• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Foodblogevent A la c’Arte: de samenvatting

30 september 2010 door Mariëlla Beukers

100706-nbm-affiche-a2-02Een idee hebben is natuurlijk leuk, maar het uitvoeren is nog veel spannender en leuker. Toen ik bij het Noordbrabants Museum opperde om een foodblogevent te organiseren rondom de tentoonstelling A la c’Arte. De kunst van het eten – Eten in de kunst had ik niet gedacht dat het zo’n succes zou worden. Alleen maar positieve reacties kreeg ik, zowel van binnen het museum als van de foodbloggers.

Eten is dan ook al eeuwenlang een geliefd thema in de kunst, en veel kunstenaars hebben eten en drinken, maaltijden en voedsel opgenomen in hun werken. Een van de belangrijkste sociale bezigheden is eten, vooral samen eten. Tijdens een maaltijd worden goede gesprekken gevoerd, komt het gezin samen, worden er verbintenissen gesmeed. Een goed glas wijn erbij helpt nogal eens de omgang met elkaar te versoepelen. Geen wonder dat het thema ‘Eten in de kunst’ zo aanspreekt.

De Nederlandse foodbloggers hebben op zeer diverse manier invulling gegeven aan de opdracht. Die luidde: bedenk een recept of verhaal bij een van de schilderijen, te zien in de tentoonstelling A la c’Arte in het Noordbrabants Museum. Op de website van het museum werden de schilderijen afgebeeld, allen uit de eigen collectie. Vanwege eventuele copyrights kon het foodblogevent geen gebruik maken van de schilderijen in bruikleen die op de tentoonstelling te zien zijn.

Sietske was de eerste die haar bijdrage publiceerde. Zij haalde herinneringen op aan haar studententijd, waarin een zure haring de katers verjoeg.

Edith bezocht samen met mij en Lizet de opening van de tentoonstelling, en liet zich inspireren door een 17e-eeuwse groentenmarkt. Zijn het nu kersen of tomaten?

Elisabeth, aan wie ik ook het stokje doorgeef voor het foodblogevent van oktober, besprak twee middeleeuwse prenten, de vette en de magere keuken. Heel toepasselijk voor een blog over afvallen!

Yvon vond het lastig, maar wist toch een lekker recept met citroenen te bedenken bij een schilderij van Jan Bogaerts,

Lizet kon geen genoeg krijgen van de tentoonstelling. Na de opening, waarop we samen uitgebreid diverse schilderijen becommentarieerden, schreef ze diverse stukjes. Maar haar officiële bijdrage betrof een schilderij uit de vaste opstelling van het museum. Ze gaf ons daarbij een recept om op zijn middeleeuws hardgekookte eieren klaar te maken.

Geweldig vond ik ook de bijdrage van Gabriella, die een 20ste eeuwse foto koos, en er een heerlijk recept voor varkensrollade bij bedacht. Die foto, Zeldzame mensen van Toon Michiels, is voor mij misschien wel een van de fascinerendste afbeeldingen van de tentoonstelling. Onvoorstelbaar dat mensen in de 20ste eeuw nog zo aten…

Ariane herdacht in onze gezamenlijke Herberg De Ketel en de Kurk haar oom Jan Wolf, voorzitter van Slow Food, die vorig jaar veel te vroeg overleed. Jan Wolf was van grote invloed op haar liefde voor koken en eten. Het schilderij dat haar inspireerde was een schilderij toegeschreven aan Jan Davidsz de Heem, dat uiteindelijk niet op de tentoonstelling te zien is. Maar daarom niet minder interessant. Zelf schreef ik er een artikel over in het tijdschrift Bouillon.

Femke van Excellent Eten liet zich ook door de citroenen van Jan Bogaerts inspireren. Haar borrelhapje ga ik zeker eens proberen.

Sabina tenslotte was de hekkensluiter vandaag: zij beloofde ons al eerder wilde zalm met citroen, en dat is het ook geworden. Vriend Udo, die Zuid-Afrikaanse wijnen van hoge kwaliteit importeert, adviseerde er zelfs een wijn bij. Yammie, yammie.

Om niet te vergeten: mijn eigen bijdrage gaat in op wijn, natuurlijk, en wel speciaal het drinkgerei dat op veel schilderijen is te zien. Ooit wil ik met al dat verschillende drinkgerei nog eens een (wijn)proeverij organiseren.

Alle deelnemers: geweldig dat jullie je lieten inspireren! Eten in de kunst weet in ieder geval veel los te maken. De toegangskaarten voor het museum komen snel naar jullie toe.

En Elisabeth, met veel plezier draag ik het stokje aan je over.

Categorie: Beleven, En verder.... Tags: Evenementen, Foodblogevent, Social media

Lees Interacties

Reacties

  1. Yvon zegt

    1 oktober 2010 om 09:58

    Mooie samenvatting Mariëlla! Zie dat ik nog niet alles heb gelezen, ga ik snel doen. Benieuwd wat voor thema Elisabeth bedenkt.

  2. Lizet Kruyff zegt

    2 oktober 2010 om 07:11

    Leuk om te zien wat iedereen er van gemaakt heeft! En wat fijn dat kunst de keuken zo kan inspireren. Krijgen we nog kaartjes?

  3. Mariëlla zegt

    2 oktober 2010 om 09:42

    De kaartjes ga ik komende week regelen en verzenden!

  4. elisabeth zegt

    6 oktober 2010 om 13:37

    Hoi Mariëlle,

    Ik heb mijn opdracht in een log en via de mail verzonden. Ben heel benieuwd wat het oplevert 😉

    De opdracht van jou was er 1 waar ik goed over heb nagedacht in ieder geval. Bedankt voor de uitdaging.

    groetjes,
    Elisabeth

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in