• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Doordeweekse cava, mét schroefdop

9 maart 2009 door Mariëlla Beukers

Toch vreemd dat ik in de veronderstelling heb geleefd dat er alleen cava van Freixenet en Codorniú op de Nederlandse markt was. Inmiddels heb ik eens goed rondgekeken, en het wemelt van de verschillende soorten cava in de Nederlandse wijnwinkels. Een blik in de database van het Wijninformatiecentrum levert onder de trefwoorden ‘mousserend’ en ‘Spanje’ al ruim 170 cava-hits! En daar staat een producent als Pere Ventura dan nog niets eens bij.

Ook van allerhande relaties kreeg ik tips: zo koop je bij Les Genereux een Brut van Montcadi, is bij Grapedistrict Duc de Foix van Covides te krijgen (importeur DGS), heeft de Sligro Segura Viudas en importeert Pallas Wines de cava’s van topproducent Augusto Torelli. Supermarkten en warenhuizen voeren ook allerhande merken – Campo Viejo en Berberana bij AH bijvoorbeeld, of Copa Sabia bij de Hema. (Waarbij ik vermoed dat Copa Sabia een label is van één van de grote of grotere producenten.)

De Copa Sabia kocht ik enige weken geleden: twee kleine flesjes van 20 cl. Schattige kleine flesjes, voor als je maar twee glaasjes per persoon wilt drinken en niet in de verleiding wilt komen de hele fles (van 0,75 cl) te gaan legen. Van Daniël Schuringa begreep ik dat er maar drie bottelaars in Spanje zijn die dergelijke kleine flesjes kunnen vullen: de grote twee en Pere Ventura. De flesjes hadden ook nog een leuke verrassing: zodra je de folie om de ‘kurk’ verwijdert, blijkt er geen kurk met draadkorfje onder te zitten, maar een schroefdop! Erg handig om je eenpersoonsflesje weer even af te sluiten tussen het eerste en tweede glaasje in.

We dronken de Copa Sabia Brut Reserva op een doordeweekse avond, en eerlijk gezegd is dat gelijk een mooie omschrijving voor de wijn: doordeweeks. Niet spannend, niet slecht. Een beetje scherpe mousse en scherpe smaak, maar toch prettig genoeg om gedachteloos op te drinken. Vooral als je de krant zit te lezen en toastjes gerookte vis erbij eet. Het schijnt dat deze cava Omfietswijn is (geweest), maar dat zou ik er toch echt niet voor doen, omfietsen. Voor een fles van 0,75 cl betaal je € 7,50, de kleine flesjes waren meen ik € 1,99. Voor een beetje meer heb je bij Les Genereux de Montcadi of bij Grapedistrict de Duc de Foix (beide € 8,95). Ik aarzel of ik de Copa Sabia een categorie 2 zal geven. Misschien een 2-: blij als ik dit op een feestje krijg, maar toch liever iets anders…..

Dit is een aflevering in mijn Cava-serie.

Categorie: Proeven Tags: Spanje

Lees Interacties

Reacties

  1. annelies zegt

    9 maart 2009 om 19:00

    Dag wijnschrijftster,

    Wist je dat KLM op europa-vluchten een kleine Cordoníu schenkt, met schroefdop.
    Vol grote bubbels, met romigheid, toast en redelijke zuren.
    Iedere keer als ik de dop opendraai en het flesje kleine ‘champagne’ op het kleine vliegtuigtafeltje met een doosje lekkers neerzet, krijg ik een glimlach op mijn gezicht en weet ik dat vliegen nog niet zo gek kan zijn.

  2. Mariëlla zegt

    9 maart 2009 om 19:03

    😉 Leuk! Ook daar heeft cava een markt dus, in de lucht.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in