Het is nu echt begonnen: het werken aan het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette ga maken. Afgelopen week reisde ik daarvoor naar Texel, om er te spreken met Jan-Jaap Kroon, eigenaar van De Kroon van Texel, en Annette van Ruitenburg, auteur van het recent verschenen Liever Lokaal. Annette haalde me af van de boot, en bracht me niet alleen naar de wijngaard, maar liet me ook in korte tijd een aantal aspecten van het eiland ‘proeven’.
We reden langs de schapen, leveranciers van het bekende Texels lam. Deze lammeren zijn minimaal 100 dagen oud voor ze geslacht worden en hebben hun leven doorgebracht op grasland. De kleurrijke achterwerken op de foto zijn een teken dat de betreffende ooi gedekt is. Ik leerde ook over het dilemma van de schapenboeren: wie Texels lam levert, kan geen schapenkaas, ook een product van het eiland, maken. De melk is dan 100 dagen lang voor de lammeren, niet voor de kaas. Reden waarom er naast écht Texels lam ook zuiglam op de kaart staat. Maar dat is een heel ander product.
Via besneeuwde weggetjes arriveerden we bij de 1 hectare wijngaard van De Kroon van Texel. De wijngaard met johanniter, solaris en riesel ligt om de wijnmakerij heen, waar Jan-Jaap Kroon behalve witte druiven van eigen stokken ook rode ingekochte druiven en kersen tot wijn verwerkt. Het werd een heerlijk gesprek, over boeren op Texel, de gastronomie van het eiland en Nederlandse wijn.
Voor de lunch bracht Annette ons naar Taveerne De 12 Balcken in Den Burg. Hier proefden we de door Annette geïmporteerde wijnen van Le Clos des Suds, samen met sommelier Dirk Breedveld. Dirk is behalve wijnliefhebber ook biersommelier, en ontwikkelde zijn eigen bier, Schering & Inslag. De 12 Balcken heeft meer dan 80 bieren op de kaart staan, waaronder die van de Texelse Bierbrouwerij. Aan speciaalbieren geen gebrek op dit eiland.
Bij Annette thuis, in een prachtige stolpboerderij met uitzichten over de weilanden, praatten we verder over lokaal eten, lokaal drinken en al het lekkers dat Annette op het eiland plukt, verbouwt, koopt en klaarmaakt. Voor ons boek zal zij een recept leveren van Texelse producten met Texelse wijn!
Een laatste rondritje bracht ons naar de dijk bij Oudeschild, voor de bekende Rede van Texel, waar de schepen soms weken moesten wachten totdat de wind eindelijk gunstig was en de vloot naar de Oost kon vertrekken. Hier wees Annette me ook op de Wezenputten: het water van Texel heeft een bepaald ijzergehalte waardoor het op de lange reis op zee beter houdbaar bleef. In vaten werd het verkocht aan de schepen; de opbrengst kwam ten goede aan de wezen van het eiland.
Pal naast de veerhaven kon ik nog een blik werpen op de zeewierbakken van het NIOZ. Marine biologen doen in dit Zeewiercentrum onderzoek naar zeewier, onder andere als mest- en voedingsstof.
Op de boot terug, met panoramisch uitzicht op Den Helder, schonk ik mezelf een Skuumkoppe in. Wat een dag, wat een eiland, wat een gastvrije ontvangst. Als alle bezoeken zo inspirerend verlopen, wordt het een rijk voorjaar én een schitterend boek!