• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Duitse Chardonnay

21 mei 2006 door Mariëlla Beukers

Chardonnay heeft onder veel wijnkenners een minder goede naam. Niet altijd is dat terecht, dat bleek gisteren weer eens bij het drinken van een fles Chardonnay Trocken 2004 van Weingut Wagner Stempel uit Rheinhessen. Die slechte naam komt vooral omdat er uit werkelijk heel de wereld tegenwoordig Chardonnay komt, van Chili tot Oostenrijk en van Frankrijk tot Australië. In de handen van mensen die snel geld willen verdienen, wordt deze niet al te veeleisende druif snel tot een laf wijntje, met te weinig zuren en te veel eik. Want daar is de Chardonnay ‘groot’ mee geworden: opvoeding in eiken vaten. Van ouds gebeurt dit in de Bourgogne (Meursault), maar daar waren de eiken vaten gewoon een gegeven, zo deed je dat van vader op zoon. De vaten waren dan ook niet nieuw, waardoor de typische houttonen in goede wijnen prachtig harmonieerden met de wijn. Gelukkig gebeurt dit nog steeds bij goede Meursault, maar het is uit Californië dat de zware Chardonnay met overdadige vanillegeuren bekend is geworden. Chardonnay werd (en wordt) daar in nieuwe eiken vaten opgeslagen, wat in een veel sterker vanillearoma resulteert dan met oude eiken vaten. Deze stijl is door grote delen van de wijnproducerende wereld overgenomen, niet altijd met evenveel succes. Gelukkig zijn er ook producenten die helemaal geen houten vaten voor hun Chardonnay gebruiken, zoals in de Chablis.

De Duitse Chardonnay die wij gisteren dronken was er ook eentje ‘zonder hout’. In de neus roken we exotisch fruit, in het glas zagen we een heel lichte mousse en een mooie, licht-bleekgele kleur. Eigenlijk had de wijn wel iets weg van een goed glas Champagne, maar dan zonder de belletjes die hierbij horen. Bij de salade met geitenkaas, kruidenkaas, olijven, augurk en paprika was het een goede combinatie. Zelfs naast het zuur van de augurken bleef de wijn een aangename, volle smaak houden. Misschien kwam het fruit er zelfs wel beter door uit.

In Duitsland wordt heel weinig van deze druif verbouwd, waarvoor in het verleden zelfs speciale overheidsdispensatie moest worden verleend. Niet eerder proefde ik een Duitse Chardonnay, maar deze van Wagner Stempel mag wat mij betreft zeker in het rijtje van betere, geslaagde exemplaren. Een uitstekend voorbeeld wat deze edele druif ook in een minder voor de hand liggend gebied kan presteren.

De wijnen van Wagner Stempel worden in Nederland geïmporteerd door RieslingPartners & Co.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in