Rocaille Muscat Sec 2013
Muscat à petit grains | In de neus vooral muskaat, in de mond drop, laurier, kruiden, pomelo, citrus. Verrassend droog, met een stevig drogende afdronk. Een wijn die je bijblijft, met een stevig bittertje. Deze wijn vraag om iets te eten erbij!
Cuvée Prelude 2013
Grenache noir, cinsault | Lekker pittige rosé, mineraal, vol van body maar toch lichtvoetig. De aroma’s doen meer aan kruisbessen denken dan aan rood fruit. Prettige, levendige lunchwijn.
Cuvée Élégie 2012
Muscat, terret gris, grenache blanc | Zwoele wijn, met geuren van meloen, ananas, abrikoos en perzik. In de mond iets vettig en vol, met een kruidige afdronk en een stevig bittertje. Ook dit is een echte eetwijn.
Cuvée Nocturne 2012
Carignan, cinsault, grenache | Opvallend diepdonker paarse kleur, soms bijna zwart. Rokerige aroma’s van scherpe paprika poeder, peper en zwart fruit. Een vrij strenge wijn ook, die vraag om iets stevigs te eten erbij, bij voorkeur vlees of wild. Kan nog wel een jaartje of wat bewaard worden.
Cuvée Bagatelle 2012
Cinsault en grenache noir | Donkerrood van kleur, met een traditioneel stallige geur. Geuren van (ceder)hout, aardbei en kers, samen met wat mediterrane kruiden. Soepel, vrolijk en makkelijk drinkbaar met een beetje ‘lieve’ afdronk.