• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Duits rood

18 juni 2006 door Mariëlla Beukers


Je komt ze steeds vaker tegen, goede rode wijnen uit Duitsland. Waar we van ouds bij Duitse wijn denken aan wit, is dat inmiddels niet meer zo vanzelfsprekend. Als sinds de Middeleeuwen associëren we Duitse wijn met wijn uit het Rijnland en de Moezel en ‘Rijnsche’ wijn met witte wijn, vaak nog zoet ook. Ook in later eeuwen kwam goede witte wijn vooral uit Duitsland. Tot in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de massaproductie van Duitse wijnen op gang kwam en namen als Liebfraumilch, Schwarze Katz en Piesporter Michelsberg hun vroegere kwaliteitsstatus geheel verloren en synoniem werden met Duitse plonk. Over rode wijn uit Duitsland vertelt de geschiedenis veel minder.

Toch werd er in vroeger eeuwen ook al rode wijn in Duitsland gemaakt en kent Duitsland een interessant aantal rode druivensoorten. Een deel van die druivensoorten is nauw verwant met Bourgondische druivenrassen als Pinot noir en Pinot Meunier (een rode druif die in champagne gebruikt wordt). De meeste Duitse rode-wijngebieden liggen ook min of meer op de hoogte van de Franse Bourgogne. De Duitse benaming voor Pinot Noir is Spätburgunder. En als er een Spät-bourgondiër is, dan zal er ook wel een vroege zijn. Inderdaad, een nauwe verwant van de Pinot Noir of Spätburgunder is de Frühburgunder. Deze variëteit rijpt eerder dan zijn beroemde soortgenoot en staat in Duitsland ook bekend als de Clevner of Klevner. Als de wijnmaker zijn Frühburgunders goed behandelt, kunnen er volle, rijpe, soepele wijnen van gemaakt worden. Combineer Frühburgunder met Merlot, ook een druif die soepele wijnen levert, en St. Laurent – voor meer kleur en nog meer soepelheid, maar ook nog wat meer body – en je krijgt een uitstekende Cuvée, zoals de Cuvée Rot 2003 van Wagner Stempel. Overigens is de St. Laurent ook verwant aan de Pinot Noir.

De Cuvée Rot is een hele soepele rode wijn, met ruim aanwezige tannines die echter met wat zuurstof al snel goed wegdrinkt. Veel rood fruit in de geur, wel wat overheersende vanille en – oppassen – een alcohol gehalte van 14.5%. Maar bij geroosterde Bourgondische ribs van de barbecue bleek dat gelukkig geen probleem.
Als je van een goede stevige rode wijn houdt, is deze Duitse rode een uitstekende keuze.

Verkoopadressen zijn te vinden op de site van (importeur) RieslingPartners & Co.

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in