• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een ware held: Estola Reserva 2001

7 mei 2007 door Mariëlla Beukers

Dat Spaanse wijnen hun mannetje staan tegenwoordig, dat heb ik al vaker verkondigd. Vandaag hebben we daar weer een fraai staaltje van meegemaakt. Onze fles, uit La Mancha, bleek een echte held, zeker in staat het op te nemen tegen de reuzen die we eerder die middag geproefd hadden.
Vandaag waren we aanwezig op weer een prachtige proeverij Van Wageningen en de Lange, waar veel betaalbare wijnen werden gepresenteerd. In Slot Zeist konden we 64 verschillende wijnen proeven, wat we natuurlijk niet gedaan hebben. Bij een proeverij van zo’n omvang moet je een plan maken: alleen wit, alleen bepaalde druivensoorten of alleen één of twee streken bijvoorbeeld. Ik ging vooral voor de rosé’s, al heb ik ook één en ander aan lekker rood en wit geproefd.
Ik noem alleen even een paar uitschieters, omdat ik eigenlijk ergens ander heen wel met dit blogje. We proefden: een heerlijk frisse witte Italiaanse witte wijn uit het diepe zuiden, de Marese Bombino Bianco, DO Castel del Monte; een verrassende rosé van het bekende Bordeaux-chateau Phélan Segur in St. Estèphe; een overheerlijke romige rode Portugees, de Dignitas Reserva 2001 uit de Alentejo; of de knisperende witte Rueda van Marquis de Riscal, met zijn geur van grapefruit en kruisbessen.

Enigszins bezorgd vroegen we ons na afloop af: wat zal er na dit heerlijks nog smaken bij de barbecue straks? Voor een verjaardag hadden we een Spaanse rode uit La Mancha gekregen, Estola Reserva 2001, gemaakt van cabernet sauvignon en tempranillo. Helaas hebben we regelmatig slechte ervaringen met cadeauwijnen, dus we waren wat aarzelend. We hebben ‘m een beetje gekoeld en namen op hoop van zegen een glas als aperitief. Zou deze Don Quichot het kunnen opnemen tegen de reuzen van eerder die dag? Gelukkig: Don Quichot bleek wel degelijk een held. De Estola 2001 bleef helemaal overeind: nog voordat we aan de vleesspiezen toe waren, was de fles al bijna leeg. Dit bleek een prima wijn te zijn: veel fruit, fris, soepel, kruidig, uitermate geschikt voor ons doel, niet saai, heel verrassend.
De Estola wordt gemaakt door Bodegas Ayuso, het bedrijf dat als eerste in La Mancha een reserva maakte, in 1965. De wijn is geschonken aan de pauselijke nuntius en aan de Spaanse koning, dus we bevonden ons vanavond in goed gezelschap…
Reserva houdt in dat de wijn minimaal drie jaar gerijpt is, waarvan minimaal één jaar op eiken vaten. Aangezien 2001 volgens de boeken een prachtig jaar was voor Spaanse wijnen, over de hele linie, hadden wij met deze fles dus eigenlijk gewoon een toppertje bij de barbecue. En we hebben ervan genoten!

De Estola wordt geïmporteerd door Huinck en Co. te Schiedam, en werd bij een slijterij gekocht.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Spanje

Lees Interacties

Reacties

  1. patje zegt

    2 juni 2007 om 20:57

    idd een zeer goede en krachtige wijn , een van de tot nu toe( nu hem een jaar of vier geleden voor de eerste keer geproefd te hebben) beste supermarktwijnen.

  2. Anonymous zegt

    12 november 2007 om 10:54

    Inderdaad een fantastische wijn voor een spotprijs van 2,99!!
    Ik ga straks weer naar de supermarkt en haal er nog een stuk of zes!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in