Na drie jaar discussie tussen wijnindustrie en overheid heeft Frankrijk nieuwe regels opgesteld voor het etiketteren van wijn. Deze zullen in juli van kracht worden en hebben als doel meer duidelijkheid te verschaffen aan zowel producenten als consumenten.
Een van de veranderingen ten opzichte van de nu nog geldende regels is de mogelijkheid om druivenrassen op het etiket te vermelden bij AOP- en IGP-wijnen. Vermelding daarvan mag al bij een aandeel van minimaal 15% in de wijn. (In bepaalde gevallen werden bij appellationwijnen druivenrassen al genoemd, bijvoorbeeld bij Bourgogne Pinot Noir, maar dan wel bij een aandeel van 100%.)
Een andere wijziging staat toe dat de term ´méthode ancestrale´ voortaan ook gebruikt mag worden bij mousserende wijnen zonder appellation. Volgens de Franse overheid ontbrak een juridische basis voor de tot nu toe geldende restrictie. Ook het kwaliteitsniveau is irrelevant, zodat de term in principe voor elke mousserende wijn gebruikt kan worden.
Wil een coöperatie de term ´mis en bouteille à la propriété´ op etiketten afdrukken, dan mag dat alleen nog wanneer de flessen ook gebotteld werden op het bedrijf waar de wijn gemaakt werd.
En tot slot formuleert de nieuwe wetgeving nu ook expliciet dat rosé niet gemaakt mag worden door rode en witte wijn te mengen, behalve als het om mousserende wijn gaat.
Bron: Nieuwsbrief Wijninformatiecentrum / René van Heusden