• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een plankje in de voorraadkelder

12 december 2007 door Mariëlla Beukers

meiwijnHet is een zielige verzameling flessen, eigenlijk. Maar toch vertellen ze allemaal flarden van Nederlandse wijngeschiedenis! Deze flessen troffen we gisteren aan in de voorraadkelder van museumboerderij De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam, in de Alblasserwaard.
De 17e-eeuwse boerderij is prachtig gerestaureerd en ingericht met sfeervolle stijlkamers. Buiten lagen de weilanden en de grienden prachtig in de zon en in de tentoonstellingsruimte wordt je momenteel alles verteld over inmaken, wecken, zouten, kaas maken e.d.

Maar het leukste vond ik eigenlijk dit rijtje flessen in de voorraadkelder. Allereerst viel de meiwijn me op, van de Hema. Tot kort na de oorlog kon je meiwijn kant-en-klaar in flessen kopen, daarna verdween de drank van de schappen. Meiwijn is een jonge witte wijn, vaak Duits, waaraan kruiden als lievevrouwebedstro en vaak ook sinaasappels zijn toegevoegd.
Zie je ze zitten, op zondag, na de kerkdienst, in de bloedhitte achter het huis, in hun beste pak, met een glaasje meiwijn voor de dames en jenever voor de heren?

Naast de meiwijn een oude fles rode Graves, voor Nederlanders altijd al een van de meest geïmporteerde wijnen uit de Bordeauxstreek. Zeker voor de iets minder gegoeden, voor wie de Cantemerle te duur was. Aan de andere kant van de meiwijn een fles Côtes de Roussillon Villages, die niet zo heel oud (jaren zestig, zeventig, schat ik) zal zijn. Vanaf de jaren zestig waren de rode wijnen uit de Roussillon één van de bekendere soorten op de Nederlandse mark. Het zijn ook de rode wijnen die mijn eigen ouders in de jaren zeventig nog wel haalden in Zuid-Frankrijk (Corbières en Roussillon).
Een leuk rijtje in de voorraadkelder van deze deftige boerderij daarom, dat een aardig en accuraat tijdsbeeld geeft!

Categorie: Beleven Tags: meiwijn, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in