Wat een dag hè, vandaag! Zo’n prachtige Koninginnedag hebben we in jaren niet gehad. Strakblauwe luchten, een lekker briesje, heerlijke temperaturen. Alle zolders in het land zijn opgeruimd en boeken, servies en kleding zijn weer van eigenaar verwisseld. Mijn oogst vandaag is een prachtig jaren vijftig likeurflesje, met zes bijpassende glaasjes op een bakelieten blaadje. Heel geschikt voor overheerlijke Ahr Trester of de zelfgemaakte likeurtjes waar ik me sinds kort aan waag. Dit weekend heb ik nog rabarberlikeur à la de Goddelijke Huisvrouw (van Nigella Lawson) staan maken. Over zes weken is íe op dronk en zal ik berichten of het drinkbaar is.
Op de vrijmarkten heeft de drank ongetwijfeld ook weer rijkelijk gevloeid. Jammer alleen dat dat op zo’n dag bijna alleen maar pils is. Heeft iemand op welke vrijmarkt dan ook in Nederland een gelegenheid getroffen waar hij of zij een lekker glas wijn heeft kunnen drinken? Ik niet, niet in Utrecht gisteren en niet in Maarssen vandaag. Maar ter ere van Hare Majesteit had ik naar goede vrienden wel een fles bubbels meegenomen, want bubbels zijn helemaal in! Bij het doornemen van de wijnvoorraden vanmorgen trof ik ‘m aan, eenzaam in een hoekje, aangeraden door en aangeschaft bij een bevriende medeblogger: een fles prachtige oranjeroze cava van Carles Andreu, perfect geschikt voor deze Oranjefeestdag. Helaas weet ik heel weinig van cava, behalve dat het in de buurt van Barcelona gemaakt wordt, volgens de methode traditionelle (op zijn Champagnes dus) en dat íe steeds beter en steeds vaker gedronken wordt. Van het etiket op de fles werd ik ook niet wijzer, dat was in het Catalaans. Spaans kan ik nog wel ontcijferen, maar mijn Catalaans is niet meer wat het geweest is…… 😉
Gelukkig bood de website later op de avond uitkomst: de Celler Carles Andreu ligt in Pira, in Catalonië, 115 km ten westen van Barcelona. De familie maakt al wijn sinds de 18e eeuw, voornamelijk van lokale druiven als trepat, parellada (dé cavadruif, heb ik ooit eens geleerd) en macabeo. Evenals veel andere Spaanse wijnfirma’s heeft het bedrijf sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een gigantische modernisering ondergaan, waardoor er nu hypermoderne apparatuur, stijlvolle architectuur en een up-to-date ontvangstcentrum te bewonderen zijn. De firma legt zich toe op kwaliteitscava in beperkte oplages.
En die kwaliteit, daar heb ik vanavond van genoten. Wat een fantastische fles was dat! Toegegeven, het gezelschap, het weer, de tuin, alles speelde mee, maar het was gewoon dé wijn voor dat moment. De perfecte ‘einde-van-Koninginnedag-wijn’. Moe van het slenteren, roezig van de zon, genietend in de tuin, en dan een fles openen. De cava had een prachtige – geheel bij de dag passende – kleur, was gemaakt van een ‘rare’ druif, wat voor mij altijd iets extra’s heeft, had fijne belletjes, veel fris fruit, was droog, en had een laag alcoholpercentage (11,5%): deze cava wil ik ieder jaar met Koninginnedag! En op Bevrijdingsdag volgende week zal íe me ook wel smaken. Snel maar eens informeren of er nog voorraden van in Nederland zijn. Want dit wordt mijn ‘Oranjedrankje’!
dick veerman zegt
Jazeker, er is nog!