• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

En ce moment en Durette – Januari

30 januari 2009 door Mariëlla Beukers


Een Belgisch familieproject in de Beaujolais: dat is Château de Durette! Na een werkzaam leven realiseerde de vader van Catherine Joly enige jaren geleden een grote droom: hij kocht, samen met zijn familieleden, een eeuwenoud wijndomein in Durette, een dorpje vlak bij Régnié. Vanuit België wordt het domein bestierd, wat inhoudt dat de familieleden regelmatig het weekend afreizen naar Frankrijk om er de werkzaamheden op het domein te coördineren. Dochter Catherine is verantwoordelijk voor onder andere de marketing en verkoop van de wijnen. Inmiddels wordt een kleine serie wijnen gemaakt: Régnié Côte de Durette, Régnié Vieilles Vignes (oude stokken), Régnié Vieilli en fûts de chênes, Côte de Brouilly, Chénas, Juliénas, Gamay noir rosé Beaujolais Villages en de licht parelende Beaujolais Villages Rosé.

Vanaf vandaag doet Catherine, die ik leerde kennen in het Netwerk Vrouwen in de wijn, maandelijks verslag van de werkzaamheden op Château de Durette. Uiteraard zullen we in de loop van het jaar ook aandacht besteden aan de wijnen zelf, en wie weet, misschien volgt ook nog wel een reisverslag!

En ce moment en Durette – Januari

Het snoeien gaat door! Twintig hectare wijngaard te snoeien, dat is bijna 200.000 stokken.
Het werk wordt gedaan door seizoenwerkers, vooral mensen uit de streek, met vele jaren ervaring, aangezien het geen eenvoudige klus is.
Op sommige domeinen laat men de takken op de grond vallen zodat het teelaarde (humus) wordt in de loop ter tijd. Elders verbrandt men de ranken in een kleine kachel op wieltjes, die achter de snoeier aan kan rijden, en zo dus ook hem of haar warm kan houden.

In de kelder gebeurt ook van alles. De wijnen zijn gereed (uitgegist) en voor de eerste keer gefilterd. Een gedeelte van deze wijn zal ook in eiken vaten beginnen te rijpen: bij ons zijn dat de Régnié Vieilles Vignes en de Chénas.

Dit is ook het moment om ons in te schrijven voor wedstrijden en om proefflessen voor te bereiden…. en natuurlijk om prijzen op te halen…. Onze Côte de Brouilly en onze Juliénas ontvingen beide de zevende prijs bij de St. Vincent in Mâcon!

Catherine Joly, januari 2009

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in