Bij de mediterrane temperaturen van vandaag passen – met mate en met veel water ernaast – koele wijnen. Als nieuwsitem publiceerde ik vanmorgen een berichtje over koele komkommers en komkommertijd. Ik vroeg me af wat je eigenlijk bij komkommer zou kunnen schenken, en dat bracht mij opnieuw bij uiterst koele witte wijnen. En tot slot vond ik de proefnotities terug van twee flitsende witte Spaanse wijnen die ik dit voorjaar proefde, en toen was het cirkeltje weer rond: een artikel passend bij de komkommertijd stond in de steigers!
Van Bodegas Terras Gauda proefde ik enige tijd geleden drie wijnen. De wijn O Rosal kreeg al aandacht hier op Wijnkronieken, maar de La Mar en de Abadia de San Campo nog niet. En dat is niet terecht, want ik zou oprecht willen dat ik een fles van één van beide in de koelkast had liggen vandaag.
La Mar 2010
De La Mar 2010 is gemaakt van 85% caiño blanco, 10% albariño en 5% loureiro. Caiño blanco is heel eigen aan Galicië, in het uiterste westen van Spanje. (Zou het daar nu ook zo warm zijn? Meestal is het er erg koel en regenachtig….) De productie van caiño blanco is heel beperkt; hij heeft een lange groeicyclus en is vrij laat rijp. Meestal wordt hij als allerlaatste geoogst en hij wordt gewaardeerd om zijn vermogen het terroir in de wijnen weer te geven. Om de aroma’s van de caiño optimaal in de wijn te krijgen, ondergaan de druiven een koude inweking, waarna de most tot rust mag komen bij lage temperaturen. Na een maandje of vijf gaat de wijn de fles in.
Wat vonden wij ervan? Fris, met wat perziktonen, veel citrusfruit en uiterst vrolijke zuren. Pittig ook, pittiger dan pinot blanc, waar hij ons een beetje aan deed denken. Een allemansvriend vonden we het, maar dan in een positieve betekenis. Een wijn om te serveren bij een feestje, bij hapjes, en echt heerlijk op het terras.
Komkommer?!
Zelfs komkommerhapjes zou de La Mar wel aankunnen, vermoed ik. Komkommer vraagt om ‘jong’, ‘fris’ en ‘zuiver’, met tegelijkertijd iets vols in de smaak. Ik dacht eerst aan Riesling, Grüner Veltliner of Silvaner, maar deze wijn van caiño blanco mag het ook zijn. Ik ben in ieder geval bereid het eens te proberen. Natuurlijk maakt het uit hoe je de komkommer klaarmaakt, zoals altijd. Een pittig sojasausje kan de La Mar best aan, of zoetzuur klaargemaakt komkommerschijfjes. Maar met tzaziki: hmm … ik vrees dat dat geen geweldige combinatie wordt, vooral vanwege de yoghurt.
Abadia de San Campo 2011
Door naar een wijn van 100% albariño, de Abadia de San Campo 2011. Ik ontving een fles met een traditioneel etiket, maar inmiddels zijn er ook flessen met design-etiketten, ontworpen door de Duitse ontwerper Sebastian Büsching. Terras Gauda, een bedrijf dat jaarlijks 1,5 miljoen flessen witte Galicische wijnen uitzet in 50 landen, had daarvoor een wedstrijd uitgeschreven, en de winnaar daarvan mocht onder andere zijn werk op het etiket van de Abadia de San Campo tonen. Het werk van Büsching werd gekozen uit 1600 inzendingen.
Wat vonden we van deze wijn? Mijn aantekeningen liegen er niet om: stuivend, strak, aroma’s van kruisbessen en asperges, maar ook wat geuren van marshmallows. Tikje zilt, hint van abrikozen, mooi zuren. En ik schreef erbij: ‘Dit is nu wijn! Dit is wat ik zoek!’. Helaas heb ik mijn eigen ingevingen niet opgevolgd, anders lag er nu een fles in de koelkast. Volgens de database van het Wijninformatiecentrum wordt de Abadia de San Campo geïmporteerd door Résidence Wijnen, dus als je ook geïnteresseerd bent, zou ik daar even gaan informeren!
Komkommer?
Kan deze laatste wijn bij de komkommer? Lastig: het zou kunnen, maar ik ben er minder van overtuigd dan van de La Mar. Eigenlijk zou ik wat hapjes moeten maken en wat witte wijnen bij komkommer gaan proeven. Dan pas weet je zoiets helemaal zeker. Maar bij gebrek aan frisse komkommer en nog frissere witte wijnen uit Galicië, moet ik dat voor een later moment bewaren. En de noodzakelijke koelte, die moet ik me helaas vanavond gewoon maar voorstellen!