• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een wijn voor alle gelegenheden

12 september 2006 door Mariëlla Beukers

Wanneer drink je eigenlijk wijn? Meestal leg je een fles klaar om iets te vieren, bij een feestelijke gelegenheid. Maar wijn kan ook troost bieden en opbeurend zijn na een verdrietige gebeurtenis. Vanavond zaten wij heerlijk in onze tuin met een glas koele Stettener Stein Grauer Burgunder Kabinett 2005 Franken trocken van Weingut am Stein Ludwig Knoll en kwamen bij van een emotionele middag.

Deze Duitse Grauer Burgunder is een frisse, niet te alcoholische wijn met 12.5% alcohol. In de wijnshop op internet van het domein zelf tref je de wijn aan onder de categorie ‘Tafelfreuden’, een toepasselijke aanduiding.
We ontdekten frisse ananas in de geur, een pittige ‘bite’, maar een wat lichte afdronk met licht rokerig aroma. We constateerden dat de wijn wat weinig zuren had en dat de smaak niet erg lang bleef hangen. Maar voor zo’n warme trieste middag een prettige afsluiting: niet te zwaar, niet te overheersend, fris en opwekkend en ook nog goed combinerend bij de preitaart met spek.

Het Weingut am Stein Ludwig Knoll is een modern kwaliteitswijngoed vlak bij Würzburg in Franken. Deze week en vooral komend weekend zal ik uitgebreid aandacht aan dit wijndomein besteden, als voorbereiding op mijn bezoek aan Riesling & Co. op 18 september. Met het soort wijnen dat dit wijngoed produceert zet Duitsland zich naar mijn mening weer helemaal op de kaart. Ik stel me zo voor dat dit het soort wijnen was waar Nederland vóór de Tweede Wereldoorlog van genoot bij allerhande gelegenheden, zowel vrolijk als verdrietig. Wijnen die fris en fruitig waren, met een niet te hoog alcoholgehalte, die je op zeer uiteenlopende momenten kon openen. Ik hoop dat we er nog veel meer van zullen drinken de komende jaren!

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    13 september 2006 om 14:27

    Grauer Burgunder (Pinot Gris genaamd in Frankrijk) word in Duitsland ook wel Ruländer genoemd, maar je ziet of hoort deze benaming steeds minder de laatste jaren. Wat zou daar de reden van zijn ?

    Enige jaren geleden bracht ik een bezoek aan de Badischer Winzerkeller in Breisach, en daar werd mij verteld dat zij de naam Ruländer gebruiken voor hun zoete wijnen, van QBA tot en met Beerenauslese, en dat de naam Grauer Burgunder was voorbehouden aan hun droge wijnen.

    Ik weet niet of meer bedrijven dit onderscheid maken of dat dit enkel iets is dat de Badischer Winzerkeller gebruikt.

    Ed

  2. Anonymous zegt

    13 september 2006 om 18:04

    Ruländer
    Op het internet vond ik:

    Früher wurde diese Rebsorte in Deutschland (Baden) als Ruländer benannt. Da in den 60-70er Jahren unter diesem Namen oft weniger gute (liebliche) Qualität produziert wurden, haftet dem Namen ein negativer Ruf an. Aus diesem Grunde nennen die meisten Weingüter die Rebsorte nun Grauburgunder. Wenige Ausnahmen blieben aber bei der regionel typischen Bezeichnung Ruländer und produzieren auch unter diesem Namen feine Burgunder!

    Jacob Molendijk

  3. Mariëlla zegt

    14 september 2006 om 08:42

    Ed, ook hier zie je dus weer het marketingmechanisme in werking: een andere naam kiezen om beter te verkopen. Een Rülander wordt Grauer Burgunder, een Weissburgunder wordt Pinot Blanc.
    Daar zit nog wel eens een blogje in 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in