• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Een zomers vooruitzicht: Château de Cheman

31 januari 2011 door Mariëlla Beukers

Buiten is het koud, en binnen ben ik al weer lekker bezig met zomervakantieplannen. Met een glaasje port van Quevedo bij het toetsenbord, gîtes in de regio Bordeaux (bij voorkeur linkeroever) uitpluizen… Heerlijk! (Wie nog suggesties heeft, ik hou me aanbevolen!)

Voordat we deze zomer van Nederland in Bordeaux zullen belanden, heb ik nog een tussenstop gepland, uiteraard in de Loire. Na een rustig dagje rijden gaan we nog even wijn halen in ons favoriete wijngebied. En eigenlijk weet ik al waar we gaan overnachten dit jaar: op een heus kasteel, gerund door Nederlanders. Op Château de Cheman, niet ver van Angers, wonen sinds 2007 Jan Liebreks en zijn vrouw Gerdie, en ze maken er ook wijn! Een portret van de familie Liebreks en Château de Cheman stond eerder dit jaar al in het boek Vivre! van Ger Bouten, over Nederlandse wijnboeren in Frankrijk. Geheel toevallig en totaal onafhankelijk van hun vermelding in dat boek en mijn recensie kreeg ik in december ook een doos wijn van Château de Cheman afgeleverd, met een briefje erbij van dochter Anouk: Veel proefplezier, en we horen graag wat je ervan vind.
Nou, die wijnen van Château de Cheman mogen er best zijn. We hebben ze stuk voor stuk geproefd, en Jan en Gerdie zijn absoluut bezig met een goed product! We proefden rood, wit, rosé in twee typen, en zoet. Vooral van de rosés en het zoet waren we gecharmeerd; over wit liepen de meningen uiteen en voor rood moeten we misschien nog eens beter proeven.
De witte Château de Cheman, Anjou Blanc 2009, van chenin blanc uiteraard, is een schone, frisse wijn. Heel bleek, met de typische aroma’s van een chenin: hooi en bloemetjes. De wijn is superdroog en vraagt om iets erbij te eten.
Van de twee rosés was er één droog en één halfzoet. Beide hadden lekker veel pit en waren heel fruitig. Prima wijnen voor op een zonnig terrasje. Vooral de halfzoete, de Cabernet d’Anjou 2009, was een leuke verrassing. Ik had me ingesteld op té zoet, maar dat viel erg mee. Bij een pastaschotel met witlof, room, spek en abrikozen was het een prima combinatie!
De zoete Coteaux de l’Aubance namen we mee naar vrienden, om samen met een Riesling Auslese uit de Mittelrhein te proeven bij een gebakken kwarktaart. En dat viel helemaal niet tegen. De Riesling was de betere combinatie, dat wel, aangezien deze wijn wat frissere zuren had. De zoete Château de Cheman, Coteaux de l’Aubance, uiteraard van chenin blanc, hield echter ook uitstekend stand.
Naast de genoemde wijnen maakt Château de Cheman ook een mousserende witte en een blanc de noirs van cabernet franc, genaamd Ambre, waar ik wel nieuwsgierig naar ben. Straks voor het 14e-eeuwse kasteeltje met een glas bubbels, in het zonnetje… Het is een heerlijk vooruitzicht!

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in