Of het allemaal trends worden, dat valt nog te bezien. Maar op de jaarlijkse lunchbijeenkomst voor culinaire pers in de Amsterdamse Kookfabriek waren heel wat nieuwe producten te proeven, ervaren en lezen. Boeken vormden een aanzienlijk deel van het aanbod; het kookboek is blijkbaar nog lang niet dood. Dit jaar kunnen we onder andere een bijzonder boekje van uitgeverij Loopvis over pindakaas verwachten (verschijnt 7 mei) en lanceerde chefkok Peter Lutte zijn stijlvol uitgevoerde titel De kracht van kruiden. Een prachtige aansporing aan alle moestuiniers om meer met kruiden te doen. (Zelf ben ik al naar het tuincentrum gefietst. Nu maar hopen dat de slakken wegblijven.) Daarnaast waren er tal van andere mooie titels, helaas niet over wijn. Een boek over bier was er wel; daaraan besteed ik aandacht als het binnenkort Nationale Bierweek is (11-21 mei). En dan het vloeibare gedeelte van de bijeenkomst. Want daarvoor kwam ik uiteraard: net zoals vorig jaar heb ik me voornamelijk op de drankjes gericht. Een rondje door de Kookfabriek.
Slush van rosé d’Anjou
Bij binnenkomst werd ons een slush aangeboden, gemaakt met Rosé d’Anjou. Eerlijk gezegd, heerlijk! Hoe je dat maakt? Schenk de rosé in een vriesbestendige bak. Eventueel kun je een scheutje frambozensiroop toevoegen, voor een extra zoetje. Dek de bak af met plasticfolie en zet de bak enkele uren in de vriezer. Roer regelmatig goed door met een vork. Als de wijn begint de bevriezen, kun je de slush eruit lepelen in mooie glazen. Serveren met een takje munt.
Vylmer
Een drankje op basis van wijn was er ook. Vergis ik me, of neemt de interesse in mixen van wijn en andere smaakmakers toe? Vorig jaar was er vermout, dit jaar viel de grote stand van Vylmer op, met een vrolijke en kleurrijke vormgeving rechtstreeks ontleend aan de jaren vijftig. Een slok Vylmer deed me onmiddellijk denken aan de vin d’orange die ik een aantal jaren geleden leerde maken via een recept van Lucette Faber. Laat Vylmer nu ook gewoon vin d‘orange zijn! Een Belgische familie ging in de jaren zeventig steevast op vakantie in Zuid-Frankrijk. Daar leerden ze madame Volmer kennen, en haar fameuze vin d’orange. Ze kregen het recept mee naar huis, maar vergaten het jarenlang. Tot nu. Geïnspireerd op het recept van Madame Volmer creëerde Annelies Lefere met rosé uit de Luberon, een distillaat van bittere en zoete sinaasappels, rietsuiker en kruiden een lekker drankje, dat in tegenstelling tot veel andere kant-en-klare wijnmixen nu eens niet mierzoet is. Vylmer is fris en bitterzoet, en kan zowel puur als in een mix gedronken worden. Meng bijvoorbeeld een derde Vylmer met twee derde prosecco of cava en je hebt een feestelijk zomerdrankje. Vylmer is verkrijgbaar bij André Kerstens in Den Haag en bij de Hanos in Nijmegen en Delft.
Gin
Het kon niet missen, er was ook gin. Hoewel de gin-tonic rage een beetje over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn, bevond zich in onze goodie bag een miniflesje Hermit Gin, een Nederlands product. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar als je een glas met ijsblokjes vult met 5 cl gin, 15 cl tonic, een stukje grapefruitschil en wat zeekraal, kreeg je een mooie cocktail, aldus de begeleidende folder. Gaan we doen!
Wijnen
‘Gewoon’ wijn was er ook, maar wat minder dan vorig jaar. J.P. Chenet liet weten dat de flessenhalzen vanaf nu recht zijn. Bij de Lidl blijken ze een prettige Grüner Veltliner in het assortiment te hebben. Alleen verkrijgbaar in de webshop. De verrassendste ontdekking was echter de serie mousserende wijnen uit Zuid-Afrika, gepresenteerd door Wines of South Africa. Allemaal gemaakt volgens de Méthode Cap Classique – dus met tweede gisting op de fles. Wijnen van hoge kwaliteit en heel betaalbaar ook nog. Wat betreft smaakprofiel zaten ze wat mij betreft een beetje tussen cava en champagne in. Minder vrolijk dan cava (en ook gemaakt van heel andere druivenrassen), maar minder streng dan champagne. En dat terwijl de gebruikte druivenrassen vaak dezelfde zijn: pinot noir en chardonnay. Geproefde wijnen: Graham Beck Brut NV, Genevieve Blanc de Blancs Brut 2012, Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009 en Nabygelegen Beulah Rosé NV.
Meer mousserends uit andere landen was er ook, maar daar ben ik niet aan toegekomen. Het was wel weer mooi voor de maandagmiddag.
Mijn aanbevelingen uit dit alles? Vylmer en Zuid-Afrikaanse Méthode Cap Classique. Daar kom je de zomer wel mee door!