Nog enkele dagen de tijd heb ik, om alle valleien van Chili, alle wards van Zuid-Afrika en alle wijnbouwgebiedjes in Australië uit mijn hoofd te leren. Landen waar ik allemaal niet geweest ben, en waarvan het daarom erg moeilijk is de geografie te onthouden. Gelukkig heb ik Californië en Canada wel bezocht, zodat het bestuderen van die landen iets makkelijker gaat. En toen vriendin Ariane me onlangs bericht stuurde over de mooie wijnen die ze op haar vakantie in Canada had gedronken, heb ik de websites van die makers maar gelijk opgezocht, zodat Canada nog weer iets meer voor me ging leven.
Want aanstaande dinsdag is het zover: dan zijn er weer vinologenexamens. ’s Morgens ga ik me wagen aan het proeven, ’s middags doe ik een theorie-examen over de Nieuwe Wereld. Voor dat proeven hebben we de afgelopen weken keihard geoefend. In juli hadden proefgroepleden Martijn en Paul en mijn echtgenoot Nico al proefexamens gemaakt. In augustus werden we opnieuw geholpen door niet-proefgroepleden: Nico maakte bijvoorbeeld een fraai examen dat door de meeste aanwezigen als erg lastig werd ervaren. Aangezien ik zelf een vijftal wijnen ervoor had uitgekozen, stelde mijn score niet teleur 😉 Nico, bedankt!
Maar toen kwam de bijeenkomst van maandag jl. Bernard Tesink van restaurant De Burgemeester had, nog geen 24 uur terug van vakantie, een pracht van een proefexamen voor ons gemaakt. Vier witte, zes rode en twee zoete wijnen stonden op ons te wachten. En het viel weer niet mee. De meesten van ons haalden het niet, helaas. Hun score (en de mijne) bleef onder of precies op de 50%. Eerlijk gezegd deden de buitenstaanders, Nico en een aantal personeelsleden van De Burgemeester (allen zonder vinologenopleiding) het veel beter!
Kwam die geeikte Chardonnay nu uit Australië, Spanje (Rioja) of Bulgarije? Duidde het jammy fruit van glas 5 nu op een Valpolicella uit 2003 of een Californische Cabernet? De wijnen waren allemaal even fraai, maar oh oh, wat is het toch lastig de juiste keuze uit drie te maken. In de vakantie heb ik diverse Rivesaltes gedronken, maar toch koos ik bij vraag 11 voor een Recioto della Valpolicella: ik meende duidelijk het fruit van ingedroogde druiven te herkennen. Uiteindelijk bleek het dan toch die Rivesaltes…. Later deze week nog maar even snel een meegenomen flesje openen.
Maar gelukkig waren er ook succesjes: een prachtige Samso (carignan) 2005 van Castillo Perelada uit Empordà wist ik feillloos te herkennen. Het bezoekje aan deze streek drie weken geleden was niet voor niets geweest. En het hielp dat de wijn La Garriga heette, want de ‘garrigue’ was duidelijk te herkennen in deze geweldige wijn, die door Bernard speciaal van zijn vakantie was meegenomen. En toen er voor de zoveelste keer een Esporao uit de Alentejo op tafel stond, wist ik dat dit hem toch echt moest zijn. Die Esporao’s achtervolgen ons…. De slotwijn had gelukkig zo duidelijk de ziltige afdronk van een sherry dat ik hem ondanks de bruingroenige kleur en de stroperige consistentie niet voor een madeira hield. Maar lastig was íe wel, deze Oloroso Solera 1842 VOS van Valdespino.
Door al dit proeven en de resultaten heb ik me één belangrijk ding gerealiseerd: deze opleiding is eerst en vooral bedoeld voor mensen uit het vak, en ik denk dat dat terecht is. Alleen door meerdere keren in de week op aandachtige wijze met veel verschillende wijnen in aanraking te komen, krijg je het proeven ECHT onder de knie. De deelnemende personeelsleden van De Burgemeester waren het bewijs. Liefhebbers als ik, die een jaar lang trouw met een proefgroep aan de slag gaan en verder alleen bij het eten één flesje openen, kunnen het zeker ook leren, maar nooit zo goed als mensen die professioneel met wijn bezig zijn. Uitzonderingen zijn er altijd, maar ik ben hier inmiddels absoluut van overtuigd. Het is goed als liefhebbers die aan de opleiding beginnen, zich dit realiseren!
Bernard en Larissa, bedankt voor de prachtige generale repetitie. Suzanne, succes en veel plezier het komend jaar; het proeven moet voor jou geen probleem zijn, denk ik zo. En aan alle medestudenten die dinsdag 26 augustus één of meerdere pogingen gaan wagen: zet hem op jongens en meisjes, we gaan ervoor!
Annelies Kuijs zegt
Mariëlla,
Goed zo, hou vol, leer alles maar, hoe meer je weet, hoe rijker je kennis.
Gaaf dat jullie proefexamen hebben gedaan, ook wij proeven iedere week met de meest verrassende uitkomsten, het blijft wegstrepen van de proefopties.
Ik geniet van het studeren, neem veel lekkere leespauzes, zoals jouw rubriek en al mijn naslagwerken.
Mijn hoofd raakt vol met topo, hl’s, druivenrassen, bodems, vinificatie; modern of traditioneel en ga maar door….
Tot dinsdag, groeten Annelies
Ed van Wijnerij zegt
Mariëlla,
veel succes gewenst komende dinsdag. Dit geldt natuurlijk ook voor Annelies.
Ed