In Utrecht was dit weekend het historische Paushuize opengesteld voor publiek. Na een grondige restauratie zijn alle zalen van dit 16e-eeuwse pand, gebouwd voor de enige Nederlandse paus Adrianus in 1517, weer te bewonderen én te huren. De provincie blijft eigendom van Paushuize, maar Huize Molenaar zal de exploitatie voor feesten en partijen op zich nemen. Binnenkort staat op DUIC een uitgebreide column van mij over Paushuize.
Paushuize is in de loop der eeuwen heel wat voor feesten en partijen gebruikt door zijn adellijke en hooggeplaatste eigenaren en bewoners. Zelfs een chique logement zat erin, waar koningin Hortense, echtgenote van Lodewijk Napoleon, verbleef. Uiteraard zijn er dan ook ruime keukens in het pand, met zelfs 16e-eeuwse ijskasten. Zie je ze al gevuld met flessen witte Rijnwijn of Monbazillac, van de beroemde Marque Hollandaise?
De oude wijnrekken werden ook opnieuw gebruikt. Naast bier van De Leckere lag er een leuk voorraadje wijn…
De leukste ontdekking vond ik een laat 18e-eeuwse schilderij in de hal. De conservator zoekt nog voor mij uit wat er precies wordt afgebeeld, dus ik kom er nog op terug. Maar het tafereeltje in de hoek van dit schilderij trof me enorm! (Zie hieronder.)
Centraal op het schilderij staat een troep soldaten, druk aan het oefenen met formatie vormen, en op de achtergrond vliegen kanonskogels boven de bomen uit. Op de voorgrond wordt bovendien een kanon geladen. De militaire oefening vindt plaats op een ruim grasveld tussen de bomen, vrouwen en kinderen kijken toe!Voor de toekijkende heren was gezorgd voor wat versterkendst: in de tent kon blijkbaar een glas van het een of ander genuttigd worden, onder de tafel verder vooraan staat ook al een fles van ongetwijfeld geestrijk vocht. De beide heren aan de tafel hebben bovendien een glas in hun hand.
Het tafereel met de 18e-eeuwse veldbar verschilt eigenlijk in niets van een modern openluchtspektakel, waar de kraampjes met bier en frites langs de kant staan. Denk aan een hardloopmanifestatie, een popconcert of een vliegshow…