Dat middagje Leiden gisteren leverde onverwacht nog een aantal onderwerpen om over de schrijven. Zo trof ik in de Rails, het treinmagazine van de NS, een artikel over de Voerstreek. Wij kennen deze Belgische streek, zuidelijk van Maastricht en ingeklemd tussen Luik, de Nederlandse en de Duitse grens, voornamelijk van de taalstrijdrellen jaren geleden, maar inmiddels is het (plattelands)toerisme daar een belangrijke trekpleister. En sinds 2000 heeft de streek zelfs een eigen wijngaard, de Pietershof. Eigenaar Piet Akkermans is Nederlander, maar heeft in de Belgische Voerstreek het ’terroir’ gevonden om zijn druiven te verbouwen.
Op de zuidhelling Het Crindael, vlakbij Teuven, verbouwt Akkermans Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Gris en een beetje Pinot Noir. En niet zonder succes: de Chardonnay 2003 is in februari door de Belgische sommeliers uitgeroepen tot beste Belgische wijn van 2006! De sommeliers merkten over de Pietershof Chardonnay 2003 op: mondvullend, kruidig, mooie afdronk, zuiver, een wijn die je plaatst tussen Chablis en Meursault. Ook werd alom geprezen dat de wijn geen ‘hout’ heeft (niet gerijpt heeft in eiken vaten, waardoor geen overheersende geur van vanille aanwezig is). Het is vooral de kalk- en mineraalrijke bodem die aan Akkermans wijnen de frisse, soms mineralige smaak geeft.
De verslaggevers voor Rails, Carel Helder en Mirjam Bosgraaf, wisten de wijn ook wel te waarderen. Zij noemden de bekroonde witte wijn fris en springerig. In de bloedhete trein gisteren kreeg ik onmiddellijk visioenen van een koel glas onder een mooie oude boom, uitziend over de prachtige streek…. Onthouden voor een weekendje weg maar.