• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Druiven in de Ark

16 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Al weer een tijdje ben ik lid van Slowfood, maar ik heb nog niet veel met mijn lidmaatschap gedaan. Recent werd ik weer op de activiteiten van deze organisatie gewezen toen ik een berichtje las dat Slowfood Convivium Bonn een open uitnodiging aan wijnliefhebbers heeft uitgedaan voor een bezoek aan het eerste Pinot Madelein Forum. Wat in hemelsnaam is pinot madelein? vroeg ik me af. Na wat speurwerk bleek dat de Ark van de Smaak tien ‘drenkelingen’ heeft opgevangen in de categorie wijnen. Wat is de Ark van de Smaak nu weer?

Dit is een initiatief van Slowfood om vergeten smaken op te sporen, vast te leggen, te bewaren en te herontdekken. Landen over de hele wereld hebben eet- en drinkbare producten genomineerd voor de Ark van de Smaak, producten die door industrialisering, globalisering en schaalvergroting verloren dreigen te gaan. In Nederland staan bijvoorbeeld ossenworst, Leidse kaas en Oosterscheldekreeft op de lijst.

Maar er zijn dus ook druiven en wijnen die op die lijst terecht zijn gekomen. Er zijn er tien, allemaal in Europa. De komende weken en maanden zal ik aandacht besteden aan deze vergeten druiven en wijnen, te beginnen met de pinot madelein uit de Ahr in Duitsland.

Op 24 maart kunnen wijnen van de pinot madelein geproefd worden van 16 wijnproducenten uit de Ahr. Je moet daarvoor wel naar de abdij Marienthal in de Ahr vallei (wie gaat er mee 😉 ?), maar dat ziet er niet uit als een straf. 29 hectares zijn er in dit wijngebied aangeplant met deze vroegrijpende pinotkloon, een mutatie van ‘gewone’ pinot noir of Blaue Spätbürgunder. Opbrengsten zijn laag, bessen zijn klein en de stokken hebben de neiging weinig water op te zuigen. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw was de variëteit zo goed als verdwenen, maar het bekende Geisenheim Instituut heeft deze soort van de ondergang weten te redden.

Wijnen van deze vroegrijpende soort zijn fluwelig, zegt men, met veel body en een lage zuurgraad. Ik krijg de indruk dat wijn van pinot madelein hoger gewaardeerd wordt dan gewone pinot noir, en dat wil wat zeggen, aangezien pinot noir de druif is die voor rode Bourgogne gebruikt wordt..

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom deze soort nu wel opgenomen is in de Ark van de Smaak en andere druiven niet, maar daar ga ik achteraan. Lees ook Winelog, waar ik meer over deze druif zal vertellen.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in