• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

‘Eeuwenoude’ zuurkoolschotel met ‘historische’ Gemischter Satz: een vrolijke combinatie

24 januari 2016 door Mariëlla Beukers

Foto: marions-kochbuch.deHoe oud is onze ‘traditionele’ zuurkoolschotel eigenlijk? Dit weekend las ik in Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman. En daaruit bleek dat een zuurkoolstamppot net zo min een ‘eeuwenoude’ traditie is als de wijn die ik er onlangs bij dronk. Waarover straks meer. De Dikke Van Dam en Wikipedia boden nog meer informatie. Zuurkool, in zout gefermenteerde witte kool, drong pas vrij laat, in de achttiende eeuw, door tot de keukens van ons land, waarschijnlijk via Rusland en mogelijk via Oost-Europese joden. In de joodse keuken wordt zuurkool overigens niet gecombineerd met spek en worst, zoals bij ons, maar met gans en eend. Iets om eens uit te proberen! Stamppotten met zuurkool zijn nog jonger: die komen pas in de tijd van de huishoudscholen, vanaf het eind van de negentiende eeuw, aldus het heerlijke leesboek van Meerman. Zuurkool werd al eerder wel gegeten, maar meestal als groentegerecht gewoon naast het vlees. Ik vond in De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keukenmeid, een kookboek uit 1771, inderdaad alleen recepten om zuurkool te maken. Niet om zuurkool te verwerken.

Wijnverleden-flessenWe combineerden onlangs een Wiener Gemischter Satz uit het assortiment van Wijn!verleden bij een ‘ouderwets’ lekkere zuurkoolschotel met worstjes, spek en aardappelen. Die Wiener Gemischter Satz is een volle, kruidige en in dit geval enorm fruitige wijn, gemaakt van drie druivenrassen die samen in de wijngaard hebben gestaan en tegelijkertijd geoogst en vergist zijn: riesling, grüner veltliner en chardonnay. Het ging om de Zahel Wiener Gemischter Satz uit 2013. We verkopen hem bij Wijn!verleden omdat de Weners er om marketing redenen zo’n fantastisch verhaal bij hebben gemaakt. Niet verzonnen, dat niet, maar wel een mooi voorbeeld van invented tradition. Dit type wijn is namelijk verre van uniek voor Wenen. In het verleden stonden in grote delen van Duitsland, Oostenrijk, en ook Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, diverse druivenrassen in één wijngaard. Meestal om het risico op ziektes of misoogsten met één ras te vermijden. Dat gebruik verdween na de Tweede Wereldoorlog, maar werd door een groep slimme wijnboeren nieuw leven in geblazen. Dat konden ze makkelijk doen, omdat er rondom Wenen nog wijngaarden waren waar diverse druivenrassen door elkaar heen aangeplant staan. En zo ontstond kort voor de wisseling van de twintigste naar de eenentwintigste eeuw de Wiener Gemischter Satz.

Het voelde heel passend, om zo’n ‘historische’ wijn bij zo’n ‘eeuwenoud’ Hollands gerecht te drinken. Om vrolijk van te worden. Daarom geef ik je in deze sombere januari-dagen deze vrolijke wijn-spijscombinatie!

Wiener Gemischter Satz is verkrijgbaar bij Wijn!verleden. Een traditioneel zuurkoolrecept heb je vast in huis. Het boek van Jacques Meerman, Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken, is onder andere bij Bol.com te krijgen. En veel meer over Gemischter Satz in april in het tweede nummer van Oostenrijk Magazine.

Categorie: Wijn & eten, Wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in