Na de Frühburgunder uit de Ahr en de Zwitserse Servagnin de Morges is het de hoogste tijd voor een nieuwe aflevering in de serie Druiven in de Ark. (In de Ark van de Smaak van Slow Food zijn 10 druivensoorten en wijnen opgenomen.)
Deze keer valt de eer te beurt aan de malvasia uit Sitges, een havenplaatsje in Spanje, ten zuiden van Barcelona. Sitges-malvasia is echt een zeldzaamheid; er zijn slechts een paar hectares met deze druivensoort in productie. Van de malvasia zijn internationaal 84 variëteiten erkend, waarvan Sitges-malvasia er één is.
Spanje is met Italië één van de belangrijkste landen waar de al uit de Middeleeuwen bekende druivensoort is overgeleverd. Malvasia ontleent zijn naam aan een verbastering van de havenstad Monemvasia op de zuidoostelijke punt van de Peloponnesos. De wijn werd niet rond de havenplaats gemaakt, maar op de diverse nabijgelegen Griekse eilanden. Vanuit Monemvasia werd de wijn vervolgens naar heel Europa verscheept. In Spanje, onder andere rond Sitges, is de druivensoort al sinds 1300 bekend.
De zoete zware wijn die malvasia opleverde was onder adel en geestelijkheid eeuwenlang een grote favoriet. Ook het Utrechtse stadsbestuur dronk het vaak en graag rond 1500.
In 1935 overleed de Catalaanse diplomaat Manuel Llopis de Casades, laatste in de lijn van het adellijke geslacht Llopis. In zijn testament liet hij zijn bezit geheel na aan het Hospitaal van Sint Jan Baptista in Sitges, onder de voorwaarde dat zij de Sitges malvasia zouden blijven maken van de Llopis-wijngaarden. De 2.5 hectare wijnstokken zijn er nog steeds, en worden inderdaad door de liefdadigheidsinstelling geëxploiteerd. Het zijn de laatste paar hectares waar deze speciale variëteit van de malvasia staat aangeplant.
Tegenwoordig wordt de wijn gemaakt door de jonge oenoloog Ana Baqués, die hiermee in de voetsporen van haar grootvader treedt. Ook grootvader Baqués heeft lang toezicht gehouden op de productie van de zoete, zware wijn van de malvasiadruif. De druiven blijven lang aan de stokken handen, totdat ze helemaal ingedroogd zijn. Pas dan wordt er geoogst en geperst. Uiteraard levert dat een kleverige, stroperigere vloeistof, die vervolgens wordt vergist.
Het is vooral de kalkhoudende bodem, de zeewind en de beschutting door de bergen die voor de malvasia in Sitges een zeer beschut microklimaat creëren, waarin allerhande bekende druivenziektes niet voorkomen.
De wijn verkreeg in 1991 de Denominacion d’Origen Penedès. Hij is verkrijgbaar bij Lavinia in Spanje voor slechts € 10,95.