• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Frankenwein

13 maart 2005 door Mariëlla Beukers

Rond 1460 kochten Amsterdamse kooplieden al Frankenwein in Würzburg. Er zijn ook aanwijzingen dat keizer Karel IV in 1376 400 vaten Frankenwein vanuit Würzburg naar Utrecht liet komen.
Als er dan bij Gall en Gall een Franconia gepromoot wordt, gemaakt door de Staatlicher Hofkeller Würzburg, die als sinds 1128 wijn maken, ja, dan moet je zo’n fles natuurlijk ommiddelijk proberen. De wijnnaam en het verhaal erbij suggereren een lange geschiedenis, al zullen de druiven die nu gebruikt zijn – kerner, scheurebe en bachus – in de middeleeuwen niet bekend zijn geweest.
De Franconia wordt in de Taste, het glossy Gall en Gall-magazine, gepresenteerd als het antwoord op de vraag naar betere Duitse wijnen. Die vraag moet dan wel gesteld zijn door iemand die weinig gewend is, want ons viel deze Franconia zwaar tegen. Hij was niet echt slecht, maar bij eten (vis, geen zware sauzen) smaakte hij echt voor geen meter. We hebben er van alles bij geprobeerd en ook bij geprobeerd voor te stellen, maar uiteindelijk besloot ik dat dit een wijn voor in de kroeg was. Voor die drink(st)er die wel een wit wijntje wil, maar niet om zoet wil vragen. Bij voorkeur wel goed koud serveren, anders wordt het een nog laffer en vermoeiender drankje. Andere opmerkingen die Nico en ik samen noteerden: slechte Spätlese met belletjes, ananas, geur van rijpe druiven. Ook bij een toetje hebben we hem geprobeerd, en ook daar lukte het niet (toegegeven, zelfgemaakt sinaasappelijs vraagt natuurlijk om iets heel anders!)
Als deze wijn de Duitse wijnen populairder moet maken, dan vrees ik voor de afname van al die prachtige kwaliteitswijnen die langs de Rijn, Moezel en Nahe, in Baden en de rest van Duitsland gemaakt worden. Die komen dan echt niet bij de nieuwe, jonge wijndrinkers terecht, want de Franconia is ons inziens géén opstapje naar de betere Duitse wijn.. Hij is alleen iets beter gemaakt dan laffe Duitse supermarktwijntjes. Jammer, geen plaats voor de Franconia in onze wijnkast. Gemiste kans van het Marketing Initiatief Duitse wijn en van Gall en Gall.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in