Wat een eer om deze maand van Edith het stokje van het Foodblogevent overgedragen te hebben gekregen. En ik heb er een fraaie invulling voor: een historisch evenement, letterlijk en figuurlijk. Mijn thema is namelijk ‘Eten in de kunst’. Dit thema sluit aan bij de tentoonstelling die vanaf 18 september in het Noordbrabants Museum in Den Bosch te zien is: A la c’Arte. De kunst van het eten – Eten in de kunst.
Oude en moderne kunst
In die tentoonstelling worden oude en moderne kunst door elkaar heen gepresenteerd, allemaal met het thema eten. Op andere plaatsen in het museum is bovendien historisch glaswerk en servies opgesteld. A la c’Arte wordt een culinaire ontdekkingstocht voor iedereen. Speels, eigentijds en aan de hand van drie thema’s: Ingrediënten, Maaltijden en Symboliek. Bij het thema Ingrediënten hebben Brabantse sterrenkoks zich laten inspireren door de schilderijen. Hun recepten zijn te zien in de tentoonstelling en na te lezen in de publicatie. Culinair recensent van Trouw Jeroen Thijssen liet zich inspireren door het thema Maaltijden, en schreef speciaal voor de tentoonstelling en de publicatie een aantal verhalen bij de kunstwerken. De conservatoren van het museum behandelen tot slot het thema Symboliek.
Eigen verhaal
En nu vraag ik jullie om je ook door een kunstwerk rondom eten (of drinken) uit het Noordbrabants Museum te laten inspireren, en daar een mooi verhaal bij te schrijven. Dat mag een recept zijn, een jeugdherinnering, een anekdote, een historische uitleg, maakt niet uit. Op de website van het museum tref je speciaal voor dit Foodblogevent een pagina met schilderijen waaruit je een keuze kunt maken. De afbeeldingen daarvan mag je ook zonder problemen op je weblog gebruiken.
Gratis toegangskaarten
Net als altijd vraag ik je een linkje hier op Wijnkronieken achter te laten als je iets gepubliceerd hebt. Zodra je overigens iets hebt gepubliceerd, heb je recht op twee gratis toegangskaarten voor het museum, geldig t/m 2 januari 2011, de sluitingsdatum van de tentoonstelling.
Eind september maak ik dan een samenvatting, en plaats die hier op Wijnkronieken. De samenvatting zal bovendien ook op de Foodblogevent-pagina van het museum komen te staan, tot het eind van de tentoonstelling. Op deze manier maken jullie deel uit van de tentoonstelling A la c’Arte!
Dus ga snel naar de schilderijen van het Noordbrabants Museum, en laat je inspireren! Veel plezier en misschien tot in Den Bosch.
Saskia zegt
Wat een fantastisch idee om het event te linken aan een tentoonstelling! En zo leuk dat we kaarten kunnen krijgen én zelfs een plekje krijgen op de website van het museum! Ik ga zeker eens een kijkje nemen om me te laten inspireren!
Yvon zegt
Inderdaad een goed idee, incl. de kaarten! Gezien mijn virtuele naam is dit een perfect thema 😉 Ga mijn best doen.
Edith zegt
Spannend thema, hoor. Ben benieuwd naar de reacties en vooral de blogjes die gaan volgen..
Lizet Kruyff zegt
Leuk idee. Nou, dat is wat je noemt 'geen kunst' in huize Spinazieacademie. Ik ga – zonder te kijken – voor de textielmarkt op de Markt, daar zitten vrouwtjes met manden eieren. Daar ga ik mee aan de slag!
Mariëlla zegt
@Lizet: die zit er inderdaad niet bij, maar ga je gang. Tenslotte hangt het in de vaste opstelling van het museum.
@Aan allen: Zolang er geen problemen met rechten kunnen ontstaan mag je van mij ook een heel ander schilderij oid nemen. Maar zorg wel dat er geen copyright kwesties zijn!
Baking Soda zegt
Wat een leuk idee! En dan nog wel in mijn -geadopteerde- hometown!
Ik ga nu echt eens proberen op tijd te zijn…
Sabina zegt
Heel leuk! Ik ga aan de slag met de citroenen. Citroentaart… Citroenzalm… Misschien ceviche met citroensap…
Sietske van Weerden zegt
Orgineel idee. Leuk. Toen ik de aangeboden schilderijen zag, moest ik opeens aan mijn studententijd denken en daar heb ik stukje over geschreven http://www.ziltezee.com/2010/09/zure-haring-verjaagt-kater.html.
Ik ben erg benieuwd naar de zalmceviche van Sabine! En zal iemand zich laten inspireren door de magere keuken??
Mariëlla zegt
En mijn blogje is ook klaar: http://wijnlog.blogspot.com/2010/09/foodblogevent-drinken-uit-een.html
Edith zegt
Heerlijk om te mijmeren bij een schilderij: http://www.eediete.nl/keuken/?p=698
Helaas zonder plaatje van het schilderij, dus bezoekt de tentoonstelling!
Elisabeth zegt
Hoi Mariella, eindelijk mijn bijdrage. Ik ben zo vrij geweest om zelfs twee schilderijen te kiezen. De magere en de vette keuken. Tja, het was een schot voor open doel natuurlijk, hihi.
Hieronder staat het begin van mijn blog en de link naar de gehele blog. Ik hoop dat een ieder ervan geniet. 😉
Afslanken,
doen we sinds 447 jaar. Getuige het schilderij van P.van Bruegel, de magere. Wij denken met zijn allen dat afvallen van deze tijd is. Maar helaas, ook in de 16de eeuw waren ze ermee bezig. Naast de magere keuken zat een andere, namelijk:
http://gewichtsconsulente.punt.nl/?id=569355&r=1&tbl_archief=&
Groetjes,
Elisabeth
Yvon zegt
Heb een stukje geschreven n.a.v. Het stilleven met citroenen van Jan Bogaerts http://tasteofmatisse.web-log.nl/taste_of_matisse/2010/09/foodblogevent-eten-in-de-kunst.html
Geen gemakkelijke schilderijen vond ik, om kookinspiratie uit te halen. Wel benieuwd naar de rest cq samenvatting.
Lizet Kruyff zegt
Ha Mariëlla, al regelmatig liet ik mij deze maand inspireren door de prachtige schilderijen uit de tentoonstelling A la c'Arte. Vandaag mijn officiële bijdrage, die niet over één van die schilderijen gaat, maar wél over een typisch Bosch' schilderij: de Lakenmarkt. Valt daar wat te eten? Jazeker!
http://tinyurl.com/2aecpwv
Gabriella zegt
Mijn bijdrage: http://gabriellaskeuken.blogspot.com/2010/09/varkensfilet-rollade-met-rozenbottel.html
Groetjes,
Gabriella
Excellent Eten zegt
Hierbij ook mijn bijdrage voor dit zeer originele foodblogevent !
http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/09/gevulde-citroen-uit-de-oven.html
Frank Zweegers zegt
Ik ben benieuwd wat voor mooie kunstwerken hier uit gaan komen!