• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wat drinken we deze zomer? Ontdekkingen op de Culiperslunch

29 april 2017 door Mariëlla Beukers

Of het allemaal trends worden, dat valt nog te bezien. Maar op de jaarlijkse lunchbijeenkomst voor culinaire pers in de Amsterdamse Kookfabriek waren heel wat nieuwe producten te proeven, ervaren en lezen. Boeken vormden een aanzienlijk deel van het aanbod; het kookboek is blijkbaar nog lang niet dood. Dit jaar kunnen we onder andere een bijzonder boekje van uitgeverij Loopvis over pindakaas verwachten (verschijnt 7 mei) en lanceerde chefkok Peter Lutte zijn stijlvol uitgevoerde titel De kracht van kruiden. Een prachtige aansporing aan alle moestuiniers om meer met kruiden te doen. (Zelf ben ik al naar het tuincentrum gefietst. Nu maar hopen dat de slakken wegblijven.) Daarnaast waren er tal van andere mooie titels, helaas niet over wijn. Een boek over bier was er wel; daaraan besteed ik aandacht als het binnenkort Nationale Bierweek is (11-21 mei). En dan het vloeibare gedeelte van de bijeenkomst. Want daarvoor kwam ik uiteraard: net zoals vorig jaar heb ik me voornamelijk op de drankjes gericht. Een rondje door de Kookfabriek.

Slush van rosé d’Anjou
Bij binnenkomst werd ons een slush aangeboden, gemaakt met Rosé d’Anjou. Eerlijk gezegd, heerlijk! Hoe je dat maakt? Schenk de rosé in een vriesbestendige bak. Eventueel kun je een scheutje frambozensiroop toevoegen, voor een extra zoetje. Dek de bak af met plasticfolie en zet de bak enkele uren in de vriezer. Roer regelmatig goed door met een vork. Als de wijn begint de bevriezen, kun je de slush eruit lepelen in mooie glazen. Serveren met een takje munt.

Vylmer
Een drankje op basis van wijn was er ook. Vergis ik me, of neemt de interesse in mixen van wijn en andere smaakmakers toe? Vorig jaar was er vermout, dit jaar viel de grote stand van Vylmer op, met een vrolijke en kleurrijke vormgeving rechtstreeks ontleend aan de jaren vijftig. Een slok Vylmer deed me onmiddellijk denken aan de vin d’orange die ik een aantal jaren geleden leerde maken via een recept van Lucette Faber. Laat Vylmer nu ook gewoon vin d‘orange zijn! Een Belgische familie ging in de jaren zeventig steevast op vakantie in Zuid-Frankrijk. Daar leerden ze madame Volmer kennen, en haar fameuze vin d’orange. Ze kregen het recept mee naar huis, maar vergaten het jarenlang. Tot nu. Geïnspireerd op het recept van Madame Volmer creëerde Annelies Lefere met rosé uit de Luberon, een distillaat van bittere en zoete sinaasappels, rietsuiker en kruiden een lekker drankje, dat in tegenstelling tot veel andere kant-en-klare wijnmixen nu eens niet mierzoet is. Vylmer is fris en bitterzoet, en kan zowel puur als in een mix gedronken worden. Meng bijvoorbeeld een derde Vylmer met twee derde prosecco of cava en je hebt een feestelijk zomerdrankje. Vylmer is verkrijgbaar bij André Kerstens in Den Haag en bij de Hanos in Nijmegen en Delft.

Gin
Het kon niet missen, er was ook gin. Hoewel de gin-tonic rage een beetje over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn, bevond zich in onze goodie bag een miniflesje Hermit Gin, een Nederlands product. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar als je een glas met ijsblokjes vult met 5 cl gin, 15 cl tonic, een stukje grapefruitschil en wat zeekraal, kreeg je een mooie cocktail, aldus de begeleidende folder. Gaan we doen!

Wijnen
‘Gewoon’ wijn was er ook, maar wat minder dan vorig jaar. J.P. Chenet liet weten dat de flessenhalzen vanaf nu recht zijn. Bij de Lidl blijken ze een prettige Grüner Veltliner in het assortiment te hebben. Alleen verkrijgbaar in de webshop. De verrassendste ontdekking was echter de serie mousserende wijnen uit Zuid-Afrika, gepresenteerd door Wines of South Africa. Allemaal gemaakt volgens de Méthode Cap Classique – dus met tweede gisting op de fles. Wijnen van hoge kwaliteit en heel betaalbaar ook nog. Wat betreft smaakprofiel zaten ze wat mij betreft een beetje tussen cava en champagne in. Minder vrolijk dan cava (en ook gemaakt van heel andere druivenrassen), maar minder streng dan champagne. En dat terwijl de gebruikte druivenrassen vaak dezelfde zijn: pinot noir en chardonnay. Geproefde wijnen: Graham Beck Brut NV, Genevieve Blanc de Blancs Brut 2012, Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009 en Nabygelegen Beulah Rosé NV.
Meer mousserends uit andere landen was er ook, maar daar ben ik niet aan toegekomen. Het was wel weer mooi voor de maandagmiddag.

Mijn aanbevelingen uit dit alles? Vylmer en Zuid-Afrikaanse Méthode Cap Classique. Daar kom je de zomer wel mee door!

 

Categorie: Beleven, Nieuws Tags: méthode cap classique, vin d'orange, Vylmer, Zuid-Afrika

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in