De stad Leuven besloot onlangs zijn naam te geven aan een Cuvée Leuven, waarvan de opbrengst deels voor het goede doel is. Jammer genoeg werd daar een Chileense wijn voor gekozen, in samenwerking met supermarktketen Delhaize. Toch wel een beetje bizar, eerlijk gezegd, aangezien het Hageland, waar prima Belgische wijn wordt gemaakt, om de hoek ligt!
Misschien houdt het Leuvense stadsbestuur niet van wandelen? 😉 Anders waren de dames en heren namelijk wel eens in Wezemaal/Rotselaar geweest, slechts enkele kilometers van hun stad verwijderd, in het groene Hageland. Daar ligt een bijzondere heuvel, de Wijngaardberg, waar tegenwoordig oude wijnbouwtradities in ere worden gehouden. In de middeleeuwen stonden hier wijnstokken aangeplant op de zuidhellingen, een traditie die in de negentiende eeuw korte tijd nieuw leven werd ingeblazen. Je kon de wijn en de druiven uit Leuven aantreffen tot in de rekeningen van de Hollandse en Stichtse steden!
Tijdens een schitterende wandeling rondom en over de berg, totaal slechts 7 kilometer, krijg je die geschiedenis allemaal uitgelegd, en zie je diverse wijngaardpercelen, bijvoorbeeld één met stokken aangeplant op middeleeuwse wijze. Daarbij heeft iedere wijnstok zijn eigen steunpaal, geen draadgeleiding! Even verderop wandel je langs moderne wijngaardjes, net als de ‘middeleeuwse’ aanplant onderhouden door leden van de vereniging De Steenen Muur. Er worden rondleidingen gehouden, er staan informatiepanelen, er is een website. Geen enkel excuus dus om niets te weten over de Wijngaardberg, op een steenworp afstand van je stad.
Bovendien zijn de wijnbouwers van De Stenen Muur niet de enige in het Hageland: de streek telt sinds het eind van de twintigste eeuw zeker weer 10 tot 12 wijndomeinen (gegevens uit 2009, boek Belgische wijngaarden). De Leuvense schepenen hadden dat ook kunnen weten als ze het Bezoekerscentrum voor de Hagelands wijn in Wezemaal hadden bezocht. Daar wordt in een aantal zeer heldere informatiepanelen alles uitgelegd wat je maar zou willen weten over de wijn in de streek. Geschiedenis, bodemsamenstelling, druivenrassen, snoeimethoden, het wordt allemaal behandeld. Bovendien kun je er diverse wijnen kopen. In de kelder onder het Bezoekerscentrum hadden ze ook een wijnproeverij kunnen organiseren, en zo gezamenlijk de beste kandidaat voor de Leuvense stadswijn kunnen kiezen. Dat zou pas een waardig Cuvée Leuven geweest zijn! Ik proefde zelf, na die Wijngaardbergwandeling natuurlijk, de Pinot Gris van Kluisberg, en vond deze zeer smakelijk en prettig om te drinken: licht, fruitig, kruidig en mild in zijn zuren. Het domein is een van de bekendste van België!. Een andere wijn die ik proefde was er één van het druivenras sirius van Domein Uylenbergher, die recent nog in de prijzen viel. Ook helemaal niet slecht!
Meer informatie over de wandeling over de Wijngaardberwandeling tref je hier. Je vind op dezelfde site meer informatie over de Hagelandse wijn.
Bron Cuvée Leuven: De Standaard