Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er al ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? In deze tiende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids opnieuw een importeur van Kroatische wijnen aan het woord!
De oprichter [op zijn verzoek is de naam per 21 september 2015 weggehaald] komt uit voormalig Joegoslavië en woont al jaren in Den Haag. Na negen jaar ondernemer te zijn geweest in een totaal andere branche wilde hij iets nieuws gaan doen. Wanneer hij in Kroatië was, dronk hij daar fantastische wijnen, maar terug in Nederland kon hij deze niet krijgen. Met een paar wijnmakers is hij vervolgens om de tafel gaan zitten om te kijken wat hij hieraan kon doen. En zo werd Mediterravino geboren. Hij ging in augustus 2013 van start, haalde intussen het Wijnbrevet en is druk bezig zijn webwinkel te vullen met boeiende wijnen.
De website ziet er zeer goed verzorgd uit, vol fleurig en zonnig beeldmateriaal. De informatie is nog niet heel uitgebreid, maar wel voldoende. Als consument kun je niet rechtstreeks bij Mediterravino kopen: de webwinkel verkoopt uitsluitend aan winkels, horeca en supermarkten.
De oprichter aan het woord
“Op dit moment importeer ik alleen wijnen uit Kroatië. Ik kom uit voormalig Joegoslavië en ben meerdere keren per jaar in het land, waar we een familiehuis hebben. Zodoende kwam ik in aanraking met de plaatselijke wijnen. Omdat ik deze graag ook vaker wilde drinken, ben ik gaan zoeken en kwam erachter dat wijnen uit Kroatië niet of nauwelijks te verkrijgen zijn in Nederland. Omdat ik altijd de wens heb gehad ook zakelijk met Kroatië verbonden te zijn, is dit het resultaat. In de toekomst zal ik ook wijnen uit bijvoorbeeld Bosnië naar Nederland halen; daar maken ze ook behoorlijk goede wijn.
Omdat ik vaak in Kroatië ben, weet ik inmiddels welke wijnmakers wel en niet kwaliteit kunnen leveren en professioneel werken. Continuïteit is belangrijk voor het inkoopbeleid. Op dit moment hebben we wijnen van grotere wijnmakers, maar binnenkort zullen er ook enkele kleinere bijkomen die echt bijzondere wijnen maken. In Nederland richten wij ons op (online)wijnwinkels, horeca en supermarkten.”
Ik ontving zes wijnen om te proeven, van twee verschillende producenten: Zlatan Otok en Krauthaker. En ik was weer aangenaam verrast; het bleken alle zes goede wijnen, die hun weg in Nederland zeker zullen vinden.
Zlatan Otok
Wijnproducent uit Dalmatië, met wijngaarden onder andere op het eiland Hvar. Je kunt hier zelfs met je zeilboot aanleggen in de eigen jachthaven, en vervolgens dineren in het eigen restaurant…
Zlatan Plavac 2009, Sveta Nedjelja, Barrique
Een op hout gerijpte wijn van het druivenras plavac mali, dé rode druif van Dalmatië. De wijngaard Sveta Nedjelja op Hvar heeft hellingen van 40 tot 60%! Krachtig en gerijpt, met een eerste impressie van stal en ijzer. Komt echter mooi op smaak met wat zuurstof; je proeft dan vanille, zwart fruit en kersen. Een soepel te drinken, prettig glas, dat echter een beetje snel zijn spanning verliest.
Zlatan Hvar 2010, Sveta Nedjelja
Uiterst verrassende gerijpte witte wijn, van druivenrassen die mij totaal onbekend waren: pošip maraština en bogdanuša, uit wijngaarden in Zavala en Sveta Nedjelja. Maraština bleek later malvasia te zijn, malvasia bianca lunga om precies te zijn; inderdaad had de wijn veel weg van een malvasia. De wijn rijpte op houten vaten, op zijn lie. Hij heeft een prachtige gele kleur, bijna zo geel als boterbloemen; in de neus houttonen en boenwas. Je proeft veel fruit: gedroogde appel en ananas bijvoorbeeld. Heeft wat sherry-tonen en milde zuren. Is rond, harmonieus, in balans en niet strakdroog. Ik zie mezelf al zitten in die jachthaven, met een glas van deze topper op de boot.
Zlatan Crljenak 2009
Druivenras kaštelanski crljenak is identiek aan tribidrag, dat we van elders weer kennen als primitivo of zinfandel. De druiven komen van de wijngaarden in Makarska, op het vasteland van Dalmatië, tegenover het eiland Hvar. Donkerrode wijn, waarin je zoet fruit op alcohol ruikt, met kersen en aardbeien; de wijn is zwoel met een frisse ondertoon en is niet helemaal droog. Prettig glas, ondanks de 15% alcohol.
Krauthaker
Een wijnhuis uit een heel ander deel van Kroatië, Kutjevo, in het noordoosten van het land, in het deel van Kroatië tussen Hongarije en Bosnië. 29 hectare wijngaard zijn eigen bezit, van wijngaarden op 55 andere hectare worden druiven afgenomen.
Krauthaker Graševina Mitrovac 2012
Zoals vaker bij Graševina, of Welschriesling, is de geur neutraal en een tikje druivig, met af en toe wat kruidige tonen. De smaak is vol en pittig, met een bittertje in de afdronk. De wijn combineerde redelijk bij een Spaanse tomatentaart met chorizo, maar miste toch wat zuren.
Krauthaker Sauvignon Blanc 2012
Bloemige aroma’s met ook duidelijk de bekende Sauvignon Blanc tonen van kruisbes en grapefruit. Volle wijn, niet strakdroog, erg fruitig en zuiver.
Krauthaker Pinot Sivi 2012
Onmiskenbaar Pinot Gris: licht strogeel van kleur, met geuren van zomerbloemen, appel, ananas en licht wat groene kruiden. Krachtig en vol van smaak, met een spannend bittertje. Opvallende zuren, toefje mineralen.