Vandaag eindelijk aandacht voor Casa de Mouraz, het wijnhuis in Portugal van Antonio Lopes Ribeiro en Sara Dionisio. Ik maakte kennis met de bescheiden Antonio op een proeverij van Coenecoop op 3 april jl., waar hij een forse reeks wijnen presenteerde, van een lichte en bloemige vinho verde 2010 tot stevige rode Dão’s en zelfs een krachtige kanjer uit de Douro. Onder andere de vinho verde staat me nog goed bij! In tijden dronk ik niet zo’n zachte en frisse vinho verde! Hij is te koop bij Ecoplaza en Marqt.
Casa de Mouraz ligt in Mouraz, in de gemeente Tondela in de Dão, een belangrijk en historisch wijngebied in midden-Portugal. In de 12e eeuw bouwden Cisterciënzer monniken het klooster van S. Pedro de Mouraz, en ontwikkelden er de land- en wijnbouw. Het gebied is sterk heuvelachtig, met steile hellingen en smalle valleien, doorsneden door riviertjes.
Casa de Mouraz bezit in de Dão verschillende kleinere wijngaarden, meestal meer dan 30 jaar oud. Sommige ervan worden al genoemd in 16e-eeuwse documenten. Aangeplante druivenrassen voor rood zijn touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro, jaen en agua-santa. Voor witte wijn staat er malvasia fina, bical, cerceal branco, encruzado en alvarinho. Behalve wijnen uit de Dão produceert Casa de Mouraz ook wijnen in de Minho (vinho verde) en de Douro.
Biologisch en biodynamisch
In 2000 brachten Antonio en Sara als eerste in het gebied een biologische wijn uit. Al in de jaren ’90, toen ze het wijngoed kochten, begonnen zij met ecologisch boeren, waarbij onkruidbestrijdingsmiddelen en kunstmest uitgebannen werden. Totdat het echtpaar Casa de Mouraz kocht, werden de druiven aan de coöperatie verkocht, aldus Antonio. En nog steeds gaat het grootste deel van de druiven van collega-wijnboeren in de omgeving hiernaartoe. Maar Antonio en Sara wilden het anders aanpakken. Sinds 2006 wordt zelfs biodynamisch gewerkt. Casa de Mouraz is lid van Renaissance des Terroirs, een groep biodynamisch werkende wijnproducenten die kennis en ervaring delen.
Doel van Antonio en Sara is authentieke wijnen te maken, die de rijkheid van het terroir tot uiting brengen. En van rijke terroirs hebben ze nogal wat op Casa de Mouraz: zeer verschillende bodems, van klei tot graniet, maar ook wijngaarden op verschillende hoogten, met verschillende ligging en omgeving. De wijngaarden kunnen omgeven zijn door eikenbossen, maar ook door pijnbomen, kastanjes of kurkeiken. De wijnen van Casa de Mouraz drukken vooral die verschillen in de wijngaarden uit, niet de verschillen in druivenrassen!
Zuiver en fris
De diverse varianten van rode Dão die ik op de proeverij Spring is in the air proefde, kenmerkten zich door zuiverheid, fruitigheid en prettige frisse zuren. De aroma’s denderen het glas uit! De Dão is een cool climate-gebied, vertelde Antonio me. Wijnen met hoge zuren en mineraliteit zijn het resultaat. Een vatmonster van de rode Casa de Mouraz Dão 2009 was lekker bessig, fris en sappig, met een toefje hout voor extra spanning. De Dão uit de AIR-lijn, ook 2009, was pittige, met stevige tannines en weer die frisheid. Mijn notities meldden ook nog een geproefde AIR White 2010, Dão DO, van 15 verschillende druivenrassen. Nooit beseft dat dit Portugese gebied zulke sappige en frisse witte wijnen kon voortbrengen! Mijn beeld van de Dão was nog straffe, tannineuze monsters… Niet dat de wijnen van Antonio en Sara geen baat hebben bij een beetje zuurstof. Maar als monsters zou ik ze nooit omschrijven!
Ook nog geproefd: AIR Rosé 2008, Dão DO: fris, geur van frambozensnoepjes, goede zuren.
De wijnen zijn prettig geprijsd: voor de AIR-wijnen tussen de 9,00 en 12,00 euro!
In de gaten houden, is mijn advies over de wijnen van Casa de Mouraz, en absoluut verder uitproberen!