De officiële wijnboeken moeten weer aangepast, want Hongarije heeft er een nieuwe herkomstbenaming bij. Op 8 april vond in de Burcht van Eger het Egri Csillag Wijnfestival plaats. Drieёntwintig wijnmakers presenteren er hun Egri Csillag, de witte tegenhanger van de Egri Bikavér. Eerder al, op 15 maart, de dag waarop de vrijheidsstrijd van 1848 tegen de Oostenrijkers wordt herdacht, werd de wijn, die sinds twee jaar bestaat, op de markt gebracht. Jawel: er is nu ook een witte versie van de rode, welbekende Egri Bikavér, de wijn die wij als Stierenbloed kennen!
Het evenement in Eger stond volledig in het teken van dit nieuwe vlaggenschip voor de wijnregio in noordoost Hongarije, zo’n 150 km van de hoofdstad Boedapest. Hoewel de regio vooral bekend is om de rode wijnen, werd er altijd al veel witte wijn gemaakt. De witte druiven leányka en királyleányka zijn typisch voor deze streek.
De naam Egri Csillag (Ster van Eger) verwijst naar de titel van één van de bekendste boeken van Hongarije, Egri Csillagok, geschreven door Géza Gárdonyi. Centraal staan de gebeurtenissen rondom het kasteel van Eger tijdens de invallen van de Ottomanen in de zestiende eeuw.
Net als de Bikavér is de Csillag een cuvée. Egri Csillag moet voor minimaal 50% bestaan uit de authentieke Hongaarse druivenrassen olaszrizling (welschriesling), hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő of zenit. Daarnaast mag maximaal 30% bestaan uit de aromatische varianten zoals cserszegi fűszeres, zefír, irsai olivér, tramini en ottonel muskotály.
Bekende wijnhuizen zoals Gál, Thummerer, St. Andrea, Bolyki, Demeter en Juhász waren vertegenwoordigd op het festival.
Wijnimporteur Miranda Beems heeft al enige tijd de witte Napbor (Zonnewijn) van wijnhuis St. Andrea uit Eger in het assortiment. (Een proefnotitie uit 2009 lees je hier). Zij meldt in haar nieuwsbrief dat de verse Napbor 2011 inmiddels binnen is, en dat het nu een officiële Egri Csillag is.
Bron, via Nieuwsbrief Miranda Beems Wine Import