Wanneer drink je eigenlijk wijn? Meestal leg je een fles klaar om iets te vieren, bij een feestelijke gelegenheid. Maar wijn kan ook troost bieden en opbeurend zijn na een verdrietige gebeurtenis. Vanavond zaten wij heerlijk in onze tuin met een glas koele Stettener Stein Grauer Burgunder Kabinett 2005 Franken trocken van Weingut am Stein Ludwig Knoll en kwamen bij van een emotionele middag.
Deze Duitse Grauer Burgunder is een frisse, niet te alcoholische wijn met 12.5% alcohol. In de wijnshop op internet van het domein zelf tref je de wijn aan onder de categorie ‘Tafelfreuden’, een toepasselijke aanduiding.
We ontdekten frisse ananas in de geur, een pittige ‘bite’, maar een wat lichte afdronk met licht rokerig aroma. We constateerden dat de wijn wat weinig zuren had en dat de smaak niet erg lang bleef hangen. Maar voor zo’n warme trieste middag een prettige afsluiting: niet te zwaar, niet te overheersend, fris en opwekkend en ook nog goed combinerend bij de preitaart met spek.
Het Weingut am Stein Ludwig Knoll is een modern kwaliteitswijngoed vlak bij Würzburg in Franken. Deze week en vooral komend weekend zal ik uitgebreid aandacht aan dit wijndomein besteden, als voorbereiding op mijn bezoek aan Riesling & Co. op 18 september. Met het soort wijnen dat dit wijngoed produceert zet Duitsland zich naar mijn mening weer helemaal op de kaart. Ik stel me zo voor dat dit het soort wijnen was waar Nederland vóór de Tweede Wereldoorlog van genoot bij allerhande gelegenheden, zowel vrolijk als verdrietig. Wijnen die fris en fruitig waren, met een niet te hoog alcoholgehalte, die je op zeer uiteenlopende momenten kon openen. Ik hoop dat we er nog veel meer van zullen drinken de komende jaren!
Ed van Wijnerij zegt
Grauer Burgunder (Pinot Gris genaamd in Frankrijk) word in Duitsland ook wel Ruländer genoemd, maar je ziet of hoort deze benaming steeds minder de laatste jaren. Wat zou daar de reden van zijn ?
Enige jaren geleden bracht ik een bezoek aan de Badischer Winzerkeller in Breisach, en daar werd mij verteld dat zij de naam Ruländer gebruiken voor hun zoete wijnen, van QBA tot en met Beerenauslese, en dat de naam Grauer Burgunder was voorbehouden aan hun droge wijnen.
Ik weet niet of meer bedrijven dit onderscheid maken of dat dit enkel iets is dat de Badischer Winzerkeller gebruikt.
Ed
Anonymous zegt
Ruländer
Op het internet vond ik:
Früher wurde diese Rebsorte in Deutschland (Baden) als Ruländer benannt. Da in den 60-70er Jahren unter diesem Namen oft weniger gute (liebliche) Qualität produziert wurden, haftet dem Namen ein negativer Ruf an. Aus diesem Grunde nennen die meisten Weingüter die Rebsorte nun Grauburgunder. Wenige Ausnahmen blieben aber bei der regionel typischen Bezeichnung Ruländer und produzieren auch unter diesem Namen feine Burgunder!
Jacob Molendijk
Mariëlla zegt
Ed, ook hier zie je dus weer het marketingmechanisme in werking: een andere naam kiezen om beter te verkopen. Een Rülander wordt Grauer Burgunder, een Weissburgunder wordt Pinot Blanc.
Daar zit nog wel eens een blogje in 😉