• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

DOW’s Hot Port: nieuw en hip of traditioneel recept?

5 februari 2016 door Mariëlla Beukers

Dows Hot Port - foto door Jan BartelsmanSlim gedaan van DOW’s: je brengt een eeuwenoud traditioneel recept gewoon als een nieuw hip drankje, overgewaaid uit Ierland. Maar er is niets nieuws aan het recept dat ik deze week toegezonden kreeg, Hot Port. De Romeinen mengden al wijn met heet water en kruiden en ook Middeleeuwers kenden zowel koude (hypocras) als warme wijnen met specerijen. In de negentiende eeuw was vooral het Engeland van Dickens het rijk van Bishop, Negus, en meer gekruide warme alcoholische dranken. Smoking Bishop bijvoorbeeld maakte je met port en sinaasappels, specerijen en heet water. Van dat alles zijn de glühwein en bisschopswijn nog bekende nazaten.

En dan is er dus nu DOW’s Hot Port: heet water, honing, citroen en DOW’s Reserve Port. Het drankje zou in Ierland al een groot succes zijn en bijna in elke bar, kroeg en café te bestellen. Volgens het persbericht is het niet de eerste keer dat het porthuis DOW’s zoekt naar alternatieve manieren om mensen te laten genieten van port. Eerder introduceerden zij de DOW’S Mixxes, een tweetal verfrissende cocktails op basis van tonic en witte of rosé port. Witte port met tonic is echter ook al een veel langer bekend drankje, zeker in de Douro zelf. Wel ben ik met het Nederlandse persbericht eens: met de introductie van de Hot Port laat DOW’s zien dat ze in staat zijn om op een creatieve manier de mogelijkheden van hun drank te vergroten en consumenten te verrassen. Het is in deze tijd niet makkelijk port aan de man te brengen.

Uiteraard nam ik de proef op de som, en maakte voor manlief en mezelf gisteren de Hot Port. Het beviel hem uitstekend, na een koude en natte fietstocht. En zelf vond ik het ook een prima drankje. Eerlijk gezegd is de DOW’s Reserve Port lekkerder hot en met citroen en kruidnagel dan koud en puur.

Ik maakte Hot Port met 10 cl. heet water, 10 cl. DOW’s Reserve Port, een lepeltje honing, en een schijfje citroen met drie kruidnagels. Je krijgt dan een kruidige, frisse, niet al te zoete drank. Ik mengde port en water in een steelpannetje en goot de warme (niet laten koken!) mix vervolgens op de citroen, kruidnagels en honing. Volgende keer maak ik het door de port al in de beker te doen, er daarna het hete water bij te gooien en er vervolgens de andere ingrediënten bij te doen. Eens kijken wat beter werkt.

Categorie: Proeven, Wijngeschiedenis Tags: Bishop, Bisschopswijn, DOW's, glühwein, Hot Port

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in