Wat doe je in het volgende geval: je vindt in je voorraadkast nog een oude fles witte Bordeaux, een zogenaamde ‘moelleux’* uit 1994. Je hebt hem recent gekregen, maar eigenlijk nog niet zo goed bekeken. Je kent die flessen ‘moelleux’ wel, ze staan onderin de supermarktschappen. Ze zijn kwalitatief niet geweldig, en al helemaal niet als ze al 12 jaar oud zijn. Het is zo’n fles die je als juf op je verjaardag van de ouders krijgt, of als werknemer van je collega’s, wanneer je vertrekt… Wat doe je in hemelsnaam met zo’n fles, als je hem niet door de gootsteen wilt spoelen?
Je maakt er een heerlijk aperitief van! Het overkwam mijn vriendin Ariane, die eigenlijk een aperitif Perigord wilde gaan maken. Het recept daarvan luidt: neem een fles wijn, rood of wit, en gooi er een paar handen jonge blaadjes van notenboom of fruitboom in. Voeg 200 gram suiker en een glas eau de vie toe.
Maar helaas, er zijn momenteel erg weinig jonge blaadjes aan de notenbomen. Ariane verzon een list: ze besloot de moelleux toch niet weg te spoelen en ging zelf aan het experimenteren. Ze voegde 100 gram bruine suiker, 100 gram honing, 5 takjes rozemarijn, 10 peulen kardemom, geraspte schil van een sinaasappel en een glas brandewijn toe. En dit alles gaat ze minimaal vier tot zes weken laten trekken. Dochterlief maakte het mooie etiket!
Ariane heeft mij verteld dat het drankje nu al heerlijk smaakt en over een aantal weken ga ik natuurlijk even proeven. Ik vind het een geweldige oplossing voor een overtollige fles. Waarschijnlijk ga ik er zelf binnenkort gewoon een fles moelleux voor kopen.
Deze moelleux die omgetoverd is tot een fles zelfgemaakte aperitief is het eerste recept van een samenwerking die Ariane en ik gaan beginnen. We zijn nog op zoek naar een naam voor die samenwerking, maar in de toekomst zullen op Wijnkronieken regelmatig recepten van Ariane met wijnsuggesties van mij verschijnen. Jullie horen nog van ons!
* Moelleux: volgens de nieuwe ‘meest complete wijnencyclopedie’ van Tom Stevenson, waarover binnenkort meer, is een moelleux een rijke, halfzoete Franse wijn. Letterlijk betekent moelleux zacht of aangenaam. In mijn ervaring zijn de meeste moelleux’s wit en zijn er heel veel slechte varianten in de supermarkten. Bijna zoals Liebfraumilch uit Duitsland. Maar net als deze wijn zijn de originele exemplaren wel hele goede wijnen. De term is helaas ‘gedevalueerd’ tegenwoordig.