• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Dr. Loosen’s Pinot Blanc: voor de zwoele lenteavond

12 april 2007 door Mariëlla Beukers

Wat een dag vandaag: prachtig weer, zelfs vanavond is het nog zwoel. Na een lome dag op het werk was het goed thuiskomen vanavond. In de ijskast wist ik een interessante fles Pinot Blanc te liggen, gisteren aangeschaft bij Gall&Gall. En ik had me daar al de hele dag op verheugd! Want het was geen gewone fles, maar een fles van Dr. Loosen. Dé Dr. Loosen, Ernst Loosen uit de Moezel.
Jaren geleden heeft de BBC-wijnserie van Jancis Robinson een geweldige impact op ons gemaakt. Af en toe kijken we nog wel stukjes van de videobanden. Een van de boeiendste verhalen vinden we dat over de Riesling in de Moezel, waarbij Jancis op bezoek gaan bij ene Ernst Loosen, toen één van de opkomende nieuwe sterren in Duitsland.

Tijdens een korte vakantie in de Moezel bezochten we Loosen niet, maar kochten we er in een wijnhandel wel wijn van. Sinds die tijd is de naam van Ernst Loosen voor ons toch een beetje mythisch, iets speciaals. Want wat een prachtige Rieslings maakt die man!
Je kunt zijn wijnen natuurlijk kopen in Nederland, maar in onze directe omgeving vonden we nooit een adresje waar we dat op regelmatige basis konden regelen. Tot deze week de klantenaanbieding van onze nationale slijtersketen weer in de bus viel. Gall&Gall had wijn van Loosen in de aanbieding: geen Riesling, maar Pinot Blanc (opvallend detail: Loosen had de wijn ook Weissburgunder kunnen noemen, maar koos voor het internationalere Pinot Blanc). Natuurlijk heb ik onmiddellijk twee flessen hiervan aangeschaft. De wijn komt van 15-jaar oude stokken en was eigenlijk een soort bijproduct: ach ja, laten we het maar eens proberen. Maar ik wilde dat meer wijnmakers van dergelijke bijproducten produceerden! Wat een heerlijke wijn. Een wijn die je na zo’n dag als vandaag weer helemaal opwekt, die verfrist en verkwikt. Een feestwijn voor alledag, een wijn die je werkelijk iedereen kunt voorzetten, maar toch heel speciaal blijft. Ik zou bijna zeggen: het is koopavond, haal nog even snel een paar van die flessen, zeker als je vanavond met wat vrienden in de tuin zit. Of gewoon met je man, je vriend of alleen: in alle gevallen is het dé wijn voor zo’n avond als nu.

N.B. De foto komt van WinePictures.com; een prachtige site, voor het echte wijnfotowerk.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland, Wijnmomenten

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    14 april 2007 om 07:35

    Herkenbaar deze foto waar Loosen staat. Ik heb er vaak genoeg gewandeld.

    Hij staat hier middentussen de (Riesling)druiven van de Einzellage Wehlener Sonnenuhr.

    Beneden de Mosel met de brug die het plaatsje Graach verbindt met het aan de overzijde gelegen dorpje Wehlen, momenteel een ortzteil van Bernkastel-Kues.

  2. Jacob Molendijk zegt

    14 april 2007 om 08:31

    Ja, dit is een geslaagd voorbeeld van een “marketingwijn” van Gall&Gall en Dr.Loosen.
    De naam Dr. Loosen wordt hier nl. naast voor wijnen uit eigen wijngaarden, Dr.Loosen is een 100% Riesling Winzer, gebruikt voor wijnen van bij derden aangekochte druiven/most. Dit is herkenbaar aan de term : Bottled by. Op een wijn van Dr.Loosen’s eigen wijngaarden zou staan Estate bottled/Erzeugerabfüllung. Ook wordt het VDP logo niet gebruikt. Zou er bij een eigen Dr.Loosen wijn natuurlijk wel op staan.

    Liefhebbers van Duitse wijnen doen er dus goed aan op de kleine lettertjes te letten!

    Dan Pinot Blanc … Gall_Gall heeft al twee jaar terug voor Pinot blanc en Pinot Gris gekozen.

    En i.p.v. de typische slanke Duitse Schlegel fles een Bourgogne fles!

    Jacob Molendijk
    http://www.rieslingpartners.nl

  3. Mariëlla zegt

    14 april 2007 om 10:16

    Ha Jacob,
    dank voor deze nuttige aanvullingen. Ik ga de fles nu nog eens extra bekijken.
    Het verhaaltje in de aanbiedingfolder is prachtig, maar blijkbaar dus heel, heel erg marketingtaal. Deze Pinot Blanc zou ook de favoriete wijn van zijn (Loosen’s) vrouw zijn. Hij vertelt ons dat in de folder in de eerste persoon…. 😉
    En er staat inderdaad ‘bottled by’ op de fles.
    Dat neemt overigens allemaal niet weg dat het een uitstekende wijn is, zij het wat aan de prijs: € 9,99 met G&G-kaart € 7,99. Maar goede wijn kost nu eenmaal wat, en ik heb het er voor over…

  4. Anonymous zegt

    12 augustus 2009 om 11:41

    Wat is nu waar, in Duitsland een weisser burgunder met VDP op de halskapsule gevonden:
    Ein Weissburgunder im Rieslingweingut? Erni Lossen hat vor einigen Jahren eine Parzelle im Erdener Treppchen übernehmen können, die mit wunderschönen alten Burgunderebstöcken bepflanzt war. Rausreißen? Erni ist zwar ein Riesling Liebhaber aber das ging dann doch nicht. Also gibt es einen feinen Weissburgunder aus einer der besten Lagen der Mosel. Wunderbar!

    grt, Derk

  5. Mariëlla zegt

    12 augustus 2009 om 13:47

    Leuk toch, dit soort raadsels 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in