Bestaat er een land waar ze geen mousserende wijnen maken? Volgens mij inmiddels niet meer. Overal produceren ze anno 2012 wel wijnen met belletjes, van Nederland tot Brazilië en van Californië tot Australië. In Tsjechië dronk ik Boheemse Sekt, in Italië Franciacorta. In Tasmanië maken ze indrukwekkende bruts, in Engeland zijn de sparklings al te vergelijken met champagnes (zeggen sommigen). België staat bekend om zijn schuimwijnen, en ik ben dol op cava, de Spaanse variant van al dat bruisends. Enkele weken geleden kwam ik zelfs in contact met twee Nederlanders die Portugese bubbels, espumantes, importeren. Dat brengt mij gelijk bij het volgende: zijn er nog wel wijnen NIET verkrijgbaar in Nederland (met uitzondering misschien van Boliviaanse?). De diversiteit aan wijnen is dankzij kleine importeurs in Nederland inmiddels zo gegroeid, dat ik zelfs aan Chinese bubbels en Japanse koshu weet te komen. Een verheugende ontwikkeling, maar het blijft natuurlijk wel zaak scherp te blijven. Is het ook allemaal drinkbaar en de moeite waard wat er naar ons land komt?
Voor de Portugese bubbels kan ik dat positief beantwoorden. Ik proefde van het jonge bedrijf Espumantes drie mousserende wijnen en was over allemaal prima te spreken. Espumantes werd opgericht door Anja Wouters en Eric Fleuren. Hun verhaal is er één dat ik al vaak gehoord heb, zeker in de voorbereiding voor de Rainbow Wijngids. Maar het blijft leuk met mensen over hun passie te praten én de uitgezochte wijnen te beoordelen.
Verliefd op Portugal
Ik laat Anja en Eric even zelf aan het woord: “Een paar jaar geleden waren we in Portugal op vakantie en dronken bij de lunch een fles Espumante. We waren eigenlijk meteen verkocht! We namen enkele flessen mee naar huis om te kijken of het dan ook nog lekker smaakte. We kenden natuurlijk het fenomeen van het vakantiedrankje dat thuis niet meer smaakt. Dat was nu totaal niet het geval en we vonden de wijnen nog steeds bijzonder lekker. Toen de voorraad op was, togen we naar de plaatselijke wijnleverancier, maar die kende het helemaal niet. We keken wat verder rond en deden navraag, maar er was moeilijk aan te komen. Ondertussen waren we verliefd geworden op het land en langzamerhand ontstond het idee om zelf te gaan importeren, hoewel we allebei geen wijnachtergrond hebben. Op dit moment hebben we er nog een baan naast. We gaan binnenkort wel een wijnopleiding volgen, want we willen hier echt ons beroep van maken. Via internet hebben we de eerste contacten gelegd en zijn daarna verschillende keren naar Portugal geweest om kennis te maken met de wijnproducenten en hun bedrijf. Dat persoonlijke contact vinden we erg belangrijk. Natuurlijk hebben we alles geproefd en uiteindelijk maakten we een keuze wat we in ons assortiment wilden hebben.
Webshop
We hebben in dezelfde tijd gewerkt aan een webshop, die sinds november 2011 open is. We willen de Espumantes en ook stille wijnen verkopen aan particulieren. In 2012 gaan we ons ook richten op de horeca. Met name omdat Portugese wijnen gastronomische wijnen zijn en erg geschikt voor de horeca. Wel moet de webshop dan aangepast worden, want de wijnen voor de horeca worden andere wijnen dan voor particulieren.
We zijn helemaal gek van de Espumantes en ook van de Portugese wijnen, hoewel we heel goed beseffen dat de meeste wijnen niet zomaar ‘slobber’wijnen zijn, maar ‘geniet’wijnen. We zijn ons nu aan het oriënteren op zomerwijnen en gaan dit jaar weer naar de Dão, Douro en de Bairrada om op zoek te gaan naar mooie wijnen voor ons assortiment.”
Geproefd
Uit het assortiment van Espumantes proefde ik recent vier flessen wijn: drie mousserende en een ‘stille’ rode. (Gek woord toch eigenlijk, ‘stille’ wijn; daar duiden wijngekken zoals ondergetekende wijnen mee aan die niet bubbelen en bruisen, en dus ‘stil’ zijn.)
Over alle vier de wijnen ben ik uitstekend te spreken: lekker drinkbare wijnen, voor een keurig prijs. Wijnen voor iedere dag, met voldoende pit, vrolijkheid én ‘spanning’ om ook bij een feestelijk diner te drinken. Dat laatste geldt nog eens extra voor de mousserende wijnen, die allemaal gemaakt worden met de klassieke methode. Dat houdt in: een tweede gisting op de fles, net als champagne. Hieronder in het kort mijn proefnotities en wat korte opmerkingen over de producenten.
Ortigão 2008 Vinho Regional Beiras
50% baga, 50% touriga nacional
Rode stille wijn met gerijpte en aardse aroma’s, waarin ook wat ‘groene’ tonen zitten. Fruitig en fris van smaak, soepel van structuur zonder te makkelijk te worden, ietsje korte afdronk. Heerlijk bij barbecue, gegrild vlees en gegrilde groenten als aubergine en paprika. Een wijn voor een breed publiek, met de kracht van Portugese wijnen zonder een echte krachtpatser te zijn. Prijs € 10,-
Quinta do Ortigao, Baga Blanc de Noir, Beiras
100% baga
Een witte wijn met roze zweem, gemaakt van een rode inheemse druif, baga. Serieus glas wijn, met stevige zuren maar wat kaal wat betreft het fruit. Veel toast en gist in de neus. Zal prima smaken bij het hapjesbuffet en een maaltijd met zeefruit.
Prijs € 20,23
Familiebedrijf van 15 hectare dat al drie generaties actief is. De druiven werden vroeger verkocht aan de coöperatie; sinds 2001 maakt het bedrijf zelf wijn.
Quinta da Mata Fidalgo Espumante Rosé 2006, DOC Bairrada
75% baga, 25% touriga nacional
Vrolijk van kleur, geur én smaak; diep baksteen oranje, met zwoele geuren. Tikje roosvicee en geprakt rood fruit, beetje ‘groen’. Vol en krachtig van smaak, droog (als in niet-zoet) en mineraal, met een krachtige fijne mousse en een middellange afdronk. Deze espumante deed mij denken aan een krachtige rosé cava, bijvoorbeeld van trepat. Een bubbel om bij te eten, maar ook lekker op het terras. (En ik vrees dat het niet bij één fles blijft….). Prijs € 16,96
Jong bedrijf in Bairrada, dé streek voor mousserende wijnen. Opgericht in 1990.
Quinta dos Roques 2007, DOC Dão
65% alfrocheiro, 35% touriga nacional
Donkerrood van kleur, met aroma’s van bessenjenever en cassis. Makkelijk en lekker doordrinkbaar, zonder echt simpel te worden. Toegankelijk, onder ander vanwege de lage zuurgraad. Mineraal met fris rood fruit. Prijs € 21,42
Bedrijf dat al meer dan 100 jaar actief is; een kwaliteitsslag werd in de jaren ’80 van de 20ste eeuw gemaakt.
Saude! (Proost)
Foto bovenaan: Wines of Portugal
Ton Mink zegt
Met interesse het interview gelezen in De Stem vandaag.De baas van mijn dochter die werkt bij Wink in Wageningen is de drijvende kracht in een natuurpark in het Noorden van Portugal waar op kleinschalige basis een perfecte stille wijn op biologische wijze wordt gemaakt.
Misschien dat een contact tussen jullie een basis kan gaan vormen voor het verkopen van deze wijn.
Momenteel neemt hij telkens een paar dozen mee voor zijn relaties.
Het gebied breidt zich via donaties steeds meer uit.
Ik zou zo zeggen : niet geschoten is altijd mis.Zoek zijn site maar eens op en een telefoontje is snel gepleegd om met elkaar van gedachten te wisselen over wijn en het goed van Portugal.
Met vr.gr. Ton Mink Dongen.
Mariella zegt
Dank je Ton, ik heb het Anja en Erik laten weten. Misschien nemen ze contact op!
Anja Wouters zegt
Beste Ton,
Wij zijn juist op zoek naar een biologische wijn, omdat daar toch vraag naar is. Kun jij ons een naam geven, dan gaan we zeker op zoek. Bedankt alvast en fijn dat je ons artikel interessant vond.
Vriendelijke groet,
Anja Wouters
Espumantes.nl