• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Frisse Chardonnay uit de Voerstreek

3 juli 2006 door Mariëlla Beukers


Dat middagje Leiden gisteren leverde onverwacht nog een aantal onderwerpen om over de schrijven. Zo trof ik in de Rails, het treinmagazine van de NS, een artikel over de Voerstreek. Wij kennen deze Belgische streek, zuidelijk van Maastricht en ingeklemd tussen Luik, de Nederlandse en de Duitse grens, voornamelijk van de taalstrijdrellen jaren geleden, maar inmiddels is het (plattelands)toerisme daar een belangrijke trekpleister. En sinds 2000 heeft de streek zelfs een eigen wijngaard, de Pietershof. Eigenaar Piet Akkermans is Nederlander, maar heeft in de Belgische Voerstreek het ’terroir’ gevonden om zijn druiven te verbouwen.
Op de zuidhelling Het Crindael, vlakbij Teuven, verbouwt Akkermans Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Gris en een beetje Pinot Noir. En niet zonder succes: de Chardonnay 2003 is in februari door de Belgische sommeliers uitgeroepen tot beste Belgische wijn van 2006! De sommeliers merkten over de Pietershof Chardonnay 2003 op: mondvullend, kruidig, mooie afdronk, zuiver, een wijn die je plaatst tussen Chablis en Meursault. Ook werd alom geprezen dat de wijn geen ‘hout’ heeft (niet gerijpt heeft in eiken vaten, waardoor geen overheersende geur van vanille aanwezig is). Het is vooral de kalk- en mineraalrijke bodem die aan Akkermans wijnen de frisse, soms mineralige smaak geeft.
De verslaggevers voor Rails, Carel Helder en Mirjam Bosgraaf, wisten de wijn ook wel te waarderen. Zij noemden de bekroonde witte wijn fris en springerig. In de bloedhete trein gisteren kreeg ik onmiddellijk visioenen van een koel glas onder een mooie oude boom, uitziend over de prachtige streek…. Onthouden voor een weekendje weg maar.

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: Nederland en België

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in