• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Filemon Wesselink: Een neus voor wijn

16 december 2009 door Mariëlla Beukers

Filemon Wesselink (1979), presentator en programmamaker bij BNN, schreef een boek over wijn: Een neus voor wijn. En ondanks de foutjes die her en der verspreid door het boek staan, is het een leuk boek! Wesselink is wijnliefhebber sinds een aantal jaar en wordt niet gehinderd door een uitgebreide kennis. Hij stort zich vol overgave in de wondere wijnwereld en praat met diverse specialisten op wijngebied. Voor Duitse en Oostenrijkse wijn gaat hij langs bij Regina Meij van Imperial, voor Chili en Argentinië praat hij met wijnschrijver Cees van Casteren en voor informatie over Italië proeft hij samen met Hans Bijvoets van Anfors, om maar een paar van de specialisten te noemen. Hij leert zelf veel van deze gesprekken en laat de lezer bovendien meegenieten. Op deze manier komt de hele wijnwereld aan bod.

Het is wat mij betreft een erg originele aanpak voor een wijnboek. Onderwerpen als wijn proeven en wijnkopen, maar ook bubbels of de wijnen van Zuid-Afrika worden zo op luchtige wijze behandeld. Er is aandacht voor bijna alle belangrijke wijngebieden in de wereld en heel wat wijnen worden geproefd.

Dat er daarbij ook wat bizarre foutjes in het boek slopen, een kniesoor die daar op let. Zo vergeet Wesselink bij het maken van rode wijn de druiven te persen en heet het draadkorfje om de champagnekurk plotseling een macholet in plaats van een muselet. Ook de opmaak van het boek vind ik tamelijk rommelig, en de afbeeldingen zijn nauwelijks functioneel.

Maar gelukkig worden weer lekker veel wijnmysteries ontmaskerd en praktische adviezen gegeven. Het is daarmee een prima boek voor jongere wijndrinkers die het nu wel gehad hebben met de simpele merlots en chardonnay’s uit de supermarkt en wat meer willen leren over wijn.

Filemon Wesselink, Een neus voor wijn. De wondere wijnwereld van Filemon Wesselink, Prometheus 2009, isbn 978 90 4461417 6, prijs € 9,95. Verkrijgbaar bij de boekhandel en via Bol.com.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in