• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Échte Lambrusco: verslavend lekker!

5 september 2012 door Mariëlla Beukers

Tijdens het opruimen van mijn mailbox en het doorlezen van allerhande nieuwsbrieven kwam ik terecht in de virtuele boekenkast van Onno Kleyn. Mijn oog viel al na enige seconden op de titel Life beyond Lambrusco, understanding Italian Fine Wine van de Britse wijnschrijver en Italië-expert Nicolas Belfrage. Heel toepasselijk, het moest gewoon zo zijn! Want over Lambrusco wilde ik net gaan schrijven; over Lambrusco, zijn slechte naam in het verleden en de verbeteringen tegenwoordig.

Zoals de boektitel van Belfrage uit 1986 suggereert: ooit was Lambrusco een wijn waar je als wijnliefhebber maar ver van moest blijven. Zelf herinner ik me uit begin jaren tachtig een bezoekje aan een Parijse pizzeria, waar Nico en ik als nog niet zo ervaren wijndrinkers een fles Lambrusco  bestelden. De wijn was schraal, bleekrood en werkelijk niet te drinken.  Ik geloof dat ik na één slok besloot dat ik liever geen hoofdpijn opliep. Het is eigenlijk een wonder dat onze passie voor wijn later alsnog is opgelaaid!

Parijse pizzeria
Maar tijden veranderen en inmiddels zijn we meer dan 25 jaar verder sinds Belfrage zijn boek schreef.  Sommige Lambrusco behoort nog steeds tot het bocht der aarde, maar in de 21ste eeuw zien we gelukkig in Nederland ook Lambrusco van goede kwaliteit. In de jaren tachtig van de vorige eeuw bestond die goede kwaliteit ook al, maar hij werd nooit geëxporteerd. Nu is dat aan het veranderen.  De simpele tafelwijnen uit mijn Parijse pizzeria zijn er nog steeds, met schroefdop (wat op zich niets over kwaliteit zegt), nog altijd bleekrood, schraal en zuur, gemaakt van druivenstokken die tamelijk overwerkt zijn (lees: te veel druiventrossen moeten produceren). Maar daarnaast zijn er de wijnen met een herkomstbenaming, de DOP-wijnen, waarvan de flessen afgesloten zijn met een kurk, diepdonker paarsrood van kleur en gemaakt van precies voorgeschreven druivenrassen die wat betreft hun rendement aan maxima zijn gebonden. En tussen die twee wijnen zit een wereld van verschil!

Goede Lambrusco
Afgelopen week mocht ik twee van dergelijke goede Lambrusco’s proeven. Dat waren de

  • Rosso Dolce 2011 Reggiano Medici, Lambrusco Reggiano DOC Dolce en
  • Concerto 2011, Lambrusco Reggiano DOC

beide van het familiebedrijf Medici Ermete, gevestigd tussen Parma en Modena in Emilia-Romagna en volgens eigen zeggen behorend tot de top van Italië. Vier generaties Medici produceerden hier al Lambrusco, allemaal van goede kwaliteit. Bij deze familie worden de stokken bijvoorbeeld niet uitgemolken en druiven worden streng geselecteerd aan de poort.

Lambrusco in variëteiten
De naam Lambrusco verwijst naar het druivenras waarvan de wijn gemaakt is. Maar daar zijn wel diverse variëteiten van: lambrusco grasparossa, lambrusco sorbara of lambrusco salamino bijvoorbeeld. Er zijn stille en bruisende Lambrusco’s, zowel frizzante (met een beperkte druk in de fles en dus weinig bubbels) als spumante (met een hogere druk in de fles, en dus krachtige bubbels).  Echte goede Lambrusco krijgt een tweede gisting op fles, mindere kwaliteiten worden gemaakt door middel van de methode-Charmat: hierbij worden de bubbels verkregen door tweede gisting in tank. Vanwege de accijnswetgeving zien we in Nederland vooral de flessen met lagere druk; daarvoor hoeft minder accijns afgedragen te worden.

Vino frizzante, droog en zoet
Mijn beide flessen waren allebei vino frizzante, en we proefden ze beide lekker gekoeld: dat hoort gewoon zo bij Lambrusco. Maar verder waren er grote verschillen. De Concerto bijvoorbeeld was droog, had 11,5% alcohol en stevige zuren, was fruitig met aan het eind een stevige bittere noot. Bij een stukje Parmezaanse kaas combineerde hij prima, evenals bij het eten, een simpele pasta uit de oven met tomatensaus. Geen spannende wijn, wel een soepele en drinkbare. Alleen dat bittertje, dat beviel mij toch niet zo goed. Toch schijnt dat een typisch kenmerk van de druif te zijn, in dit geval lambrusco salamino.

Hoewel ik niet zo’n liefhebber ben van wat zoetere wijnen bij het eten (behalve als het om ‘grote’ zoete dessertkanjers gaat), beviel de Dolce Reggiano Medici, me veel beter. Het alcoholpercentage was 8,5%, het restsuikergehalte 50 gr/l, met daartegenover een stevige hoeveelheid zuren. Gebruikte druivenrassen waren lambrusco salamino en lambrusco marani. Deze wijn was verslavend lekker, al helemaal bij de Parmezaanse kaas. Niet spannend of complex en absoluut perfect voor de vrijdagavond, net terug uit het werk, met het weekend voor de boeg. Hier spoot het bosfruit er echt uit, met een aardige dot vanille. De Dolce smaakte heerlijk tijdens het koken, iets minder bij de pasta met tomatensaus en gewoon lekker bij een chocolade-toetje de volgende dag!

Als ik het zo opschrijf, klinkt het alsof ik volkomen gevallen ben voor zoet en simpel; of ik geen onderscheid meer kan maken tussen een mooie droge wijn of een commerciële zoete. Maar zo was het zeker niet. Deze Rosso Dolce was gewoon de juiste wijn op de juiste tijd, bij het juiste eten (de Parmezaanse kaas). En van dat soort wijnen kunnen er nooit genoeg zijn! Tenslotte geldt toch: het hoeft niet altijd ‘kaviaar’ te zijn?

Verkrijgbaar bij…
De Lambrusco’s van Medici zijn verkrijgbaar bij delicatessenzaken  als Gransjean in Den Haag, Peek en Van Beurden in Utrecht, De Bijkeuken in Amsterdam en Kingsalmarkt in Amstelveen.  De prijs van de Dolce is € 5,95, van de Concerto € 13,95.

De boekenkast van Onno Kleyn vind je overigens hier.

 

 

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Emilia-Romagna, Italië, Lambrusco, Medici Ermete, Parmezaanse kaas

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in