Turkse wijnen staan centraal in de elfde aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids. Volkan Arikan uit Alkmaar begon twee jaar geleden met zijn webwinkel waarin hij wijn uit zijn vaderland verkoopt. Zijn kennis over wijn is volledig door zelfstudie verkregen. Zijn redenen om Turkse wijn aan te bieden? Arikan: “In Nederland wordt veel wijn geconsumeerd door wijnliefhebbers. De mensen hebben echter geen mogelijkheid om Turkse kwaliteitswijnen te kopen. Er wordt nergens Turkse wijn aangeboden terwijl Turkse bedrijven vooral de laatste jaren enorm geïnvesteerd hebben in kwaliteit en export. De afwezigheid van Turkse wijnen op de Nederlandse wijnmarkt is voor mij doorslaggevend geweest om wijnen aan de bieden van unieke inheemse druiven die nergens anders worden verbouwd dan in Anatolië. Mijn visie is dan ook: het voorzien in de behoefte aan Turkse kwaliteitswijn van de Nederlandse consument. Turkse kwaliteitswijn is in Nederland niet verkrijgbaar bij slijterijen en supermarkten, terwijl Turkse wijn door wijnliefhebbers en kenners als lekker en smaakvol wordt beoordeeld.”
Turksewijnonline haalt de wijnen gedeeltelijk rechtstreeks uit Turkije, gedeeltelijk van andere Turkse importeurs. Arikan: “Omdat we kwaliteitswijnen willen aanbieden, proberen we alleen wijnen in het assortiment te nemen die tijdens internationale wijncompetities door bekende wijnkenners in aanmerking zijn gekomen voor hoge waardering. Daarnaast selecteren we wijnen met een goede prijs-kwaliteitverhouding, die we bovendien kunnen aanraden bij Nederlandse gerechten.”
Doelgroep van Turksewijnonline is de Nederlandse wijnliefhebber die bereid is om iets meer te betalen om eens andere wijn te proeven: wijndrinkers die onder andere geïnteresseerd zijn in cultuur, eten en reizen. Daarnaast levert Arikan aan zakelijke klanten en de horeca.
Op de vraag met welke BN-er hij eens een glas wil drinken, antwoordde Volkan Arikan: “Het maakt niet uit. Misschien Geert Wilders, om hem te laten zien dat Turkije als islamitisch land ook lekkere wijnen maakt. Of Harold Hamersma, omdat hij mijn wijnen heeft geproefd. Daar wil ik onder het genot van een glas volle krachtige rode wijn, zoals de Vin-Art Kalecik Karası of Büyülübağ Oküzgözü-Boğazkere, graag eens met hem over praten.”
De wijnen
Vier van de vijf voor de Digitiale Wijn(web)winkelgids geproefde wijnen kwamen van het wijnhuis Büyülübağ, gelegen op het eiland Avşa in de Zee van Marmara. De geschiedenis van wijnbouw op dit eiland gaat terug tot 1800. Anno 2014 wordt er gewerkt met zowel internationale als met inheemse druiven. Volgens de brochure en de website die ik raadpleegde zou Büyülübağ het eerste en enige wijnbedrijf in Turkije zijn dat gebruik maakt van de zwaartekracht (gravity flow winery). Van Büyülübağ proefde ik
Iris 2012
een droge, fruitige en vooral donkeroranje rosé, met geuren van zacht rood fruit, aardbei en citrus. Gemaakt van de inheemse adakarası-druif. Geen zoetje te bespeuren, vol en complex, maar met een klein, bitter hard kantje in de afdronk. Prettige wijn, helemaal als de licht bittere finish afwezig zou zijn.
Cabernet Sauvignon Reserve 2011
Mooie wijn met een rijke neus, kruidig in de mond en de smaak van paprika en bessen. Krachtig en vol, elegant zelfs. Een prima wijn, maar persoonlijk drink ik liever een wijn van inheemse druiven. Laat de bevolking van het eiland en de toeristen ter plekke van deze kanjer genieten!
Sultaniye 2012
Lichte wijn met een vrij neutrale geur, waarin wat ananas is te ontdekken. Op de tong een licht zoete impressie, zwoel. Een wijn die wat ruggengraat mist, maar goed gekoeld de dorst prima lest.
Muscat 2012
Verrassend mooie droge muscat, lekker druivig, precies zoals Muscat hoort te zijn. Heerlijk op het terras, bij een salade met kip of met kaas.
Daarnaast proefde ik nog
Villa Doluca 2012
Een soepele mix van Turkse en internationale druivenrassen: oküzgözü, cabernet sauvignon en syrah. Helder paarsrood van kleur, soepel en kruidig, heerlijk bij allerhande vleesgerechten van de grill. De wijn doet sterk Zuid-Frans aan.
Prijzen zijn te vinden op de website van Turksewijnonline.nl
Voor meer informatie over Turkse wijn en de inheemse druivenrassen, zie onder andere een oudere blogpost uit 2012 en een bijdrage aan de website van Perswijn van mijn hand. De foto’s zijn afkomstig van mijn Flickr-albums over de European Wine Bloggers Conference 2012 in Izmir. Zie bijvoorbeeld het album over het bezoek aan Kavaklidere in Kappadocië.
Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen uit 2010 en 2011 kwamen er ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren?
henk pruiksma zegt
Wat een geweldig leuk, informatief en uitnodigend geschreven artikel! Daarbij komt dat ik uit ervaring kan zeggen dat Volkan heerlijke wijnen levert en dat doet hij met een hartveroverende ambitie en service. En weet je wat ik Geert Wilders behalve kennis over de Turkse wijnen ook zou gunnen? De ervaring dat Volkan een van de velen is die buiten onze landsgrenzen zijn geboren en van grote waarde zijn voor onze samenleving. Maar goed, die kennis van de wijnen van Volkan is een prima begin!