• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Duitse verrassingen op de proeftafel

20 maart 2009 door Mariëlla Beukers


Deze week heb ik weer eens wat Duitse wijn gekocht. Totaal verrast troffen we vorige week zondag namelijk wijnen van twee producenten uit de Mittelrhein aan op de proeftafel van Werkhoven Wijnen. En niet zomaar twee producenten. Eentje kenden we al, we haalden zelf al eens een doosje Ausleses van Dr. Randolf Kauer naar Nederland. Drie flessen liggen nog rustig in onze wijnkast te wachten op het goede moment. En nu stonden hier op een proeftafel zijn Riesling Qualitätswein en zijn Riesling Kabinett trocken. Beide prachtige wijnen, die een week eerder door Edwin Werkhoven tijdens een bezoek aan het gebied waren ontdekt. Wij hadden een Nederlandse primeur dus!

Maar nog verrassender was de kwaliteit van de wijnen van de andere Mittelrhein producent, Matthias Müller; we proefden zowel zijn Grauburgunder (Pinot Gris) als zijn Spätburgunder Rosé Feinherb én zijn topwijn, de Riesling Mandelstein Grosses Gewächs. Die laatste is echt Riesling met een grote R – om heel lang en stil van te genieten. Ook de rosé was zeer aangenaam; we bedachten er gelijk een mooie salade met aardbeien bij, vanwege het wel duidelijk aanwezige maar mooi verwerkte restzoet. (Feinherb is synoniem voor halbtrocken).
De Grauburgunder tot slot is een prachtige wijn voor veel dagen van de week: vol en sappig en net even wat onderscheidender dan een gewone doordeweekse Pinot Gris.

De Mittelrhein is in het buitenland nog een tamelijk onbekende wijnstreek. Het gebied begint net onder Bonn en is mede dankzij de Lorelei misschien wel het beroemdste en kenmerkendste stukje Rijn. Het dal staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Wijnbouwers langs de Mittelrhein leverden dertig jaar geleden hun druiven nog óf aan grote bulkfirma’s óf maakten zelf wijn, maar verkochten dat per glas aan de toeristen. Sinds een decennium of twee is dit aan het veranderen, waarbij producenten als Randolf Kauer en Toni Jost een belangrijke rol spelen. En nu is daar ook Matthias Müller uit Spay am Rhein, met zijn ruim 10 hectare wijngaarden in de Bopparder Hamm. Het merendeel is riesling, 6% is grauburgunder en 4% spätburgunder.
De leistenen hellingen van de Bopparder Hamm vormen een enorm amfitheater in een lus van de Rijn. De wijngaard is echter zo groot dat hij weer is onderverdeeld in diverse subzones: Mandelstein, Feuerlay, Ohlenberg etc… De familie Müller, die al 300 jaar boert in de streek, heeft wijngaarden verspreid over de diverse subzones, waarvan de namen terugkomen op de etiketten.

Zodra één van de drie gekochte wijnen opengaat, volgen proefnotities én meer informatie over de wijnen van Müller.

Categorie: Proeven Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in