Kroatië en Slovenië staan centraal in de negende aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids. Sinds begin 2013 is er wijnwebwinkel en importeur Vintič, een initiatief van vier bevlogen wijnliefhebbers. Susanne Dams is het gezicht naar buiten; ik ontmoette Susanne onlangs op het Proefschrift Wijnconcours, waar één van haar wijnen, de Graševina 2011 van Enjingi, in de prijzen viel! En terecht….
Zoals gebruikelijk laat ik eerst de eigenaren aan het woord, daarna vertel ik over de zes geproefde wijnen. Maar ik kan alvast verklappen: uit beide landen wil ik veel meer wijnen in Nederland zien. Vintić heeft een uitstekende hand van kiezen!
‘Met z’n vieren zijn we Vintič dit jaar gestart. Mijn ouders Wilma en Jan, vriendin Petra en ik. Liefde voor eten en drinken is mij met de paplepel ingegoten. Bourgondisch tafelen hoorde bij mijn opvoeding. Als we in de zomer op vakantie waren in Frankrijk, namen mijn ouders ons altijd mee naar goede restaurants. Daar zaten we, met onze slippertjes aan, aan de slakken en kikkerbilletjes. Mijn ouders lieten ons alles proeven, al was het maar een beetje. Bij goed eten hoort een goed glas wijn. Op iets latere leeftijd kwam ik ook daarmee in aanraking. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar hoe wijnen gemaakt worden en waar ze vandaan komen. Professioneel had ik er echter nog nooit iets mee gedaan tot het moment dat mijn ouders vroegen of ik mee wilde werken aan een idee wat ze hadden. Nadat ze een uitzonderlijke wijn hadden gedronken bij restaurant Boreas (twee Michelinsterren), hadden ze het idee opgevat Kroatische en Sloveense topwijnen te gaan importeren. Toen bleek dat deze wijn niet in Nederland verkrijgbaar was, zijn we op onderzoek uitgegaan om te kijken wat de mogelijkheden waren om de wijn zelf in te voeren. Al snel bleek dat er nog veel meer verborgen schatten te vinden waren in die regio. En om mijn kennis over wijn verder op te bouwen ben ik dit jaar, na het afronden van de SVEN 2 cursus, met de vinologenopleiding begonnen. ‘
Waarom kozen jullie nu precies voor Kroatië en Slovenië?
‘Vintič verkoopt wijnen uit Kroatië en Slovenië, geen voor de hand liggende wijnstreken. Niet iedereen weet dat het van oudsher juist gerenommeerde wijngebieden zijn. In enkele hedendaagse Kroatische wijnkelders (lločki Podrumi) werd al in 1450 wijn gebotteld, tweehonderd jaar eerder dan in de Medoc! Er worden nog steeds veel inheemse druiven verbouwd. Zoals de graševina en de malvazija, één van mijn favorieten. Het communistisch regime en de oorlog hebben de wijnbouw in het voormalige Joegoslavië veel schade toegebracht en de ontwikkeling geremd. Sinds een jaar of vijftien neemt de kwaliteit van deze wijnen echter weer enorm toe. In Engeland en de US zijn de (kwaliteits)wijnen uit deze streek al veel bekender dan in Nederland. Er is dus werk aan de winkel.’
Wat is jullie inkoopbeleid? Hoe kiezen jullie de wijnen uit?
‘Pijltjes en een dartbord 😉 We oriënteren ons door advies van wijnkenners aldaar. We bezoeken wijnboeren en beurzen en proeven uiteraard alles goed voordat we besluiten een wijn in ons assortiment op te nemen. Doelgroep is de particuliere wijnliefhebber en restaurants in Nederland en België.’
Waarom ‘wijn’? Wat is je meest memorabele ervaring met wijn?
‘Wijn is een uitdagend en sexy product om mee te werken. Het leeft en is continu in verandering. Elke oogst is ook weer anders en afhankelijk van honderden factoren. Dat levendige en de diversiteit maken het voor mij juist zo leuk. Wijn associeer ik ook met ontspanning en gezelligheid. Het is voor veel mensen een product dat tot de verbeelding spreekt en een positieve connotatie heeft .
Mijn meest memorabele ervaring met wijn is van ongeveer 20 jaar geleden. Ik was erg jong, misschien een jaar of 10. We gingen met de auto op vakantie en waren op doorreis. Ergens op een camping in Zwitserland stopten we om te overnachten. Na een frisse nacht was ik de volgende ochtend al voor het krieken van de dag wakker. In de schemering klom ik uit de tent en zag op de campingtafel een halve fles rode wijn staan die mijn ouders de avond ervoor hadden opengetrokken. Ik had nog nooit wijn gedronken en was erg nieuwsgierig. Na een paar flinke slokken rechtstreeks uit de fles, ben ik ergens op een bankje de zonsopgang gaan bekijken. Als ik er nu aan terugdenk dan hoor ik nog steeds die kurk van de wijnfles afploppen.’
Met welke BN-er zou je graag eens een glas willen drinken? Welke wijn staat er dan op tafel en waarom?
‘Ik zou graag een glas wijn drinken met Lidewij van Wilgen, schrijfster van het boek ‘Het domein’ en wijnproducent in de Languedoc. Lidewij heeft samen met haar man en twee dochters Haarlem verlaten om wijn te gaan maken in Frankrijk. Met humor en zelfspot beschrijft Lidewij de weg vol tegenslagen die ze daarvoor moet doorstaan. Een lange weg vol eenzaamheid die uiteindelijk leidt naar de wereldwijde doorbraak van haar wijnen en een besef van wat er werkelijk toe doet in het leven. Uiteraard drinken we dan een wijn van het domein van Lidewij. Bij voorkeur de ‘Diva’ van ‘Mas des Dames’.’
Tot zover Susanne. En ik vermoed dat dat glas wijn met Lidewij van Wilgen er wel zal komen!
Geproefd
Alba Malvasia 2012, Matošević, Istrië (Kroatië)
Een wijn die ik vorig jaar tijdens mijn vakantie in Kroatië graag had gevonden; het bleek toen echter te heet de wijngaarden in het binnenland op te zoeken. Matošević geldt inmiddels internationaal als malvasia-specialist, en dat is te proeven. Zuiver van geur en smaak, lekker droog, met notige tonen en een hint van meloen. Vol in de mond, spannende wijn! En dat voor slechts € 12,00.
Chardonnay 2010, Marjan Simčič, Goriška Brda (Slovenië)
Meestal word ik er niet vrolijk van, als ik weer een Chardonnay om te proeven krijg. Maar gelukkig is er soms een fles die die gedachten weer afstraft: wat een fantastische wijn is dit! Zuiver, tintelend, met aroma’s van groene kruiden en zoethout, venkel en meloen. Slank postuur, niets geen boterig geheel, fris en levendig. Proef ik daar zelfs iets van tannine in de afdronk? Prijs € 12,50.
Graševina 2011, Enjingi, Kutjevo (Kroatië)
Ik proefde de wijn op het Proefschrift Wijnconcours, nog voordat de winnaars bekend waren. En ik was al gelijk verliefd! Later thuis groeide de verliefdheid: zelden proefde ik een zo volle, rijpe en toch frisse Graševina – die elders wel bekend staat als Welschriesling. Appel, citrus en ook wat tropisch fruit zijn te ontdekken. Vol en fris van smaak, met een stevige zuurgraad en minerale tonen. Een topper! Prijs € 9,95.
Violetta 2011, Kozlović, Istrië (Kroatië)
Verrassende rosé van een van de beste wijnmakers van Istrië. Ik kende zijn malvasia’s, maar deze rosé van muscat hamburg mag er ook zijn. Framboos en watermeloen in de geur, tintelend fris in de mond, met wat vuursteen voor een spannende bite. De omschrijving vermeldt dat de wijn lichtzoet is, maar hij valt in de praktijk vrij droog uit, vind ik. Heerlijk bij pittig gekruid eten! Prijs € 12,50.
Kapistran 2011, Iločki Podrumi, Ilok (Kroatië)
Helemaal in het uiterste oosten van Kroatië, ingeklemd tussen Servië en de Donau, ligt het plaatsje Ilok. Hier wordt al sinds mensenheugenis wijn gemaakt, die zelfs gedronken werd aan koninklijke hoven. Van alle geproefde wijnen vonden we dit de minste: prima geschikt als lekker slobberwijntje, met zijn frisse zuren, soepele tannines en korte afdronk. Maar niet slecht, zo voor de televisie…. Prijs € 8,50.
Duet 2009, Edi Simčič, Goriška Brda (Slovenië)
Stevige rode wijn van merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon, met goede structuur en medium body. Bessige aroma’s, met wat hout en laurier. Friszuur, stevige tannines. Naar mijn gevoel niet helemaal in balans, het jammige fruit en de alcohol leken eerst te overheersen. Na enige tijd in het glas kwam de wijn echter veel beter tot zijn recht.
Prijs € 19,95.