• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een magnum uit 1993

10 januari 2010 door Mariëlla Beukers

Een doodgewoon familiebedrijf in de appellation Saint Chinian, 30 km ten noorden van Béziers in het dorpje Le Priou: dat is Domaine des Pradels. Hoe tientallen magnums rode wijn van dit bedrijf bij een veilinghuis in Groningen uitkomen, is mij niet bekend. Maar Nico en ik zijn er dankbaar voor dat die flessen daar opdoken, evenals twee goede vrienden die bij ons kwamen eten.

Ik proefde de Château Quartironi de Sars La Cuvée de Campanil 2000 van dit bedrijf enige weken geleden tijdens de kijkdag bij het Venduhuis van het Noorden. Hester, de eigenaresse van het veilinghuis, maakte zowel een gewone fles van 0,75 cl als een magnum (1,5 liter) open. Toen al viel me het verschil tussen die flessen op: de wijn uit magnum was veel romiger en zachter dan de wijn uit de normale fles, terwijl ze beide heel kruidig en fruitig waren, met nog stevige tannines.
Ik kreeg twee magnums mee naar huis: één uit het jaar 2000 en één uit het jaar 1993. Van die laatste hadden we niet van die hoge verwachtingen. Op de website van het bedrijf geven de makers zelf aan dat hun Cuvée de Campanil acht tot tien jaar bewaard kan worden. Een 1993 begin 2010 drinken is dan toch zeker zo’n zes jaar te laat …

Echter: in magnum hebben wijnen de mogelijkheid zich langzamer te ontwikkelen en dus langer houdbaar te zijn. En dat was met deze wijn gebeurd! Aangezien in de hals van een magnum net zo veel zuurstof zit als in de hals van een gewone fles, maar eronder twee keer zoveel wijn, werkt er relatief minder zuurstof op de wijn in. De wijn veroudert dus minder snel en ontwikkelt zich langzamer.

In ons glas troffen we zaterdagavond dan ook een absolute verrassing aan. Enorm fruitige aroma’s kwamen ons tegemoet: veel rijp rood fruit, veel kruidigheid, mooie geïntegreerde tonen van hout. Nico rook ook viooltjes. In de mond was het een gerijpte, zachte romige wijn, met mooie afgeronde tannines en opnieuw veel kruidigheid en veel fruit. We waren er al helemaal op voorbereid geweest de 2000 ook te moeten openen, omdat deze 1993 wel eens ‘om’ zou kunnen zijn. Maar niets was minder waar. De 2000 is dicht gebleven, en we hebben met zijn viertjes genoten van deze prachtige wijn in magnum. We schonken hem overigens bij een stevig Zuid-Franse cassoulet, uitgezocht om te passen bij een krachtige Saint Chinian. En dat is meer dan goed gelukt!

Château Quartironi de Sars La Cuvée Campanil werd in 2003 gemaakt met 75% syrah, een beetje grenache en een klein beetje carignan. De wijn van tien jaar eerder zal waarschijnlijk een vergelijkbare samenstelling gehad hebben. De familie Quartironi rijpt deze wijn 10 tot 12 maanden op demi-muids, grote houten vaten van 500 à 600 liter. De wijngaarden liggen op 300 meter hoogte, en de bodem bestaat uit schist. Eiken, pijnbomen, kastanjes en de typische ‘garrigue’ begroeiing omringen de wijngaarden.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in