• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Engelse wijnbouw: niet alleen maar geschiedenis

5 juni 2007 door Mariëlla Beukers

Decanter, het degelijke Engelse wijnmagazine, meldde vorige week op haar website dat bij een onderzoek in Engeland is gebleken dat slechts 40% van de respondenten ooit Engelse wijn had geproefd en slechts 20% überhaupt wist dat er wijn in het Verenigd Koninkrijk werd gemaakt. Slechts 1% van de ondervraagden vertelde dat zij regelmatig een glas Engelse wijn dronken. En dat terwijl het land inmiddels 350 wijngaarden kent. Het onderzoek werd uitgevoerd vanwege de Engelse wijnweek. Matt Skinner, sommelier van Jamie Oliver, begreep de uitkomsten wel: ‘English wines are small [in volume] and they are swamped on the high street,’ he said. In andere woorden: Engelse wijnen kunnen in prijs en aantal niet op tegen de supermarktschappen met import uit bijvoorbeeld Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Ik vrees dat de cijfers voor Nederland nog veel erger zullen zijn: hoeveel mensen weten dat er in Nederland wijn wordt gemaakt en hoeveel hebben ooit een glas daarvan op? Maar eigenlijk gaat het me daar niet eens om. Want Nederlandse wijn is in kwaliteit niet te vergelijken met Engelse wijn. Engelse wijn heeft sinds een aantal jaren een aardige naam opgebouwd en vooral de Engelse mousserende wijn is inmiddels internationaal bekend. De Engelse wijnbouw heeft daarnaast een veel rijkere historie.

Net als in Nederland is wijnbouw in Engeland geïntroduceerd door de Romeinen. De in Britannia gestationeerde legioenen en de bestuurlijke elite hadden dorst en sinds 43 na Chr. had iedere villa in de Britse provincie wel een paar rijen wijnstokken. In Northhamptonshire is bij het dorp Wollaston een 10 hectare grote Romeinse wijngaard uit de 2e-3e eeuw na Chr. opgegraven. Men vond stuifmeel van vitisplanten, aanwijzingen voor wortelstokken en greppeltjes die overeenkwamen met de manier waarop klassieke Romeinse auteurs adviseerden een wijngaard aan te leggen. Bovendien werden in de omgeving van Wollaston ook amforen geproduceerd.
In zijn Geschiedenis van de Engelse kerk en volk spreekt de monnik Beda, die leefde rond 700, over Engeland als een land waar de wijnrank op verschillende plaatsen verbouwd werd.

Willem de Veroveraar liet na 1066 zijn nieuwe Angelsaksische bezittingen gedetailleerd in kaart brengen en vastleggen in het zogenaamde Domesday Book. In dat elfde-eeuwse overzicht zijn zeker 40 grotere wijngaarden aanwijsbaar. Helaas voor de Engelse wijnbouw trouwde een nazaat van Willem, Hendrik, in 1152 met Eleonora van Aquitanië. In haar bezit waren de rijke wijngaarden van het zuidwesten van Frankrijk; gaandeweg nam de import van Franse wijnen het dan ook van de Engelse wijnbouw over. Kloosters hebben de Engelse wijnbouw nog tot de Reformatie in stand gehouden, maar nadat in 1536 alle kloosters waren ontmanteld, bleef er van de Engelse wijnbouw weinig meer over.

Het duurde tot 1951 tot in Engeland weer wijn op commerciële basis gemaakt ging worden. Majoor-generaal Sir Guy Salisbury-Jones plantte dat jaar in het plaatsje Hambledon in Hamphire zeer bewust een wijngaard aan met het doel op commerciële basis wijn te gaan produceren. Aan het eind van de jaren zestig zette de groei van de Engelse wijnbouw echt goed door. De kwalitatieve omslag is rond het begin van de jaren negentig ontstaan, onder andere dankzij eigenwijze producenten die met klassieke druivenrassen, bijvoorbeeld uit de Champagne, aan de slag gingen. Zo deed het Amerikaanse echtpaar Moss de Nyetimber-wijngaard in Sussex herleven, die al in het Domesday boek genoemd werd. Stuart en Sally Moss hadden zich voorgenomen mousserende wijn van topkwaliteit te gaan maken, vergelijkbaar met Champagne. De bodem van hun wijngaard is dan ook identiek aan die in de Champagne: krijt! Inmiddels is een mousserende wijn van Nyetimber geschonken tijdens de lunch van het 50-jarig regeringsjubileum van The Queen én zijn de flessen onbetaalbaar geworden.
Opvallend is het verschil in beschrijving van de Engelse wijnbouw in respectievelijk mijn editie van The World Atlas of Wine uit 1994 en de Wijnencyclopedie van Tom Stevenson uit 2005/6. In de Atlas komt de term mousserende wijn onder het hoofdstuk England and Wales niet eens voor; wijnen worden nog vooral gemaakt van Duitse kruisingen en hybriden. In de Encyclopedie wordt de loftrompet van de ‘schuimwijnen’ gestoken, worden de Duitse kruisingen verketterd en is de toekomst aan chardonnay en andere fatsoenlijke vinifera-rassen.
Er kan veel veranderen in 11 jaar.

Niet alleen binnen het Verenigd Koninkrijk zijn Engelse wijnen onbekend: in Nederland zien wij er zo goed als nooit iets van. In de database van het Wijninformatiecentrum kwam ik slechts één echte wijn tegen, en dan nog niet eens een mousserende. De andere wijn die in de database voorkwam was een vruchtenwijn. Zelf ben ik eens (twintig jaar geleden) op bezoek geweest bij Carr Taylor, in de buurt van Hastings. In die tijd was deze wijngaard één van de eerste producenten van op de fles rijpende mousserende wijnen. Sinds die tijd heb ik eigenlijk geen Engelse wijn meer gezien of geproefd. Volgend jaar misschien toch maar eens oversteken tijdens de Engelse wijnweek…

Bronnen, behalve de reeds genoemde boeken: English WineProducers, the Marketing Association of the English Wine Industry
Op de foto: Nyetimber Vineyards

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. van der steen zegt

    18 oktober 2007 om 06:19

    English wines,just a joke ?

    zie :
    http://www.seniorennet.be/forum/viewtopic.php?t=79955

  2. Mariëlla zegt

    18 oktober 2007 om 17:34

    Beste Van der Steen, ik begrijp de link niet helemaal. Ik zie op dat forum een heleboel links naar Engelse wijngaarden, maar wat is de bedoeling? Ik zie ook een link naar mij, altijd leuk, maar daar gaat het dacht ik niet om.

  3. Frank de Reus zegt

    18 maart 2009 om 00:13

    Hoi mariella,

    Weet jij of en waar in Nederlan Engelse wijn te koop is? Ik zoek iets voor een kooksessie met Engelse gerecchten,

    Groeten,
    Frank de Reus

  4. Mariëlla zegt

    18 maart 2009 om 07:48

    Frank, volgens de database van Wijninfo.nl is er Engelse wijn bij http://www.monnik-dranken.nl (alleen mousserend). Verder durf ik er niets van te zeggen; misschien toch maar even een goedkoop tripje over het Kanaal maken? 😉

  5. Frank de Reus zegt

    19 maart 2009 om 19:52

    Dank je. Als ik iets te proeven krijg laat ik het je weten.
    En voor dat tripje houd ik mij van harte aanbevolen!

  6. Mariëlla zegt

    19 maart 2009 om 20:07

    Ben heel benieuwd wat je de pakken kunt krijgen. Mocht je een succesvolle kooksessie mét wijn kunnen organiseren, wil ik er best een stukje aan wijden. Kijk maar of je dat leuk vind.
    En dat tripje naar Engeland: kunnen we altijd organiseren toch? Met wat anglofielen? Ik hou het eens in gedachten, je weet nooit…

  7. Frank de Reus zegt

    6 april 2009 om 20:09

    Mariella,

    Helaas is het niet gelukt om op tjd voor de kooksessie wat Engelse wijn in huis te krijgen.

    Maar ik hou je aanbod om eens iets te schrijven zeker in gedachte.

    Groet,
    Frank

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in