• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een dagje Texel: wijn, bier, lam, kaas en zeewier

8 februari 2015 door Mariëlla Beukers

Het is nu echt begonnen: het werken aan het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette ga maken. Afgelopen week reisde ik daarvoor naar Texel, om er te spreken met Jan-Jaap Kroon, eigenaar van De Kroon van Texel, en Annette van Ruitenburg, auteur van het recent verschenen Liever Lokaal. Annette haalde me af van de boot, en bracht me niet alleen naar de wijngaard, maar liet me ook in korte tijd een aantal aspecten van het eiland ‘proeven’.

Texel2

We reden langs de schapen, leveranciers van het bekende Texels lam. Deze lammeren zijn minimaal 100 dagen oud voor ze geslacht worden en hebben hun leven doorgebracht op grasland. De kleurrijke achterwerken op de foto zijn een teken dat de betreffende ooi gedekt is. Ik leerde ook over het dilemma van de schapenboeren: wie Texels lam levert, kan geen schapenkaas, ook een product van het eiland, maken. De melk is dan 100 dagen lang voor de lammeren, niet voor de kaas. Reden waarom er naast écht Texels lam ook zuiglam op de kaart staat. Maar dat is een heel ander product.

KroonTexel

Via besneeuwde weggetjes arriveerden we bij de 1 hectare wijngaard van De Kroon van Texel. De wijngaard met johanniter, solaris en riesel ligt om de wijnmakerij heen, waar Jan-Jaap Kroon behalve witte druiven van eigen stokken ook rode ingekochte druiven en kersen tot wijn verwerkt. Het werd een heerlijk gesprek, over boeren op Texel, de gastronomie van het eiland en Nederlandse wijn.

Voor de lunch bracht Annette ons naar Taveerne De 12 Balcken in Den Burg. Hier proefden we de door Annette geïmporteerde wijnen van Le Clos des Suds, samen met sommelier Dirk Breedveld. Dirk is behalve wijnliefhebber ook biersommelier, en ontwikkelde zijn eigen bier, Schering & Inslag. De 12 Balcken heeft meer dan 80 bieren op de kaart staan, waaronder die van de Texelse Bierbrouwerij. Aan speciaalbieren geen gebrek op dit eiland.

Bij Annette thuis, in een prachtige stolpboerderij met uitzichten over de weilanden, praatten we verder over lokaal eten, lokaal drinken en al het lekkers dat Annette op het eiland plukt, verbouwt, koopt en klaarmaakt. Voor ons boek zal zij een recept leveren van Texelse producten met Texelse wijn!

KroonTexel2

Een laatste rondritje bracht ons naar de dijk bij Oudeschild, voor de bekende Rede van Texel, waar de schepen soms weken moesten wachten totdat de wind eindelijk gunstig was en de vloot naar de Oost kon vertrekken. Hier wees Annette me ook op de Wezenputten: het water van Texel heeft een bepaald ijzergehalte waardoor het op de lange reis op zee beter houdbaar bleef. In vaten werd het verkocht aan de schepen; de opbrengst kwam ten goede aan de wezen van het eiland.

Pal naast de veerhaven kon ik nog een blik werpen op de zeewierbakken van het NIOZ. Marine biologen doen in dit Zeewiercentrum onderzoek naar zeewier, onder andere als mest- en voedingsstof.

Op de boot terug, met panoramisch uitzicht op Den Helder, schonk ik mezelf een Skuumkoppe in. Wat een dag, wat een eiland, wat een gastvrije ontvangst. Als alle bezoeken zo inspirerend verlopen, wordt het een rijk voorjaar én een schitterend boek!

Categorie: Beleven, Food, Nederlandse wijn Tags: Nederland, Nederlandse wijn, Texel

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in