• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Drankjes en vermout op de Culiperslunch

22 april 2016 door Mariëlla Beukers

2016-04-18 11.28.24Anno 2016 is de keuze van drankjes waarmee we onze dorst kunnen lessen enorm. Bovendien is in de westerse wereld op iedere straathoek wil iets te krijgen dat een opkomende droge keel bevochtigd. Hoe ontzettend anders moet dat vroeger geweest zijn. Geen plastic flesjes om met je mee te dragen, alleen onhandige veldflessen van steen, metaal of dierenhuid. Geen frisdrankautomaten, geen snackbars met koelvitrine, geen supermarkten. En de keuze aan drankjes was ook vrij beperkt: water, bier en wijn waren eeuwenlang de belangrijkste, aangevuld met kruidenthee, vruchtensappen en melk. Die laatste twee waren alleen beschikbaar voor huiselijk gebruik; de houdbaarheid was slechts tot de deur. Tot de komst van koffie en thee bleef het daar zo ongeveer wel bij. Oké, er was nog mede, maar dat was tamelijk duur en het duurde vrij lang om honing te vergisten.

Die veelheid aan moderne dranken viel me onlangs weer eens extra op, tijdens de jaarlijkse Culiperslunch, waar diverse nieuwe producten gepresenteerd werden. Na een eerste rondje langs de diverse ‘kook’-eilanden van de Amsterdamse Kookfabriek was ik al getroffen door de vele boektitels over sapjes, thee en water. Daarnaast waren er nieuwe merken limonadesiroop, frisdrank en vermout. De komende tijd daarom op onregelmatige tijden aandacht voor allerhande drankjes, te beginnen met vermout, als kleine voortzetting van een recent geschreven artikel. Daarna zullen ook niet-alcoholische drankjes een bespreking krijgen, evenals een aantal nieuwe boeken.

2016-04-18 11.28.07Belsazar vermout
De Duitse vrienden Maximilian Wagner, Philipp Schladerer en Sebastian Brack delen een passie voor goed eten en drinken. Bij een perfect avondje uit hoort een goede vermout, zo vinden de drie. Maar in hun stad Berlijn konden ze die eigenlijk nergens vinden. Daarom besloten ze een eigen vermout te gaan maken. Ze besteden veel aandacht aan de kwaliteit van de wijn, de versterkende alcohol en de droge ingrediënten. Voor de wijnen gingen ze naar Baden, waar rondom de Kaiserstuhl met spätburgunder uitstekende rode wijnen worden geproduceerd. De alcohol waarmee hun vermout, Belsazar, versterkt wordt, komt van fruitbrandewijn van Schladerer, een distillateur in het Zwarte Woud die al sinds 1844 werkzaam is. En de droge ingrediënten houden ze geheim. Alleen over de alsem, het kenmerkende kruid voor vermout, doen ze niet geheimzinnig. Wel laten de heren los dat de kruiden en ‘botanicals’ bijna allemaal uit Duitsland komen.

Op dit moment zijn er vier varianten van de Belzasar vermout: een droge, een rode, een witte en rosé. In de witte variant worden sylvaner, riesling en muscat-druiven gebruikt. Voor de Belsazar-vermouts worden geen kleurstoffen gebruikt: de rosé en rode variant worden van spätburgunder gemaakt, en niet zoals gebruikelijk met karamel gekleurd. De zoetheid krijgt Belsazar van regionale druivenmost.

Long drinks en cocktails
De vier varianten zijn allemaal ideaal om te mixen in een longdrink of cocktail, maar ook puur met een ijsklontje zeer smaakvol. Zelf vond ik de mix van Belsazar rosé vermout met East Imperial tonic erg geslaagd, evenals de rode vermout met ginger ale. In de brochure trof ik ook spannende combinaties als vermout met sekt of prosecco en rosé vermout met gin.

Belsazar is op de Nederlandse markt verkrijgbaar via Bart’s Bottles, een drankenimporteur die zich richt op het hogere segment in de horeca, waarbij de nadruk ligt op frisdrank en gedistilleerd.

Recept voor een B&T, Belsazar en Tonic
Vul een breed longdrinkglas met ijs. Schenk Belzasar vermout over het ijs, top af met tonic en garneer eventueel met een citroenschil.

 

 

Categorie: Beleven, Meer dan wijn, Nieuws

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in