• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Gekookte wijn

24 september 2008 door Mariëlla Beukers

Tijdens mijn vakantie in het zuiden van Frankrijk kocht ik een fraai boek: La table médiévale des Catalans van Eliane Thibaut-Comelade. Een serieus werk, met een beperkt aantal mooie illustraties, een historische inleiding over het middeleeuwse Catalonië, besprekingen van diverse middeleeuwse traktaten over koken en eten, een uitwerking van allerhande gebruikte ingrediënten, een typering van de keuken van Catalonië én – gelukkig ook – diverse recepten.
Opvallend aan die recepten is de indeling. Die is niet in voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, zoals we tegenwoordig hanteren, maar naar smaak van het gerecht: zachtzuur, gesuikerd, gezouten, gezouten en gesuikerd! En er is ook een afdeling dranken, met diverse recepten om wijn te maken. Zo is er een recept voor ‘hipocras’, voor ‘piment’ en voor ‘vi de taronja d’Arnau de Vilanova’. De intrigerendste vind ik de piment, maar daar moet ik nog wat dingen over uitzoeken. Heel leuk is ook de vin d’orange (vi de taronja) van Arnau de Vilanova, dat wat receptuur betreft nauwelijks afwijkt van het recept dat Lucette Faber eens op Foodlog gaf, en dat ik sindsdien regelmatig heb gemaakt. Haar recept kwam toen uit een 19e-eeuws Provencaals kookboek.

Voor vandaag geef ik een recept van ‘vi cuit’: gekookte wijn. Het recept is vooral bedoeld om verzuurde wijn weer drinkbaar te maken. Zou het ook helpen voor goedkope supermarktplonk?

Vi cuit

1 pijpje kaneel, 12 korrels zwarte peper, een bosje verse tijm en rozemarijn, de schil van een bittere sinaasappel, 2 eetlepels berghoning, 2 gedroogde vijgen, 12 rozijnen, 6 gedroogde abrikozen en 2 gedroogde pruimen

Breng 1 liter rode wijn aan de kook. Haal de pan van het vuur en meng er alle ingrediënten door. Laat gedurende 7 tot 8 uur inweken. Giet de wijn vervolgens door een zeef en serveer gekoeld.

Eliane Thibaut-Comelade, La table médiévale des Catalans, Montpellier, Les Presses du Languedoc, 2001

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Lizet Kruyff zegt

    24 september 2008 om 14:42

    Dat ziet er inderdaad heel aanlokkelijk uit. Ik heb wel een boek ’the original Mediterranean Cuisine van Barbara Santich met Spaanse middeleeuwse recepten, heel doenlijk en erg lekker. Maar daarin niets van gekookte wijn.

  2. elke zegt

    25 september 2008 om 05:18

    Als je de prijs van al die ingredienten optelt, dan had je toch beter gewoon een duurdere fles gekocht 🙂

  3. Mariëlla zegt

    25 september 2008 om 07:13

    Tsja, als die middeleeuwers dat nu ook hadden kunnen doen 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in