• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een oude fles moelleux

12 november 2006 door Mariëlla Beukers

Wat doe je in het volgende geval: je vindt in je voorraadkast nog een oude fles witte Bordeaux, een zogenaamde ‘moelleux’* uit 1994. Je hebt hem recent gekregen, maar eigenlijk nog niet zo goed bekeken. Je kent die flessen ‘moelleux’ wel, ze staan onderin de supermarktschappen. Ze zijn kwalitatief niet geweldig, en al helemaal niet als ze al 12 jaar oud zijn. Het is zo’n fles die je als juf op je verjaardag van de ouders krijgt, of als werknemer van je collega’s, wanneer je vertrekt… Wat doe je in hemelsnaam met zo’n fles, als je hem niet door de gootsteen wilt spoelen?

Je maakt er een heerlijk aperitief van! Het overkwam mijn vriendin Ariane, die eigenlijk een aperitif Perigord wilde gaan maken. Het recept daarvan luidt: neem een fles wijn, rood of wit, en gooi er een paar handen jonge blaadjes van notenboom of fruitboom in. Voeg 200 gram suiker en een glas eau de vie toe.

Maar helaas, er zijn momenteel erg weinig jonge blaadjes aan de notenbomen. Ariane verzon een list: ze besloot de moelleux toch niet weg te spoelen en ging zelf aan het experimenteren. Ze voegde 100 gram bruine suiker, 100 gram honing, 5 takjes rozemarijn, 10 peulen kardemom, geraspte schil van een sinaasappel en een glas brandewijn toe. En dit alles gaat ze minimaal vier tot zes weken laten trekken. Dochterlief maakte het mooie etiket!
Ariane heeft mij verteld dat het drankje nu al heerlijk smaakt en over een aantal weken ga ik natuurlijk even proeven. Ik vind het een geweldige oplossing voor een overtollige fles. Waarschijnlijk ga ik er zelf binnenkort gewoon een fles moelleux voor kopen.

Deze moelleux die omgetoverd is tot een fles zelfgemaakte aperitief is het eerste recept van een samenwerking die Ariane en ik gaan beginnen. We zijn nog op zoek naar een naam voor die samenwerking, maar in de toekomst zullen op Wijnkronieken regelmatig recepten van Ariane met wijnsuggesties van mij verschijnen. Jullie horen nog van ons!

* Moelleux: volgens de nieuwe ‘meest complete wijnencyclopedie’ van Tom Stevenson, waarover binnenkort meer, is een moelleux een rijke, halfzoete Franse wijn. Letterlijk betekent moelleux zacht of aangenaam. In mijn ervaring zijn de meeste moelleux’s wit en zijn er heel veel slechte varianten in de supermarkten. Bijna zoals Liebfraumilch uit Duitsland. Maar net als deze wijn zijn de originele exemplaren wel hele goede wijnen. De term is helaas ‘gedevalueerd’ tegenwoordig.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in