• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Dineren bij Karel V

30 november 2006 door Mariëlla Beukers


Woensdagavond had ik het genoegen te mogen dineren in Grand Restaurant Karel V te Utrecht. Nooit eerder at ik in een restaurant met een Michelinster en ik had me er erg op verheugd. Enige tijd geleden bezocht ik al wel al eens de Brasserie.
Het gezelschap bestond uit tien personen, allen bestuursleden van de vereniging waarvan ik in het bestuur zit.

Gelukkig mocht ik me over de wijnkaart ontfermen, wat geen geringe opgave was. Je kunt in zo’n geval natuurlijk net doen of je alles weet en helemaal zelf een aantal wijnen uitkiezen. En als ik met een kleiner gezelschap was geweest, had ik dat misschien ook wel gedaan. De keuze was namelijk groot, goed en interessant. Maar ik had geen flauw benul wat mijn disgenoten lekker zouden vinden: wilden ze bij ieder gerecht een aparte wijn of wilden ze één wijn de hele avond doordrinken? Hielden ze wel van bepaalde wijnen die ik uit ging zoeken?
Na even overleggen werd besloten inderdaad bij iedere gang een passende wijn te nemen. Vervolgens heb ik toch de sommelier maar ingeschakeld voor advies. Toen bleek ook dat het menu al vooruit bepaald was, dus dat maakte het wel makkelijker de keuzes te maken.

Het voorgerecht bestond uit plakjes koud wild zwijn. Zelf had ik daar een Riesling trocken bij uitgezocht. De Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett trocken 2005 van Dr. Randolf Kauer uit de Mittelrhein, die ik vanavond dronk, had daar bijvoorbeeld uitstekend bij gepast. Het advies van de sommelier luidde echter: Grüner Veltliner Achleiten Smaragd 2004 van de Domäne Wachau. Dit is een Oostenrijkse wijn die ik goed ken, die lekker is, maar die ik zelf niet snel bedacht zou hebben bij wild zwijn. Ik heb het advies echter opgevolgd, en het viel me niet tegen. Ik zal de combinatie zelf niet herhalen omdat ik denk dat de Grüner Veltliner iets te streng was en dat een Riesling beter had gesmaakt. Maar vooruit, ik deel voor deze combi toch een 7.5 uit.

Bij het tussengerecht werd een Spaanse witte geadviseerd, uit de Rias Baixas. Rias Baixas is een klein wijngebied aan de Atlantische kust, tegen de noordgrens met Portugal aan. Het gebied is vooral bekend om zijn wijnen van de albariño druif, wijnen die ik al heel lang eens wilde proeven. En de Terras Gauda O Rosal 2005 beviel me uitstekend: het was een bloemige wijn, met wat perzik en zwoele zomerbloemen in de neus. Door het romige gevoel in de mond is het een uitstekende begeleider van de rolletjes van coquilles Saint Jacques (Jacobsschelpen) met een korstje van pistachenootjes.

Het hoofdgerecht tenslotte was rundvlees uit de Perigord, in hele dunne plakjes geserveerd. Daarbij dronken we, weer op advies, een Italiaanse wijn, iets wat ik zelf ook gekozen zou hebben. De Chianti Classico Querciabella (mooi eikenhout!) 2004 was een stevige maar milde rode wijn; de tannines waren goed afgerond (door de rijping op hout) en er was voldoende fruit aanwezig. Het is echt een wijn die bij veel mensen in de smaak valt, zonder ‘simpel’ of ‘makkelijk’ te zijn.

Tot slot van het uitstekende diner volgde een tegenvallend dessert met een fantastische wijn. Daarover binnenkort meer!

Categorie: Proeven

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in