Onbekend, maar niet altijd onbemind. Dat geldt voor tal van wijngebieden, en zeker voor de Vino de la Tierra de Cadiz. Weinig mensen hebben ooit gehoord van de ‘gewone’, niet versterkte wijnen uit het gebied rond Jerez, die de naam kregen van de nabijgelegen havenstad Cadiz. De wijn is dan ook lang niet altijd van goede kwaliteit. Maar ter plekke, in Jerez, proefde ik een aantal mooie voorbeelden. En in Nederland is een kleine importeur met wijnen uit die regio aan het werk, Viva Cadiz. Daarnaast is Viva Cadiz ook de trotse tussenpersoon voor de fabuleuze sherry’s van Gutièrez Colosia, uit El Puerto de Santa Maria.
We legden Ellen van de Ven van Viva Cadiz onze vragen voor de digitale wijn(web)winkelgids voor, en dat werd weer een leuk interview. En we proefden twee wijnen van het huis Cortijo de Jara, die Ellen exclusief naar Nederland haalt.
‘Wie ik ben? Ellen van de Ven, Brabantse, getrouwd met een Bourgondiër en moeder van twee soms thuis- en soms uitwonende studerende dochters. Affiniteit met wijn heb ik altijd gehad: ik ben geboren boven de slijterij van mijn ouders. Zo’n tien jaar geleden volgde ik een wijncursus, maar ik had nooit de intentie er professioneel mee verder te gaan. Tot een jaar geleden…
Waarom überhaupt wijn? Wijn is een uit de hand gelopen hobby. Het begon allemaal met de rode wijn die ik proefde van Cortijo de Jara, in de omgeving van Jerez de la Frontera. De familie die de nog jonge bodega runt, ken ik al meer dan 25 jaar. Destijds woonde ik bij hen in Jerez om de Spaanse taal te leren. We vonden het een heerlijke wijn. Zou die in Nederland ook zo smaken? Mijn bourgondische echtgenoot kwam met het idee een pallet naar Nederland te halen. Met de eerste flessen ging ik naar een bevriende sommelier. Zij was erg enthousiast en zo begon de verkoop, eerst nog een tijdje als hobby.
Sherry van Gutiérrez Colosia
Professioneel ben ik nu sinds een jaar bezig. Vorig jaar kwam ik op een bepaalde leeftijd die me deed inzien dat het ‘nu of nooit’ was. Ik heb mijn baan opgezegd en vivacadiz.nl was een feit. Ik kreeg meer tijd en ruimte voor andere producten en importeer nu naast wijn ook olijfolie, zeezout, chocolade, sherry-azijnen en sinds februari sherry-wijnen.
De affiniteit met sherry stamt uit de tijd dat ik in Jerez woonde. Sherry is een in Nederland ondergewaardeerde wijn met een slecht imago. Kreten zoals ‘O ja, haha, de sherrykuur’ en ‘mijn oma dronk altijd sherry’ hoor ik regelmatig. Ik zie het als een uitdaging om hier verandering in te brengen. Als aanvulling op mijn assortiment was ik op zoek naar een droge en zoete sherry. Via de Cortijo de Jara-familie kwam ik bij Gutiérrez Colosía terecht. De families zijn goed bevriend. Deze familiebodega in El Puerto de Santa Maria heeft gewacht met de export naar Nederland totdat de juiste persoon op hun pad zou komen. Dit moest iemand zijn met liefde voor de streek en liefde voor het product. En daar was ik! Ze wisten me te overtuigen om zes varianten te gaan importeren. Als een soort ambassadeur organiseer ik veel proeverijen.
Zoektochten naar nieuwe producten
Tijdens mijn reizen naar Cádiz ga ik steeds op zoek naar mooie, bijzondere producten. Deze zomer heb ik bijvoorbeeld twee wijnbodegas bezocht en ik wacht nu op de eerste flessen om ze in Nederland met sommeliers en vinologen te proeven. Soms komt er tijdens mijn reis op een onverwacht moment (tijdens een etentje of bezoek aan een winkel) een nieuw product op mijn pad. Ik ga dan eerst uitzoeken of het in Nederland al te koop is, dan bezoek ik de producent en bestel een paar monsters. Heerlijk, die zoektochten…
Tot mijn klantenkring behoren de betere restaurants en wijnwinkels. In de restaurants introduceer ik de wijnen aan de chef-kok en sommelier; dan rollen de ideeën vaak direct over de tafel. Soms duikt de kok meteen de keuken in om de perfecte combinatie van wijn en spijs te creëren. Daar word ik, net als zij, heel blij van! Soms sta ik met mijn producten een middag in een wijnwinkel. Dat is vooral voor de sherry erg belangrijk, mensen kennen het product niet goed. Mijn favoriete wijn op dit moment is de Fino van Gutíerrez Colosía. Er ligt altijd een flesje in de koelkast, een top aperitief!’
Tot slot vroeg ik Ellen met welke BN-er ze graag eens een glas wil drinken? ‘Ik zou graag met Herman den Blijker een Moscatel van Gutíerrez Colosía drinken. Ik weet dat hij de bodega bezocht heeft en er enthousiast over was.’ (Dat kunnen we beamen: tijdens ons bezoek kregen we vol trots het boek gepresenteerd waarin Den Blijker de bodega en familie noemt.) Ik probeer hem te bereiken om te vertellen dat ik de sherry van Gutíerrez Colosía nu kan leveren, maar ik heb hem nog niet te pakken gekregen. Binnenkort toch maar eens afreizen naar Rotterdam!’
Geproefd: Cortijo de Jara
Van Ellen kreeg ik drie flessen van het wijnhuis Cortijo de Jara toegestuurd: Joven 2015, en twee Robles, van 2012 en 2014. Helaas was de Roble 2012 gekurkt, dus die laten we buiten beschouwing. De Joven (van tempranillo) was, het woord zegt het al, nog erg jong, en mooi paarsrood van kleur. Zeer fruitig in de neus, met iets van vanille. Ook in de mond overheerste het sappige fruit, met pittige en stevige zuren, en milde tannines. Een prettige wijn, goed voor doordeweekse vleesschotels.
De Roble 2014 werd gemaakt van tempranillo, syrah en merlot. In neus en mond veel rood fruit, waaronder frambozen, en een lik vanille. Daarnaast wat kruidigheid. Stevig aan de alcohol (15,5%), fris, met milde zuren. Erg toegankelijk, met duidelijk iets extra’s. Een bite, schreef ik op. Van de twee wijnen was dit degene die me het beste beviel, ondanks zijn hoge alcoholpercentage. De wijn kreeg een opvoeding van zes maanden in barrique.
Cortijo de Jara is de merknaam van het familiebedrijf Puerta Nueva. Naast wijn wordt ook olijfolie en groente geproduceerd, deels biologisch.
Ik ben benieuwd met welke wijnen Viva Cadiz binnenkort gaat komen. Hopelijk vindt Ellen ook een mooie witte wijn van de wijngaarden in de regio Cadiz!