• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Forthcoming Publication: Wine in Austria: the History

29 mei 2019 door Mariëlla Beukers

Austrian Wine Marketing Board managing director Willi Klinger last weekend introduced the book Wine in Austria: the History in Vienna, as the centrepiece of this year’s Austrian Wine Summit. For the first time an academically substantiated and comprehensive volume on the history of viticulture in Austria, from prehistoric times to the present day, will be available as of December this year. And there is an individual chapter devoted to the life and work of Dr Friedrich Zweigelt.

Publication date in December

More than two and a half years of work went into creating the 500-page book, which was commissioned by Willi Klinger and came to fruition under the academic aegis of Professor Dr Karl Vocelka, to be published by Brandstätter Verlag in December. Mr Klinger comments, with clear enthusiasm: “More than thirty authors worked to illuminate the long and rich history of Austrian wine in all its facets in this handsome volume. Grape varieties, cultivation and cellar techniques, the role of wine in religion and traditions, the emergence of the Austrian winegrowing regions and the successful developments after 1985 – these are just a few of the aspects that are examined. For the first time, an authoritative account of the historical and cultural significance of wine in Austria is available in this work.”

The first scholarly examination of Dr Friedrich Zweigelt’s career

The authors also addressed some of the challenging topics in Austria’s vinous history in detail, adhering to the strictest possible academic standards. In a dedicated chapter, for example, German journalist Dr Daniel Deckers examines the much-discussed career of Dr Friedrich Zweigelt (1888–1964); in the course of his meticulous research in various archives, Deckers encountered information that had not previously come to light. Mr Klinger sums it up: “With the presentation of Dr Daniel Deckers’s Zweigelt study, the AWMB makes an important contribution to the reappraisal of the topic and thus provides the political decision makers for the winegrowing sector with the basis for considering the further course of action, which can be determined in a subsequent step.”

Austrian viticulture in the wake of 1918

Another essential chapter of the book is devoted to the influence upon viticulture exerted by the collapse of the Habsburg monarchy in 1918 and the new border demarcations established at the peace negotiations in the Paris suburbs in 1919.

  • Publication date: December 2019
  • Published by Wilhelm Klinger, Mag. and Professor Dr Karl Vocelka
  • More than thirty authors
  • 500 pages
  • For the first time, an authoritative view of the development of viticulture in Austria from prehistoric times to the present, and the historical and cultural significance of wine in Austria.

 

 

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Oostenrijk, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in