Veel zal het niet worden dit jaar, de rabarberoogst uit eigen tuin. De lange koude winter heeft zijn tol geëist, helaas. Gelukkig is rabarber, één van mijn favoriete ‘smaken’ in de lente, weer volop te krijgen in de winkels.
Simone van De Glazen Vork, waarmee ik vorig weekend Porto en de Douro Superior verkende, maakte deze week een spannend rabarbertaartje, met frangipane en korstdeeg. Speciaal voor moederdag bedacht ik drie wijnen die uitstekend smaken bij dit zoetzure taartje met volle, rijke vulling van frangipane (= eieren met amandelmeel).
Het zure van de rabarber vraagt om een wijn die voldoende zuren heeft om de strijd daarmee aan te gaan. Denk aan riesling of chenin blanc. Maar de wijn moet uiteraard ook wat zoet hebben. Dan heeft rabarber ook nog een bittertje. Om dit te matchen gingen mijn gedachten onmiddellijk uit naar een zoete wijn met edele rotting: bortrytis of pourriture noble.
Nico wilde naast het toch wat vullende, rijke van de frangipane graag een mousserende wijn zetten. Eerlijk gezegd staat dat idee me ook wel aan. Daarom de volgende drie suggesties:
1. Riesling Kabinett uit Duitsland, of misschien zelfs wel een Spätlese
2. Zoete chenin blanc uit de Loire, bijvoorbeeld Domaine de Bablut Sélection, AOC Côteaux de l’Aubance (onder andere te vinden in mijn Rainbow Wijngids); dit huis biedt ook voor wijnen met botrytis diverse mogelijkheden, zoals de Grandpierre en de Noble
3. Een zoete Crémant de Loire (demisec). Maar diverse andere wat (licht)zoete mousserende wijnen zijn zeker kanshebbers!
Bak dit taartje, en probeer eens een van de drie suggesties uit, of allemaal. Veel proefplezier! Het recept van het taartje vind je hier, op De Glazen Vork.