• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Eten en drinken in kunst en antiek

23 april 2010 door Mariëlla Beukers

Als je er op gaat letten, zit oude kunst vol met eten en drinken. Daarnaast is aangeboden antiek opvallend vaak materiaal dat te maken heeft met eten en drinken: glaswerk, keukengerei en servies bijvoorbeeld. Gisteren bezocht ik kort de Arts & Antiques Fair 2010, in de Brabanthallen. Volgens de berichten zou er een route uitgezet zijn langs kunstwerken en antiek waarin eten en drinken een grote rol speelde. Die route was speciaal ingesteld vanwege Smaakmakend Den Bosch, in het kader van de Bossche status van hoofdstad van de smaak in 2010.

Die route was zo goed als niet te vinden. De informatiedames wisten er niet van, alleen één wist me te melden dat er stickers bij diverse kunstwerken hingen. Een op die manier aangeduid kunstwerk maakte dan onderdeel uit van de route. Maar een verbindende brochure of zelfs A4-tje was er niet, helaas.

Schilderijen
Gelukkig was er met de handen op de rug en de blik op ‘kunstzinnig’ eten en drinken gericht ook zonder route genoeg te ontdekken. Een prachtig stilleven met bergen fruit en groente van Georg Flegel bijvoorbeeld, gemaakt rond 1600 en aangeboden door Douwes Fine Art. Eigenlijk was het niet een echt stilleven: de keukenmeid en haar minnaar waren ook aanwezig, inclusief een glas wijn. (Dit was overigens een van de weinige objecten mét een lelijke groene sticker erbij.) Of een Hollandse familie rond een tafel, met kersen en veel vlees, uit het begin van de 17e eeuw.

Eten en drinken in de middeleeuwen
Antiekhandel De Eenhoorn had een hele hoek ingericht met middeleeuws keukengerei, waarbij tin, glas en bruin aardewerk opvielen. Zij hadden bovendien de moeite genomen een A4-tje met uitleg op te hangen, over het gebruik van tin bijvoorbeeld.

Porselein en poffertjespannen
Bij L’Argentiere Antique werd ik getroffen door prachtig 17e-eeuws servies van Amstelporselein, wit met blauwe stipjes. Het zou zo in de collectie van Ikea opgenomen kunnen worden, zo hip zag het eruit.
Weer een andere antiquair had een wand vol blinkend roodkoperen tulbandvormen en poffertjespannen, en her en der kwamen ook moderne stillevens met eten en drinken voor, zoals een doek van hedendaagse kunstenaar Henk Helmantel en diverse 19e-eeuwse werken. Dan was er nog een kleine aquarel van rond 1900 met een gezelschap in het café, fles wijn en wat hapjes op tafel. Als ik € 2400,- had gehad, had ik het gekocht… Helaas ben ik de naam van de kunstenaar en de antiekhandel kwijt.

Bekergreep
Het leukste object echter vond ik de kleine metalen bekergreep, waarmee je een roemer kunt vasthouden. Je ziet ze veel op 17e-eeuwse schilderijen, als je er op gaat letten, en in het Rijksmuseum staan ook een paar zeer fraaie exemplaren, als ik me goed herinner. Maar zo’n leuk kleintje als deze had ik nog niet gezien. Een snoepertje…

Voor de liefhebbers: de Arts & Antiques Fair 2010 in Den Bosch is nog tot en met zondag 25 april a.s.

Categorie: Beleven Tags: Evenementen, wijngeschiedenis

Lees Interacties

Reacties

  1. edith zegt

    23 april 2010 om 13:10

    > Maar een verbindende brochure of zelfs A4-tje was er niet, helaas.

    daar ligt dan een schone taak voor jou 😉

  2. Mariëlla zegt

    23 april 2010 om 13:11

    Was zeker leuk geweest, maar nu te laat 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in