• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een glaasje Cardinaal van Sophia

17 augustus 2019 door Mariëlla Beukers

De afgelopen twee jaar heb ik met veel plezier gewerkt aan het uitwerken van tal van oude recepten voor drankjes. Vooral drankjes die ik aantrof in handgeschreven bronnen, vaak receptenverzamelingen in archieven uit hoofdzakelijk de 18e en 19e eeuw. Die recepten werden opgetekend door gegoede dames en heren, en vooral ook gecirculeerd in vriendenkringen. De komende tijd zal ik aan dit soort (drankjes)recepten vaker aandacht besteden.

Als je eens rond gaat kijken in de digitale zoeksystemen van een archief, of, nog makkelijker, op archieven.nl, dan vind je heel wat boeiend materiaal. Tik maar eens het woord ‘recepten’ in bij archieven.nl! Veel van die handschriften zijn inmiddels zelfs gedigitaliseerd, dus je hoeft je huis niet uit om je even terug in de 18e eeuw te wanen. Wat de drankjes betreft: heel vaak was wijn of brandewijn de basis van zo’n drankje. Niet-alcoholische recepten waren er ook, maar lang niet zo veel.

Huis Ruurloo, waar de Cardinaal gedronken van Sophia werd gedronken.

Half oktober verschijnt Punch, kandeel en clairet, met daarin bijna 30 van die historische drankjes om zelf te maken. Een van die drankjes is deze Cardinaal; ik trof het recept aan in het archief van Huis Ruurloo (Gelders Archief). Het drankje komt uit een handschrift van Sophia Johanna Justina Taets van Amerongen (1817-1861), die in 1843 trouwde met Willem baron van Heeckeren van Kell, heer van Ruurloo. Kasteel Ruurloo, een prachtig kasteel in de Achterhoek, was sinds de het begin van de 15e eeuw in bezit van de familie Van Heeckeren. Tegenwoordig kun je er terecht voor het modern realisme van schilder Carel Willink.

Cardinaal

Cardinaal was een drank basis op basis van wijn en champagne; de naam verwijst naar het ambt binnen de katholieke kerk. In dezelfde serie dranken, populair in de late 18e en in de 19e eeuw, was er ook Bisschop en Aartsbisschop. Bisschop kennen we nu nog als bisschopswijn en wordt in december, met Sinterklaas, gedronken. De andere recepten voor geestelijke ‘hoogwaardigheidsbekleders’ zijn echter niet of nauwelijks meer bekend. Deze versie van Cardinaal gebruikt witte wijn; ik vond ook versies met rode wijn en zelfs met een scheutje likeur.

Cardinaal
3 oranjes fijn geschild, de schillen namelijk
6 ons fijne witte zuiker
3 flesschen Rhijn wijn
1 flesch Champagne wijn

Zelf maken
Neem 1 fles Duitse Riesling en doe die in een grote kan (minimaal 1 liter). Voeg 50-100 suiker toe (al naar gelang je het zoeter of minder zoet wilt hebben) en roer goed door. Voeg er dan de schil van een biologische sinaasappel aan toe. Ik gebruikte een gewone sinaasappel, maar het recept leent zich ook goed voor de schil van een bittere sinaasappel. Zet de kan afgesloten in de ijskast, en laat een paar uur trekken. Af en toe doorroeren. Haal er vervolgens de sinaasappelschil uit. Voeg er kort voor serveren 25 cl mousserende wijn aan toe, bijvoorbeeld prosecco, maar cava of champagne mag natuurlijk ook. Als je bezorgd bent dat de drank te zoet wordt, proef dan de prosecco eerst en pas eventueel de hoeveelheid suiker aan. Serveer met een schijfje sinaasappel in een mooie champagnecoupe.

 

Categorie: Meer dan wijn, Wijngeschiedenis Tags: Cardinaal, drank, geschiedenis, handschriften, Prosecco

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in