• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Druiven in de Ark-3: Sitges Malvasia

20 mei 2007 door Mariëlla Beukers

Na de Frühburgunder uit de Ahr en de Zwitserse Servagnin de Morges is het de hoogste tijd voor een nieuwe aflevering in de serie Druiven in de Ark. (In de Ark van de Smaak van Slow Food zijn 10 druivensoorten en wijnen opgenomen.)
Deze keer valt de eer te beurt aan de malvasia uit Sitges, een havenplaatsje in Spanje, ten zuiden van Barcelona. Sitges-malvasia is echt een zeldzaamheid; er zijn slechts een paar hectares met deze druivensoort in productie. Van de malvasia zijn internationaal 84 variëteiten erkend, waarvan Sitges-malvasia er één is.

Spanje is met Italië één van de belangrijkste landen waar de al uit de Middeleeuwen bekende druivensoort is overgeleverd. Malvasia ontleent zijn naam aan een verbastering van de havenstad Monemvasia op de zuidoostelijke punt van de Peloponnesos. De wijn werd niet rond de havenplaats gemaakt, maar op de diverse nabijgelegen Griekse eilanden. Vanuit Monemvasia werd de wijn vervolgens naar heel Europa verscheept. In Spanje, onder andere rond Sitges, is de druivensoort al sinds 1300 bekend.
De zoete zware wijn die malvasia opleverde was onder adel en geestelijkheid eeuwenlang een grote favoriet. Ook het Utrechtse stadsbestuur dronk het vaak en graag rond 1500.

In 1935 overleed de Catalaanse diplomaat Manuel Llopis de Casades, laatste in de lijn van het adellijke geslacht Llopis. In zijn testament liet hij zijn bezit geheel na aan het Hospitaal van Sint Jan Baptista in Sitges, onder de voorwaarde dat zij de Sitges malvasia zouden blijven maken van de Llopis-wijngaarden. De 2.5 hectare wijnstokken zijn er nog steeds, en worden inderdaad door de liefdadigheidsinstelling geëxploiteerd. Het zijn de laatste paar hectares waar deze speciale variëteit van de malvasia staat aangeplant.
Tegenwoordig wordt de wijn gemaakt door de jonge oenoloog Ana Baqués, die hiermee in de voetsporen van haar grootvader treedt. Ook grootvader Baqués heeft lang toezicht gehouden op de productie van de zoete, zware wijn van de malvasiadruif. De druiven blijven lang aan de stokken handen, totdat ze helemaal ingedroogd zijn. Pas dan wordt er geoogst en geperst. Uiteraard levert dat een kleverige, stroperigere vloeistof, die vervolgens wordt vergist.
Het is vooral de kalkhoudende bodem, de zeewind en de beschutting door de bergen die voor de malvasia in Sitges een zeer beschut microklimaat creëren, waarin allerhande bekende druivenziektes niet voorkomen.
De wijn verkreeg in 1991 de Denominacion d’Origen Penedès. Hij is verkrijgbaar bij Lavinia in Spanje voor slechts € 10,95.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in