Sommige wijnlanden krijgen nog altijd niet de aandacht die ze verdienen. Neem nou Hongarije: als sinds de val van het communisme in 1989 is de wijnindustrie in dat land in op weg naar een mooie toekomst. Er zijn begenadigde wijnmakers als Attila Gere, Istvan Szepsy en anderen. Maar wie in Nederland kent ze? Een enkele importeur waagt zich er aan, maar bij het grote publiek zijn ze niet bekend. En dat is ongelofelijk jammer. Woensdagavond proefde ik bij Grand Restaurant Karel V namelijk weer eens een fantastische Hongaarse wijn: een late geoogste Furmint uit 2003. Helaas viel het dessert van ondefinieerbare cakejes in saus van thee en amandelmelk heel erg tegen, ik vond er kraak nog smaak aan. Maar de wijn vond ik goddelijk, dat was voor mij het eigenlijke ’toetje’.
De Late Harvest Tokaji Furmint 2003 is een zoete witte wijn uit de streek Tokaj van het druivenras furmint, met botrytis, op moderne wijze gemaakt. Wel een Tokaji dus, maar geen Aszu; geen klassieke zoete wijn uit Hongarije gemaakt in de houten kuipjes die ze puttonyos noemen en die bekend en geliefd was bij koningen en keizers. Wel een ‘gewone’ edelzoete wijn, zoals ze ook in Oostenrijk en Duitsland gemaakt worden. Het fruit wordt superrijp en laat geoogst, terwijl de edele rotting al heeft toegeslagen. De bijna ingedroogde druiven worden voorzichtig geperst en het zo verkregen sap wordt langzaam vergist.
Deze zoete Hongaarse wijnen zijn eigenlijk de enige die nog een beetje bekend zijn hier. Dat was in de eerst helft van de twintigste eeuw wel anders. Bij de verrassingszending historisch materiaal die ik onlangs van een kennis kreeg zat ook een brief van importeur N.V. Wijnhandel-Maatschappij Atlantic, Agentuur- en Commissiehandel te Amsterdam, aan een wijnhandel in Maastricht, uit 1937. Ik citeer hieronder uit deze brief:
Mijne heren,
Het is hier nog niet voldoende bekend, dat Hongarije behalve wereldberoemde Tokajer, ook zeer goede witte tafelwijnen zooals Erlauer, Morer, Badacsonyer, produceert. De soorten, die in het genre der Moezelwijnen zijn, voldoen het meest aan de Hollandsche smaak. In kwaliteit zijn de deze wijnen beslist beter en aromatischer, doch in prijs op het oogenblik lager dan de Luxemburgsche wijnen. Geen wonder dan ook, dat Hongaarsche Witte Tafelwijnen meer en meer, met stijgend succes in Frankrijk, België, Zwitserland en zelfs in Luxemburg ingang vinden.
Ook in bevoegde vakkringen hier worden bovengenoemde soorten zeer goed beoordeeld.
Indien u voor een bemonsterde offerte interesse hebt, gelieve U ons dit mede te deelen onder gebruikmaking van ingesloten kaart…… De levering geschiedt rechtstreeks uit Hongarije.
Het is dat de datum boven deze brief 14 december 1937 is, en dat de termen Erlauer, Morer en Badacsonyer de meeste wijnliefhebbers weinig meer zullen zeggen, anders zou het best een brief uit 2006 kunnen zijn.. Want er komen nog steeds goede wijnen uit Eger (= Erlau), Mor en Badacsony, aldus Stevenson in de Meest complete wijnencyclopedie.
Ik denk dat ik wel een thema weet voor een komende Wine Blogging Wednesday. Nu nog een wijnhandel met brede verspreiding over Nederland. Hongaarse internetwijnhandels: meld u maar!
Ed van Wijnerij zegt
Inderdaad, Hongarije is als wijnland nog niet echt ontdekt, en het heeft zeker heel veel moois te bieden.
Afgelopen maand mei bezocht ik in Maastricht een mooie Hongarije proeverij, mooie wijnen, maar onbekend, dus onbemind !
Ik schreef er destijds een artikel over op: http://www.wijnerij.web-log.nl/wijnerij/2006/05/bor_magyar_hong.html
Ed
Anonymous zegt
Beste Mariëlla,
Leuk dat je zo enthousiast bent over Hongaarse wijnen, zelf zijn wij de importeur van Pannon Tokaj, Gere Attila en binnenkort zullen wij ook Szepsy voeren. Ik kan een heel verhaal vertellen hoe goed mooi deze wijnen allemaal zijn. Maar makkelijker is even te kijken op de volgende internetpagina http://www.sommeliers.nl wijnreizen, Hongarije. Begin dit jaar zijn er een groep Nederlandse sommeliers naar Hongarije gegaan om een wijnreis te maken. Vol enthousiast kwamen ze terug! In de nieuwe perswijn zijn de wijnen van Gere Attila en Pannon geproefd en hebben hele hoge waarderingen gekregen!
Voor meer info kijk op onze site http://www.drtrading.nl
Botond Nagy
WHGA zegt
Beste Mariëlla,
van de Wijnhandel-Maatschappij Atlantic die je noemt is er op de Westelijke eilanden van Amsterdam nog een oude muurschildering te zien; zie de foto’s op http://www.gevelreclames.nl/vierwindenstraat_277.htm
Welk adres van Atlantic staat er op die brief uit 1937 vermeld? Het zou leuk zijn om dat te weten, voor de inventarisatie die wij als Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA) maken van oude muurreclames en voor het bijwerken van foutjes in het overzicht op onze site. Informatie en tips zien wij graag tegemoet op mr.m.stegeman AT hetnet.nl
Richard