• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Diploma voor nieuwe RegisterVinologen

2 april 2013 door Mariëlla Beukers

Vinologen-2013-klein[Persbericht, wijnprofessionals]

46 Nieuwe Vinologen hebben hun diploma in ontvangst genomen tijdens een feestelijke ceremonie in Karel V in Utrecht. Zo’n pittige studie slaagt alleen als je hart en ziel erin weet te leggen. Dat deden alle deelnemers, van wie de meesten in de wijnbranche werkzaam zijn.

Elk jaar starten ongeveer 130 deelnemers aan de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie, de hoogste Nederlandse wijnopleiding. De meeste Vinologen zijn wijnprofessionals, zij werken in een slijterij, in de horeca, voor een importeur en/of geven proeverijen. Toch is voor deze professionals de Vinologenopleiding geen kleinigheidje: dat betekent een jaar of langer van flink studeren. Des te trotser zijn de nieuwe Vinologen op hun diploma. En terecht: tussen 20.000 mensen werkzaam in de wijnbranche onderscheiden de Geregistreerd Vinologen zich door hun brede kennis, hun bekwaamheid in het proeven en enorme passie voor alles wat met wijn te maken heeft.

Feestelijke uitreiking
Tijdens de officiële uitreiking worden de trotse examenkandidaten één voor één naar voren geroepen om hun diploma in ontvangst te nemen. Allemaal worden ze persoonlijk toegesproken door opleidingsmanager Klazien Vermeer en Gerhard Horstink, voorzitter van de examencommissie.

Diploma is binnen
Bijna alle nieuwe vinologen hebben hun hart gevolgd, zij werken in de wijn. Sommigen geven proeverijen aan consumenten, anderen kopen wijn in voor grote wijnbedrijven, schrijven professioneel over wijn of zijn verantwoordelijk voor wijn in gastronomische restaurants. Een bijzondere examenkandidaat is Alexandra van Pouderooyen, al jaren verantwoordelijk voor de inkoop van wijnen bij Plus Supermarkten. “Vervelend als mensen me vroegen of ik eigenlijk al Vinoloog was,” zegt ze als ze haar diploma in ontvangst neemt. “Dat is nu voorbij, het diploma is binnen.”

RegisterVinoloog
Vanaf de start van de opleiding veertig jaar geleden zijn 1.874 vinologen gediplomeerd. Sinds 2004 krijgen de geslaagden bij hun diploma nóg een officieel certificaat, zij worden geregistreerd als RegisterVinoloog. Na tien jaar worden de RegisterVinologen opgeroepen voor een herexamen om deze titel te behouden. Het is dus zaak om de wijnkennis op peil te houden, houdt Ron Andes, voorzitter van de Wijnacademie, de nieuwe vinologen voor.

Categorie: Nieuws

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in