Slim gedaan van DOW’s: je brengt een eeuwenoud traditioneel recept gewoon als een nieuw hip drankje, overgewaaid uit Ierland. Maar er is niets nieuws aan het recept dat ik deze week toegezonden kreeg, Hot Port. De Romeinen mengden al wijn met heet water en kruiden en ook Middeleeuwers kenden zowel koude (hypocras) als warme wijnen met specerijen. In de negentiende eeuw was vooral het Engeland van Dickens het rijk van Bishop, Negus, en meer gekruide warme alcoholische dranken. Smoking Bishop bijvoorbeeld maakte je met port en sinaasappels, specerijen en heet water. Van dat alles zijn de glühwein en bisschopswijn nog bekende nazaten.
En dan is er dus nu DOW’s Hot Port: heet water, honing, citroen en DOW’s Reserve Port. Het drankje zou in Ierland al een groot succes zijn en bijna in elke bar, kroeg en café te bestellen. Volgens het persbericht is het niet de eerste keer dat het porthuis DOW’s zoekt naar alternatieve manieren om mensen te laten genieten van port. Eerder introduceerden zij de DOW’S Mixxes, een tweetal verfrissende cocktails op basis van tonic en witte of rosé port. Witte port met tonic is echter ook al een veel langer bekend drankje, zeker in de Douro zelf. Wel ben ik met het Nederlandse persbericht eens: met de introductie van de Hot Port laat DOW’s zien dat ze in staat zijn om op een creatieve manier de mogelijkheden van hun drank te vergroten en consumenten te verrassen. Het is in deze tijd niet makkelijk port aan de man te brengen.
Uiteraard nam ik de proef op de som, en maakte voor manlief en mezelf gisteren de Hot Port. Het beviel hem uitstekend, na een koude en natte fietstocht. En zelf vond ik het ook een prima drankje. Eerlijk gezegd is de DOW’s Reserve Port lekkerder hot en met citroen en kruidnagel dan koud en puur.
Ik maakte Hot Port met 10 cl. heet water, 10 cl. DOW’s Reserve Port, een lepeltje honing, en een schijfje citroen met drie kruidnagels. Je krijgt dan een kruidige, frisse, niet al te zoete drank. Ik mengde port en water in een steelpannetje en goot de warme (niet laten koken!) mix vervolgens op de citroen, kruidnagels en honing. Volgende keer maak ik het door de port al in de beker te doen, er daarna het hete water bij te gooien en er vervolgens de andere ingrediënten bij te doen. Eens kijken wat beter werkt.